ACROSS GENERATIONS | ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ & ΕΦΗΒΕΙΑ

ACROSS GENERATIONS | ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ & ΕΦΗΒΕΙΑ

 

Η νέα δράση της Cinemathesis για άτομα της τρίτης ηλικίας

   

Ξεναγήσεις σε μικρά και προσβάσιμα μουσεία, προβολές βωβού κινηματογράφου, εργαστήρια φωτογραφίας, συμμετοχικά βίντεο, καθώς και συναντήσεις αλληλλεπίδρασης με εφήβους.

Η Cinemathesis πραγματοποιεί τη νέα της δράση Across Generations | Τρίτη Ηλικία & Εφηβεία, μια σειρά εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών συναντήσεων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, με κύριο στόχο την υποστήριξη ατόμων τρίτης ηλικίας και την αλληλεπίδραση εφήβων και ευάλωτου πληθυσμού 67+ μέσα από την τέχνη και το παιχνίδι.

 

Έχοντας ως άξονα τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων σύγχρονου πολιτισμού, η Cinemathesis διοργανώνει για άτομα τρίτης ηλικίας ξεναγήσεις σε μικρά και προσβάσιμα μουσεία, προβολές βωβού κινηματογράφου στους χώρους τους, εργαστήρια φωτογραφίας, συμμετοχικά βίντεο, ηχογραφήσεις συνεντεύξεων με απορίες που γεννήθηκαν από τους νεότερους για ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, καταγραφές προσωπικών βιωμάτων, ποιημάτων και ιστοριών, αφηγήσεις παραμυθιών με την Βιργινία Κοκκίνου και τα Paramithokamomata, αλλά και από κοινού θέαση bubble theatre performances, σε συνεργασία με την ομάδα La Petite Marguerite.

 

Η συμμετοχική αυτή «διαδρομή» αναδεικνύει την αξία του αισθητηριακού παιχνιδιού και της βιωματικής δράσης για άτομα όλων των ηλικιών, ενθαρρύνοντας τις στενότερες σχέσεις μεταξύ των γενεών, τη μνήμη, τις συνδέσεις με την παιδική ηλικία και την κοινή εμπειρία στο τώρα, ειδικά μετά τη σκληρή εποχή αποκλεισμού και μοναξιάς της τρίτης ηλικίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

Οι εντατικές δράσεις του προγράμματος Across Generations | Τρίτη Ηλικία & Εφηβεία ξεκίνησαν μέσα στο 2022 με συναντήσεις, συζητήσεις, σκέψεις και ιδέες εφήβων για τη σύνδεση με την τρίτη ηλικία, τη μοναξιά και τη μοναχικότητα, καθώς και για τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα σε κάθε ηλικία. Ακολουθήσαν επισκέψεις σε χώρους φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας και κέντρα φιλίας, για γνωριμία, καταγραφή αναγκών, επιθυμιών και εδραίωση της εμπιστοσύνης και ολοκληρώθηκαν το 2023 με επισκέψεις μικρών ομάδων εφήβων στους χώρους τους, όπου αντάλλαξαν εντυπώσεις και μοιράστηκαν σχεδιασμένες δράσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος και πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες.

 

Η δράση έχει ήδη πραγματοποιηθεί στην Αττική, σε χώρους όπως το Γηροκομείο Αθηνών και το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου». Στόχος της Cinemathesis είναι η μετεγκατάσταση  του προγράμματος σε απομακρυσμένους τόπους της Ελλάδας, όπου ζουν μοναχικά ομάδες ηλικιωμένων ατόμων. Στο πλαίσιο, άλλωστε, των σταθερών δράσεων που πραγματοποιεί εδώ και χρόνια η ομάδα, διοργανώνοντας σε εκατοντάδες σχολεία άγονης γραμμής και σε ακριτικές περιοχές, εκπαιδευτικά προγράμματα, πολυθεματικά φεστιβάλ, κινηματογραφικές προβολές, αφηγήσεις ιστοριών κ.ά., είναι φανερό πως κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα προσφέρει σε ηλικιωμένο πληθυσμό ποικίλους τρόπους έκφρασης και μια ουσιαστική σύνδεση με την παιδική ηλικία.

 

Across Generations | Τρίτη Ηλικία & Εφηβεία, ένα πρόγραμμα της Cinemathesis με το βλέμμα στραμμένο σε μια ισότιμη Κοινωνία των Πολιτών, που έρχεται να μας θυμίσει πως όλοι υπήρξαμε κάποτε παιδιά, ανοίγοντας δρόμους για μια ουσιαστική «συνέχεια».

 

Η δράση υλοποιήθηκε με δωρεά από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συγχρηματοδοτούν οκτώ κοινωφελείς οργανισμοί.

Περισσότερες πληροφορίες για τους τρόπους υποστήριξης των δράσεων της Cinemathesis: [email protected] & 6972821195

 

Δείτε video από τη δράση Across Generations | Τρίτη Ηλικία & Εφηβεία σε Αττική εδώ.

 

www.cinemathesis.com
E: [email protected]

fb: Cinemathesis

Insta: cinemathesis

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο