ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΑΘΗΝΑ ΣΥΡΟΣ ΧΑΝΙΑ – ΛΕΥΚΑΔΑ

ΙΡΛΑΝΔΙΑ – ΙΤΑΛΙΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ

ΙΟΥΝΙΟΣ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023

Ο Κινητήρας παραμένει δραστήριος και το καλοκαίρι. Ολοκληρώνει δράσεις που ξεκίνησαν μέσα στη χρονιά και φτιάχνει βαλίτσες για φεστιβάλ, εργαστήρια και Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Με οδηγό την νομαδική του φύση και κάτω από την φετινή θεματική ομπρέλα της Οικειότητας, έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο παραστάσεις, ταξίδια, συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με ανθρώπους απ΄ όλες τις ηλικίες, επαγγελματίες κι εραστές των παραστατικών τεχνών.

Παραστάσεις Ερασιτεχνικών Ομάδων

Οικεία Σώματα – ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω

18/6/23

Η ομάδα Κινητήρας Ω παρουσιάζει την site specific περφόρμανς Οικεία Σώματα η οποία πραγματεύεται την έννοια της οικειότητας μέσα από την επανοικειοποίηση των σωμάτων και του δημόσιου χώρου. Η επαγγελματική ομάδα συντονισμού, με οδηγό την Ιωάννα Καμπυλαυκά, θα δημιουργήσει μαζί με την ομάδα Κινητήρας Ω μια περφόρμανς κίνησης και λόγου ανοίγοντας τον διάλογο για την κοινωνική ορατότητα των ανθρώπων και των σωμάτων μεγαλύτερης ηλικίας . Ταυτόχρονα, η περφόρμανς θα λειτουργήσει ως παρέμβαση στον δημόσιο χώρο, όπου η Κινητήρας Ω θα οικειοπηθεί το πάρκο της μικρής πλατείας Κυνοσάργους, την περιοχή που στην αρχαιότητα βρισκόταν ένα από τα πρώτα γυμναστήρια.
Η δράση αυτή στοχεύει στο να συνεισφέρει σε ένα δημιουργικό μεγάλωμα της ανθρωπότητας κατά το οποίο η σωματική και η χορευτική έκφραση θα πρωτοστατήσουν στο δρόμο για την ελευθερία. Αυτή τη μοναδική ελευθερία που πηγάζει από τα άτομα που φέρουν σώματα που αγαπάνε, αναγνωρίζουν, φροντίζουν και είναι ανοιχτά στις νέες ιδέες ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησης που αναγράφεται στην ταυτότητά τους.

Συντονιστές ομάδας: Ιωάννα Καμπυλαυκά, Χρήστος Πολυμενάκος, Αλίκη Αβδελοπούλου, Αντιγόνη Γύρα

Παίρνουν μέρος οι: Πία Αβδελοπούλου, Σούζη Αρκουλή, Ντέπη Ασλανίδου, Έλσα Βαγιάνου, Ευφροσύνη Βασιλοπούλου, Αφροδίτη Βίδου, Ελένη Γύρα, Σοφία Καλαντζοπούλου, Μαρία Κανελλοπούλου, Ιωάννης Λαμπάκης, Ρίτα Μάκαρη, Ευφροσύνη Μάρδα, Αργυρώ Παπαστεργίου, Χριστίνα Πολίτη, Πηνελόπη Πύρρου, Ελένη Σακελλαρίου

 

Η κοιλάδα της Ευτυχίας” – ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Υ

5-6/7/23

Η σταθερή ομάδα Κινητήρας Υ (υποκριτική) συνέχισε φέτος τις συναντήσεις της με συντονιστή τον Αλέξη Βιδαλάκη. Η ομάδα δημιουργεί την παράσταση “Η κοιλάδα της Ευτυχίας” παίζοντας με την έννοια της οικειοποιήσης και αποδόμησης της λεκτικής και κινητικής φόρμας. Μια απόπειρα κατασκευής καινούριων σωμάτων, μια προσπάθεια εξοικείωσης με το γελοίο του εαυτού μας. Ο καμβάς της παράστασης στήθηκε με έμπνευση την πασίγνωστη μαύρη κωμωδία «Αρσενικό και Παλιά δαντέλα» του Τζόζεφ Κέζερλινγκ, το οποίο διασκεύασαν για τη μεγάλη οθόνη οι Τζούλιους Τ. Έπσταϊν και Φίλιπ Τ. Έπσταϊν.

Η παράσταση της ομάδας Κινητήρας Υ δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για πιθανές ομοιότητες. Πέντε θείες, τρία ανίψια και πολλά…πτώματα…θα σας περιμένουν στις 5 και 6 Ιουλίου στο Θέατρο Αltera Pars.

Συντονισμός – Σκηνοθεσία: Αλέξης Βιδαλάκης

Κίνηση: Αφροδίτη Βερβενιώτη

Επιμέλεια Σκηνικού Χώρου / Κουστουμιού / Φωτογραφίες: Αριστοτέλης-Γεώργιος Ζώγας

Παίζουν οι: Sonia Agazzi, Αλεξάνδρα Αμιρίδη, Κατερίνα Δανέζη, Αλέξανδρος Κόντος, Άννα Κωνσταντίνου, Σοφία Παναγιωτάκη, Θοδωρής Παπαγεωργίου, Γλυκερία Σαμοθράκη

Καλοκαιρινά φεστιβάλ

ehS came from another planet” – Dance Days CHANIA 13

31/7/23

Το αυτοσχεδιαστικό σόλο “ehS came from another planet”, που συνδημιούργησαν η Αμάλια Μπένετ και η Αντιγόνη Γύρα, κι έκανε πρεμιέρα στο Jerusalem International Solo Dance Festival (JISDF)2022, ταξιδεύει αυτή τη φορά στα Χανιά και παρουσίαζεται στο ΘέατροΜίκης Θεοδωράκηςστο πλαίσιο του Dance Days 13. Η Αντιγόνη επιχειρεί μια σειρά μεταμορφώσεων κατά τη διάρκεια του σόλο ανακαλύπτοντας ποια ετερότητα της ανήκει. Μέσα από μια ουσιαστική έρευνα στο θέατρο και την λογοτεχνία από τον Ιονέσκο μέχρι τον Κάφκα και τον Μαν, φτιάχνεται ένα αλλούτερο πλάσμα το οποίο σκοπό έχει να επικοινωνήσει με την διαφορετικότητα εντός μας.

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Αμάλια Μπένετ-Αντιγόνη Γύρα
Χορεύει η Αντιγόνη Γύρα
Κοστούμι: Ευδοκία Βεροπούλου
Ηχοτοπίο: Ορέστης Τάνης
Φωτισμοί: Anti Steve

Περισσότερες πληροφορίες: https://dancedays.gr/el/festival/amaliabennettantigonegyrakinitirasehscamefromanotherplanetgr/

Οικεία Σώματα – 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών Akropoditi DanceFest 2023

9-13/7/23

Η ομάδα Κινητήρας Ω με συντονίστριες τις Αντιγόνη Γύρα και Ιωάννα Καμπυλαυκά επιστρέφει τον Ιούλιο στη Σύρο με σκοπό αυτή τη φορά να επαναδημιουργήσει την site specific περφορμανς Οικεία Σώματα που ετοιμάζει για το καλοκαίρι στην Αθήνα, στο 10ο γιορτινό Φεστιβάλ Ακροποδητί στη Σύρο. Προκειμένου να συνεχίσει η «συνομιλία» της ομάδας με τις/τους κατοίκους της Σύρου θα υλοποιηθεί εργαστήριο ρεπερτορίου κατά τη διάρκεια του οποίου θα ενταχθούν στην παράσταση οι συμμετέχοντες/ουσες. Στο εργαστήριο θα έχουν την ευκαιρία να μπουν σε διαδικασία προετοιμασίας σωματικής και πνευματικής για να μπορέσουν να οικειοποιηθούν το σώμα τους ως παραστασιακό σώμα.

Περισσότερες πληροφορίες: https://akropoditi.com/dancefest/el/events/oikeiasomataantigonigyrakaiioannakabylafka/

Εργαστήριο στη Λευκάδα

Επιστροφή/ Return – Βίκυ Αδάμου, Αντιγόνη Γύρα

27/8/23 – 3/9/23

Ένα σεμινάριο διαλογισμού και αυτοσχεδιαστικής κίνησης στο Paleochori camp στη Λευκάδα από 27/8/23 έως 3/9/23. Ένα σεμινάριο προσωπικής εξερεύνησης του υλικού και άυλου σώματός μας μέσα από τις πέντε γνωστές αισθήσεις- γεύση, όσφρηση, αφή, ακοή, όραση- και τις χιλιάδες ανεξερεύνητες αισθήσεις που αποτελούν την ανθρώπινη μας υπόσταση, το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα μας.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.kinitiras.com/epistrofi-return/

Ευρωπαϊκά προγράμματα

Erasmus+

Ο Κινητήρας μετά την ολοκλήρωση του ετήσιου Erasmus+ προγράμματος H.A.T. (Here and There) Performing Ecologies, συνεχίζει την συνεργασία του με τον σταθερό του συνεργάτη στην Ιρλανδία, Crooked House, και συμμετέχει αυτό το καλοκαίρι σε τρία Erasmus+ προγράμματα για νέους.

  • Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Muintir (15-22/6/23) είναι ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο (training course) που ασχολείται με το θέμα της βίας κατά των γυναικών και διερευνά τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αναπτύξουμε δεξιότητες για να μην είμαστε απλοί θεατές στην καθημερινή μας ζωή. Στόχος του είναι να εξοπλιστούν οι νέοι και οι νέες, οι άνθρωποι του θεάτρου που ασχολούνται με νέους και οι καλλιτέχνες, με εργαλεία για την έκφραση, την επικοινωνία και την καθοδήγηση των νέων γύρω από τα ζητήματα που εγείρονται από τη βία κατά των γυναικών.

  • Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Moltóir (3-9/7/23) είναι ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο κίνησης (training course) για καλλιτέχνες που εργάζονται με νέους ηλικίας μεταξύ 13 και 30 ετών. Απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω (χωρίς ανώτατο όριο ηλικίας) που έχουν ήδη κάποια εμπειρία ως εκπαιδευτές-τριες νέων στον τομέα των παραστατικών τεχνών. Είναι επίσης κατάλληλο για σκηνοθέτες θεάτρου που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στις κινητικές πρακτικές.

  • Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Seen and Ηeard (5-13/8/23) είναι ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για άτομα που εργάζονται με έφηβους και νέους ανθρώπους. Απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω (χωρίς ανώτατο όριο ηλικίας) και θα διεξαχθεί στην Ισπάρτα της Τουρκίας. Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα προέρχονται από το χώρο του site-specific θεάτρου. Τα άτομα που θα πάρουν μέρος μπορούν να εφαρμόσουν αυτές τις δεξιότητες τόσο στις ομάδες νέων που διαχειρίζονται όσο και για προσωπική ανάπτυξη ως δημιουργοί θεάτρου που σχεδιάζουν να συνεργαστούν με νέους στο μέλλον.

Εργαστήριο κινητικού αυτοσχεδιασμού Αντιγόνη Γύρα

24-29/7/2023

Ο Κινητήρας, μετά από πρόσκληση του ιταλικού πολιτιστικού κέντρου “Aldo Moro” από το San Salvo, διοργανώνει εργαστήριο κινητικού αυτοσχεδιασμού και χορογραφίας για την ομάδα ερασιτεχνών γυναικών “Dancing Family”. Η ομάδα αποτελείται από γυναίκες 20 ως 65 χρόνων οι οποίες έχουν υποστεί ενδοοικογειανική βία και παραβιαστική συμπεριφορά. Η ομάδα δουλεύει με την ιταλίδα χορογράφο Maria Deliberato και θα επισκεφθεί την Ελλάδα από τις 24 ως τις 29 Ιουλίου με στόχο να παρακολουθήσει το εργαστήριο του Κινητήρα, να συνομιλήσει με γυναίκες  που ζουν στην Ελλάδα και μοιράζονται κοινές εμπειρίες και τραύματα και φυσικά να γνωρίσει την Αθήνα και τον πολιστικό της ιστό. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό κέντρο με πολλούς πόρους διαθέσιμους σε πολίτες και κοινωνικούς φορείς της περιοχής του San Salvo (βιβλιοθήκη, θέατρο, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων κλπ) που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ανάγκες καλλιτεχνικής και πολιτιστικής έκφρασης.

Κινητήρας

Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών

www.kinitiras.com

Επικοινωνία

[email protected] |fb: Kinitiras | instagram: kinitiras | τηλ.: ​69 40 576461

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΒΑΤΡΑΧΟΙ Θέατρο Ροές

ΒΑΤΡΑΧΟΙ Θέατρο Ροές   Πρεμιέρα 17 Μαΐου 2024 Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών «κι όμΩς κινείται» μετά τις πολύ επιτυχημένες παραστάσεις των «Βακχών», συνεχίζει

ΜΑΥΡΗ ΣΑΜΠΟΥΚΑ – GRANDE – ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ

ΜΑΥΡΗ ΣΑΜΠΟΥΚΑ – GRANDE ΤΡΙΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ Η προπώληση ξεκίνησε: https://www.more.com/theater/mauri-sampouka-1/   Μετά από αμέτρητες «τελευταίες παραστάσεις» και 2 sold out περιοδείες,