Διεθνείς μουσικές Ημέρες Καλαμάτας (International Kalamata Music Days)

Το μεγάλο φεστιβάλ κλασικής και τζαζ μουσικής 

Διεθνείς μουσικές Ημέρες Καλαμάτας (International Kalamata Music Days)

επιστρέφει για 7η συνεχή χρονιά από τις 25 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου

 

Το φεστιβάλ Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας (International Kalamata Music Days) επιστρέφει για 7η συνεχόμενη χρονιά με ένα πλούσιο και δεξιοτεχνικό συναυλιακό πρόγραμμα γεμάτο αντιθέσεις, φρεσκάδα και δυναμισμό, καθώς και masterclasses διεθνούς εμβέλειας με καταξιωμένους μουσικούς από την Ευρώπη. Από ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία μπαρόκ, μέχρι και τους ιδιότροπους ήχους του Helmut Lachenmann, η πόλη της Καλαμάτας θα πλημμυρίσει από μουσική και δεκάδες κορυφαίους μουσικούς απ’ όλον τον κόσμο, ανοίγοντας τον, καθιερωμένο πλέον, δίαυλο μουσικής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού. 

Η πρεμιέρα του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Ιουλίου με το Πιάνο Τρίο Isimsiz που θα παρουσιάσει έργα των Haydn, Korngold και Brahms, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και απαρτίζεται από τους Pablo Hernán Benedí (βιολί), Edvard Pogossian (βιολοντσέλο) και Erdem Misirlioglu (πιάνο). Το Σάββατο 29 Ιουλίου, το σύνολο Ex Silentio θα ερμηνεύσει στον μυσταγωγικό χώρο του Θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης. Την Κυριακή 30 Ιουλίου το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα συνεχίσει με τρεις συναυλίες: H ταλαντούχα νέα πιανίστα Αγγελική Γιαννοπούλου θα εμφανιστεί, επί σκηνής, σε ένα ρεσιτάλ πιάνου με έργα Κυριακού, Chopin, Ravel, Bach και Prokofiev. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η τελική συναυλία του masterclass βιολιού, βιόλας και μουσικής δωματίου με τον Pablo Hernán Benedí. Τέλος, το πρόγραμμα της ημέρας θα κλείσει με μία βραδιά βωβού κινηματογράφου, σε συνεργασία με τη Filmhouse – Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Το καλαματιανό σύνολο Moving Band θα συνοδέψει μουσικά τις ταινίες μικρού μήκους «Το σκιάχτρο» (1920) και «Μια εβδομάδα» (1920) του Buster Keaton, ενώ ο Τρύφωνας Τύπου (πιάνο) και ο Αρίωνας Γυφτάκης (κοντραμπάσο και σύνθεση) θα συνοδεύσουν μουσικά την ταινία «Το κόκκινο μπαλόνι» (1956) του Albert Lamorisse.

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες στα masterclasses πιάνου με την Αλεξία Μουζά και βιολιού με τον Felix Froschhammer θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και την Τρίτη 1 Αυγούστου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, η πολυβραβευμένη βιολονίστα Charlotte Spruit. Στις 22:30 θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο το New Circle Quartet του εκπληκτικού κοντραμπασίστα Αρίωνα Γυφτάκη. Το συναυλιακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις 2 Αυγούστου με την τελική συναυλία του masterclass διεύθυνσης ορχήστρας με τον Joshua Weilerstein και, στη συνέχεια, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ΤRIO vis-à-vis, που έχει αφιερωθεί στον πειραματισμό και την έρευνα του «άγνωστου» στη σύγχρονη μουσική. Την Πέμπτη 3 Αυγούστου, στο πλαίσιο της νέας σειράς συναυλιών Young talents in concert, και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, οι Maria Rahmatulla (βιολί), Dante Lind (βιόλα) και Idil Bursa (βιολοντσέλο) θα ερμηνεύσουν στη Navarino Agora, Navarino Waterfront (Πύλος) έργα για τρίο εγχόρδων. Στις 4 Αυγούστου η Kalamata Festival Orchestra, γέννημα – θρέμμα των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας, θα εμφανιστεί στην Κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου Joshua Weilerstein ερμηνεύοντας έργα των Tchaikovsky, Haas και Σκαλκώτα.  Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, Σάββατο 5 Αυγούστου, οι συμμετέχοντες των masterlcasses βιόλας με τον Ηλία Σδούκο και βιολοντσέλου με την Indira Rahmatulla θα εμφανιστούν στις 19:00 στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει με την καθιερωμένη, πλέον, τελική συναυλία των καθηγητών των masterclasses στις 21:00 στην Κεντρική Σκηνή του ίδιου χώρου, με τους Felix Froschhammer (βιολί), Ηλία Σδούκο (βιόλα), Indira Rahmatulla (βιολοντσέλο) και Αλεξία Μουζά (πιάνο) σε έργα μουσικής δωματίου των Clarke, Britten, Rachmaninoff και Brahms. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

