ΚΡΙΣΤΟΦ ΜΑΡΤΑΛΕΡ Λυγμός (Καημός) – ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 ΧΩΡΟΣ Η

ΚΡΙΣΤΟΦ ΜΑΡΤΑΛΕΡ

Λυγμός (Καημός) [Das Weinen (Das Wähnen)]

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 ΧΩΡΟΣ Η

19 – 20 Ιουνίου

Ο σπουδαίος Ελβετός σκηνοθέτης Κρίστοφ Μαρτάλερ επιστρέφει φέτος στο Φεστιβάλ, παρουσιάζοντας την παράσταση «Λυγμός (Καημός)» στην Πειραιώς 260 στις 19 και 20 Ιουνίου.

Παλιός γνώριμος του ελληνικού κοινού ο Μαρτάλερ, έχοντας δίπλα του έναν θίασο αποτελούμενο από εξαιρετικούς ηθοποιούς της στενής θεατρικής του «οικογένειας» και όχι μόνο, φέρνει στη χώρα μας μια παράσταση που έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές διεθνώς.

Μια σπουδαία θεατρική στιγμή για το Φεστιβάλ με εξαιρετικές ερμηνείες και το ιδιαίτερο προσωπικό ύφος του Κρίστοφ Μαρτάλερ.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο «Λυγμός (Καημός) [Das Weinen (Das Wähnen)] είναι μια παράσταση βασισμένη σε κείμενα του επίσης Ελβετού εικαστικού καλλιτέχνη Ντίτερ Ροτ, που έχει επηρεάσει βαθιά τον Μαρτάλερ.

Μια συνάντηση των δύο καλλιτεχνών το 1980, όταν ο Ντίτερ Ροτ έδωσε στον Κρίστοφ Μαρτάλερ ένα αντίγραφο του «Λυγμού», αποτελεί το έναυσμα της παράστασης, αν και τότε ο Μαρτάλερ δεν είχε ακόμη ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία.

Η παροδικότητα του χρόνου και η φθαρτή φύση των πραγμάτων που απασχόλησε τον Ροτ σε όλη την καλλιτεχνική του διαδρομή βρήκαν απήχηση στο θεατρικό σύμπαν που επινόησε ο Μαρτάλερ. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι ο

αιρετικός σκηνοθέτης δεκαετίες μετά από αυτήν τη συνάντηση επέλεξε να μεταφέρει στη σκηνή τον «Λυγμό», αποδίδοντας ένα φόρο τιμής στον Ντίτερ Ροτ.

Άλλωστε με την αγάπη του για το εξωφρενικό, τη φθορά του χρόνου και το ατελές, ο Ροτ φαίνεται να είναι η αδελφή ψυχή του Μαρτάλερ!

Η υπόθεση του έργου

Με σκηνικό τον αποστειρωμένο χώρο ενός φαρμακείου ο Μαρτάλερ ξεδιπλώνει το δικό του μοναδικό θεατρικό κόσμο.

Οι πέντε γυναίκες υπάλληλοι του φαρμακείου αναλογίζονται πάνω στην παροδικότητα των πραγμάτων. Ο μοναδικός πελάτης (ο μόνος ανδρικός χαρακτήρας της

παράστασης) μονολογεί για τη δυσκαταποσία που τον ταλαιπωρεί. Εκείνες δεν του δίνουν και πολλή σημασία και ο ασθενής, ο οποίος ζυγίζει μόνο 0 κιλά, όπως γράφει η ηλεκτρονική ζυγαριά, μεταφέρεται επανειλημμένα έξω από το φαρμακείο σαν ενοχλητική κρεμάστρα.

Η θεραπεία που προτείνει ο Μαρτάλερ δεν βρίσκεται στα φάρμακα, αλλά στα κείμενα του Ροτ που οι ηθοποιοί εκφέρουν με την ίδια εντυπωσιακή ακρίβεια με την οποία ψάλλουν τη «Lacrimosa» του Μότσαρτ. Όταν μία από τις υπαλλήλους διαβάζει τη μακροσκελή λίστα με τις παρενέργειες ενός φαρμάκου, καταλαβαίνουμε ότι ολόκληρη η ανθρώπινη ζωή είναι ένας κατακλυσμός από παρενέργειες από τις οποίες μοιάζει αδύνατο να απαλλαγούμε.

Αιρετικός, ρηξικέλευθος, εκτός πλαισίου, σουρεαλιστής, με κάθε τρόπο μεγαλειώδης! Αυτά και άλλα πολλά επίθετα θα μπορούσαν να αποδοθούν στο Μαρτάλερ για τη θεατρική του τόλμη και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει ένα κείμενο, μεταμορφώνοντάς το σε μια παράσταση με ξεχωριστό καλλιτεχνικό στίγμα.

Στο «Λυγμό» ξαναβρίσκουμε όλα τα συστατικά στοιχεία του θεάτρου του Κρίστοφ Μαρτάλερ: μουσική, ειρωνεία, διαστολή του σκηνικού χρόνου.

«Λυγμός (Καημός)»: Μια μοναδική στιγμή του φετινού Φεστιβάλ

Μια ανεπανάληπτη θεατρική εμπειρία από τον σκηνοθέτη Κρίστοφ Μαρτάλερ

Σκηνοθεσία Christoph Marthaler

Σκηνικά Duri Bischoff

Κοστούμια Sara Kittelmann

Σχεδιασμός ήχου Thomas Schneider

Μουσική διεύθυνση – Ηχογραφήσεις Bendix Dethleffsen

Σχεδιασμός φωτισμού Christoph Kunz

Δραματουργία Malte Ubenauf

Παίζουν Liliana Benini, Magne Håvard Brekke, Olivia Grigolli, Elisa Plüss, Nikola Weisse, SusanneMarie Wrage

Παραγωγή Schauspielhaus Zürich, Weiterspielen Productions

Με την υποστήριξη Pro Helvetia, Schweizer Kulturstiftung (tbc)

19 Ιουνίου Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση.

*

Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/pliroforieseisitirion/ 

Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr & public.gr  

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ: Πλατεία Συντάγματος (info point Δήμου Αθηναίων)| Δε-Πα 10:00-18:00 – ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: +30 2118008181 | Δε-Πα 10:00-18:00 – ΑΜΕΑ: +30 210 3221 897 | Δε-Πα 10:00-17:00

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Ο Αδέσποτος από τον Γεράσιμο Ανδρεάτο

Ο Αδέσποτος από τον Γεράσιμο Ανδρεάτο Μουσική: Γιώργος Κωνσταντινίδης Στίχοι: Γιόλα Αργυροπούλου   Με αφορμή την «Παγκόσμια ημέρα των ζώων» την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, σας

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑ

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΜΠΙΟΣ   Μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη καλλιτεχνικά χρονιά για το Θέατρο ΑΘΗΝΑ, οι επιχειρήσεις

«Η Ζωή μου στην Τέχνη»

«Η Ζωή μου στην Τέχνη» Του Andrew Cowie ΠΡΕΜΙΕΡΑ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟ NOŪS Trailer:  https://www.youtube.com/watch?v=wXEe9TmjeV4&ab_channel=ArctTheater Το έργο «Η Ζωή μου στην Τέχνη» του Andrew Cowie