Νίκος Βαβάτσης “Λανθάνουσα μνήμη ή ο διαρρεύσας χρόνος” “Latent memory or time gone by”

Νίκος Βαβάτσης “Λανθάνουσα μνήμη ή ο διαρρεύσας χρόνος” “Latent memory or time gone by”

Εγκαίνια έκθεσης 14 Ιουλίου

Το ανθρώπινο πρόσωπο και οι πολλαπλές εκφράσεις του αποτελούν την πηγή έμπνευσης του ζωγράφου Νίκου Βαβάτση, στη νέα του ατομική έκθεση που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στην Πάτμο, παρουσία του καλλιτέχνη, στις 14 Ιουλίου. Ο τίτλος της έκθεσης «Λανθάνουσα μνήμη ή ο διαρρεύσας χρόνος» (“Latent memory or time gone by”) δίνει το στίγμα και το περιεχόμενο της.

Ο καλλιτέχνης διερευνά τη μνήμη, τον χρόνο, τη στιγμή που περνάει και χάνεται, την αέναη μετάλλαξη του παρόντος σε παρελθόν, πάντα με οδηγό τον άνθρωπο και τα συναισθήματα του, έτσι όπως αυτά καταγράφονται στο πρόσωπο του. Το έργο του είναι βαθιά ανθρωποκεντρικό.

«Πηγή έμπνευσης μου είναι ο άνθρωπος», λέει ο ίδιος ο Νίκος Βαβάτσης. «Το ανθρώπινο πρόσωπο και η πληθώρα των εκφράσεων που φέρει ως καταγραφή συναισθημάτων. Με μία έντονη ροπή προς την αφαίρεση και μέσα από αλληλοεπικαλυπτόμενες πινελιές, προσπαθώ να καταγράψω συναισθήματα, με σκοπό να αναδείξω το πεπερασμένο της ύπαρξής μας», επισημαίνει.

«Η τεχνική του Βαβάτση -αδρές και επίμονες πινελιές που καταργούν την αναπαράσταση- διαλύει τα περιγράμματα των προσώπων, τα απογυμνώνει από την υλική τους υπόσταση, τα μετουσιώνει σε άυλες εκφράσεις της ύπαρξης «που υποφέρει από την αγωνία της ανυπαρξίας. Τα πρόσωπα στα έργα αυτά καταφέρνουν το ακατόρθωτο. Επειδή δεν αποτελούν εικόνες αλλά σκιές του εαυτού τους, περνούν μέσα από τις χαραμάδες του χρόνου, γίνονται αιώνια, νικούν την ανυπαρξία. Σαν τη μνήμη, που αυθαιρετεί για να κρατήσει ζωντανό αυτό που χάνεται, η ζωγραφική του Βαβάτση αποτυπώνει αυτό που διαφεύγει την αντίληψη, αλλά κρατά ζωντανά τα πρόσωπα που έρχονται και φεύγουν από τη ζωή μας, κι εμείς νομίζουμε πως πάντα θα είναι εδώ…», επισημαίνει η φιλόλογος Μαρία Πατρώνου, σε σημείωμα της για τη δουλειά του καλλιτέχνη.

ΝΙΚΟΣ ΒΑΒΑΤΣΗΣ

Ο ζωγράφος Νίκος Βαβάτσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Μετά το πέρας των σπουδών του στις Γραφικές Τέχνες-στα τέλη της δεκαετίας του 80-ξεκίνησε μια καλλιτεχνική πορεία με ευρεία γκάμα θεμάτων και τεχνικών:τοιχογραφία για δημόσιο χώρο, σκηνογραφία και μικτή τεχνική ζωγραφικής. Έχει κάνει 15 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει με έργα του σε πολλές ομαδικές. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και σε συλλογές ιδρυμάτων και μουσείων. Το 2012 ο ζωγράφος παρουσίασε για πρώτη φορά ανθρωποκεντρικά έργα, τα οποία μέχρι και σήμερα αποτελούν τη βασική θεματική του ενότητα.

Εγκαίνια έκθεσης: 14/7 20:30 – 01:00.

Διάρκεια έκθεσης: 14/7 – 23/7.

Kapopoulos Fine Arts:Κεντρική πλατεία Χώρας, Πάτμος, 85500

Τηλ: 2247031222 / 6949452447

Ώρες λειτουργίας:καθημερινά 11:00-14:00 και 10:00-24:00.

EMAIL: [email protected]

www.kapopoulosfinearts.com

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Ο Αδέσποτος από τον Γεράσιμο Ανδρεάτο

Ο Αδέσποτος από τον Γεράσιμο Ανδρεάτο Μουσική: Γιώργος Κωνσταντινίδης Στίχοι: Γιόλα Αργυροπούλου   Με αφορμή την «Παγκόσμια ημέρα των ζώων» την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, σας

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑ

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΜΠΙΟΣ   Μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη καλλιτεχνικά χρονιά για το Θέατρο ΑΘΗΝΑ, οι επιχειρήσεις

«Η Ζωή μου στην Τέχνη»

«Η Ζωή μου στην Τέχνη» Του Andrew Cowie ΠΡΕΜΙΕΡΑ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟ NOŪS Trailer:  https://www.youtube.com/watch?v=wXEe9TmjeV4&ab_channel=ArctTheater Το έργο «Η Ζωή μου στην Τέχνη» του Andrew Cowie