Ψαραντώνης Χρέος Μουσική: Μιχάλης Πρεπόνης

Ψαραντώνης

Χρέος

Μουσική: Μιχάλης Πρεπόνης

«Χρέος» είναι ο τίτλος της δεύτερης δισκογραφικής δουλειάς του Μιχάλη Πρεπόνη την οποία ερμηνεύει ο ανεπανάληπτος Ψαραντώνης και κυκλοφορεί από τον Μετρονόμο. 

Μετά την μελοποίηση 16 τραγουδιών σε ποίηση του Νίκου Καρούζου με τίτλο  «Η νύχτα με συμφέρει» (2017) και που ερμηνεύει ο ίδιος ο συνθέτης, έρχεται σήμερα να παρουσιάσει  9 τραγούδια, 6 από τα οποία είναι σε ποίηση  Κ. Π. Καβάφη, Νίκου Καζαντζάκη, Γιώργου Σεφέρη, και Οδυσσέα Ελύτη.

Η γνωριμία του συνθέτη με τον Ανωγειανό ερμηνευτή και λυράρη έγινε το καλοκαίρι του 2016, στη Λυγαριά της Κρήτης, όπου σε μια συνάντηση ο Μιχάλης Πρεπόνης παρουσίασε δύο συνθέσεις του. Τότε ο Ψαραντώνης είχε πει: «Θα το πω, γιατί πρέπει» . Αναφερόταν στην μελοποίηση των «Τειχών» που του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, μιας και το ύφος της σύνθεσης είναι πάνω στο κρητικό ιδίωμα.

Ο τίτλος των δισκογραφημένων τραγουδιών προέκυψε αναπόφευκτα, καθότι ένα εκ των τραγουδιών (σε ποίηση Νίκου Καζαντζάκη-Ασκητική), έχει τον τίτλο «Χρέος».

«Η εμπειρία των ηχογραφήσεων ήταν αποκαλυπτική και λυτρωτική. Οι λέξεις, οι φράσεις των ποιητών βαρύνουσες: ‘‘Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες’’ (Σεφέρης / ‘‘Σαντορίνη Α΄ ’’).
Ο μόνος ερμηνευτής που μπορεί να «σηκώσει» τέτοιες πέτρες και να μη λυγίσει είναι ο Ψαραντώνης. 
Έχοντας στα πνευμόνια του και στα χείλη του όλη την Κρητική μουσική παράδοση οι λέξεις γίνονται φτερά. «Οι φωνές, τα κλάματα και τα φτερά είναι η καρδιά σου» (Νίκος Καζαντζάκης ‘‘‘Ασκητική’’/Χρέος/)
Η ενορχήστρωση των τραγουδιών έχει ως σκοπό να δέσει την δωρικότητα  της Κρητικής αλλά και της Ηπειρώτικης παράδοσης (κατάγομαι από τα Γιάννενα) με την πολυφωνία του πιάνου, η οποία ενισχύεται και απλώνει με την κίνηση των τυμπάνων και το βαθύ άγγιγμα του κοντραμπάσου.  Το εύρος των αρμονικών της φωνής του Ψαραντώνη επιτρέπει στα πνευστά και στα έγχορδα να πλέξουν την δικιά τους ιστορία στα τραγούδια.

 

Λίγα λόγια για τα «τείχη» του Κ. Καβάφη:
Είναι οξύμωρο, ο άνθρωπος που γκρέμισε κάθε τείχος που στάθηκε μπροστά του, να ερμηνεύει τον στίχο «…μεγάλα και υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη…και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ».
 Ίσως γιατί τα ισοπέδωσε… Μπορεί να μας δώσει την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε κι εμείς. Είναι ο άνθρωπος που γκρέμισε τα τείχη του χωριού του, και του επαγγέλματος του, τα τείχη του νησιού του,  τα τείχη της χώρας του,  τα τείχη της μουσικής παίζοντας λύρα και τραγουδώντας όπως κανένας άλλος μέχρι τώρα…
Η φιλοξενία και το αγκάλιασμα της οικογένειας του στο άγνωστο πρόσωπο μου ήταν κάτι που κρατώ μέσα στην καρδιά μου σαν φυλαχτό… που στιγμάτισε την ασήμαντη ζωή μου.
Οι ερμηνείες του, πήραν από πάνω μου «τις μεγάλες πέτρες» και μου έδωσαν «φτερά».
«Διότι πράγματα πολλά, έξω να κάμω είχον»

                  Μιχάλης Πρεπόνης

Δείτε εδώ το Μusic Video του τραγουδιού «Χίλιοι δρόμοι»
Ακούστε εδώ το τραγούδι «Τείχη»

TRACK LIST

1. Εισαγωγή (ορχηστρικό)
2. Δεύτερο χρέος / Νίκος Καζαντζάκης «Ασκητική» (απόσπασμα)
3. Α΄ Σαντορίνη / Γιώργος Σεφέρης «Γυμνοπαιδία» (απόσπασμα)
4. Τείχη / Κ. Π . Καβάφης «Τείχη»
5. Α΄ Σκαλοπάτι: Εγώ / Νίκος Καζαντζάκης «Ασκητική» (απόσπασμα)
6. Οι δύο παράδεισοι / Οδυσσέας Ελύτης «Τα ρω του έρωτα»
7. Το όραμα / Νίκος Καζαντζάκης «Ασκητική» (απόσπασμα)
8. Αποστροφή / Στίχοι: Μιχάλης Πρεπόνης
9. Κουζουλός / Στίχοι: Μιχάλης Πρεπόνης
10. Χίλιοι δρόμοι / Στίχοι: Βασίλης Ευφροσυνίδης

Μουσική: Μιχάλης Πρεπόνης

Ερμηνεία: Ψαραντώνης
(Στα τραγούδια «Δεύτερο χρέος», «Το όραμα», «Αποστροφή» και «Κουζουλός» συμμετέχει ο Μιχάλης Πρεπόνης)

Παίζουν οι μουσικοί:
Πετρολούκας Χαλκιάς κλαρίνο
Απόστολος Πρεπόνης βιολί
Ντίνος Μάνος κοντραμπάσο
Θάνος Τσελεμπής τύμπανα
Γιώργος Κλουντζός τύμπανα
Μιχάλης Πρεπόνης πιάνο, λαούτο, κιθάρα, φλάουτο, στάμνα
Θανάσης Κλεώπας αρχαία λύρα

Ενορχήστρωση: Μιχάλης Πρεπόνης

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ LIVE ΣΤΟ CAJA DE MUSICA

ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ LIVE ΣΤΟ CAJA DE MUSICA ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ   Ο Μιθριδάτης επιστρέφει ζωντανά, στη μουσική σκηνή Caja De Musica. Σας προσκαλούμε όλους, σε ένα φαντασμαγορικό Live, να γίνετε

Stavento – Για Σένα

  Stavento – Για Σένα Καινούρια digital κυκλοφορία δια χειρός Stavento Οκτώ χρόνια μετά το τελευταίο του album με τίτλο «Ακόμα Ονειρεύομαι», ο Μιχάλης Stavento επιστρέφει με το 9ο κατά σειρά ολοκληρωμένο του μουσικό project με

ΑΛ – ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ | CHRISTMAS THEATER

ΑΛ – ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2024 CHRISTMAS THEATER ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ   Αυτό είναι μια μεγάλη είδηση! Το ΑΛ – ΤΣΑΝΤΙΡΙ επιστρέφει! Και μαζί του