Παρασκευή, 28.07.2023

21:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή), Εισιτήριο 10 € (μειωμένο 5 €) 

Πιάνο Τρίο Isimsiz

Συναυλία με έργα των Haydn, Korngold και Brahms 

Σάββατο, 29.07.2023

20:30, Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης, Είσοδος ελεύθερη 

Ex Silentio: Les elements – Τα στοιχεία

Βραδιά Μπαρόκ Μουσικής με έργα των Vivaldi, Handel, Rameau και Rebel

Κυριακή, 30.07.2023

18:00, Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (Αίθουσα Συναυλιών), Είσοδος ελεύθερη

Young talents in concert: Αγγελική Γιαννοπούλου

Η νικήτρια του διαγωνισμού «Ακούμε τους Νέους 2023 σε ένα ρεσιτάλ πιάνου

19:30, Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Είσοδος ελεύθερη

Τελική συναυλία του masterclass βιολιού, βιόλας και μουσικής δωματίου  

Οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν τη δουλειά τους

21:30, Πλατεία Ευκαλύπτου (Πάρκο Σιδηροδρόμων), Είσοδος ελεύθερη

Βουβό σινεμά: Buster Keaton & Το κόκκινο μπαλόνι  

Ζωντανή μουσική με τους Moving Band, τον Τρύφωνα Τύπου και τον Αρίωνα Γυφτάκη

Δευτέρα, 31.07.2023

20:30, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Studio), Είσοδος ελεύθερη

Τελική συναυλία των masterclasses πιάνου και βιολιού

Οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν τη δουλειά τους

Τρίτη, 01.08.2023

21:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Studio)

Charlotte Spruit: ρεσιτάλ σόλο βιολιού 

Με έργα των Biber, Westhoff, Lawall, Ysaye και Bach

Είσοδος: 10 € (μειωμένο 5 €)

22:30, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Studio)

Ένα τρίγωνο, ένα πλάγιο ορθογώνιο, οι νότες και η σκέψη μου

Ένα ενιαίο τζαζ έργο με το New Circle Quartet

Είσοδος: 10 € (μειωμένο 5 €)

Τετάρτη, 02.08.2023

19:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή), Είσοδος ελεύθερη

Τελική συναυλία του masterclass διεύθυνσης ορχήστρας

Οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν τη δουλειά τους

21:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Studio)

TRIO vis-à-vis: Απομεινάρια από… 

Μουσική του σήμερα για φλάουτο, φωνή και βιολοντσέλο

Είσοδος: 10 € (μειωμένο 5 €)

Πέμπτη, 03.08.2023

20:00, Navarino Agora, Navarino Waterfront, Είσοδος ελεύθερη

Young talents in concert: Μουσική δωματίου 

Απόφοιτοι του φεστιβάλ παρουσιάζουν έργα για τρίο εγχόρδων 

Παρασκευή, 04.08.2023

21:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή)

Kalamata Festival Orchestra & Joshua Weilerstein Vol.3

Ορχηστρικά έργα των Tchaikovsky, Haas και Σκαλκώτα

Είσοδος: 10 € (μειωμένο 5 €)

Σάββατο, 05.08.2023

19:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Studio), Είσοδος ελεύθερη

Τελική συναυλία των masterclasses βιόλας και βιολοντσέλου

Οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν τη δουλειά τους

21:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή) 

Final concert (Συναυλία καθηγητών) 

Έργα δωματίου των Clarke, Britten, Rachmaninoff και Brahms

Είσοδος: 10 € (μειωμένο 5 

Το φεστιβάλ ιδρύθηκε από τη βιολοντσελίστα Indira Rahmatulla, η οποία έχει αναλάβει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση, τον συνθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθη Γυφτάκη, και τον βιολοντσελίστα Δημήτρη Λάμπο.

Ιδιαίτερα θερμές ευχαριστίες στο Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, μέγα χορηγό του φεστιβάλ, σχεδόν από τη γέννησή του.

Θερμές ευχαριστίες στο Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου για την οικονομική υποστήριξη των masterclass και στον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας» για την χορήγηση τεσσάρων υποτροφιών για τη συμμετοχή στα masterclasses, σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου και του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας». 

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Καλαμάτας, την Κοινωφελή Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας, το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας «ΤΕΡΨΙΣ» και τελεί υπό τη χορηγία και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας είναι επιπλέον διακεκριμένες με την ευρωπαϊκή αναγνώριση ποιοτικών φεστιβάλ τέχνης EFFE LABEL 2022-2023.

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

ΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ – μια φάρσα γεμάτη ανδρείκελα- του Χαθίντο Μπεναβέντε ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΥΛΟΥ ΚΟΥΝ Φρυνίχου Πρεμιέρα 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Σκηνοθεσία Γιάννης Καλαβριανός Η νέα παράσταση

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

                                     ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Από 5 Οκτωβρίου στα σινεμά Όταν ένα μεγαλοστέλεχος πολυεθνικής καλείται να επιλέξει αν θα παραμείνει άνθρωπος…                   Επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Βενετίας