ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ MΠΟΛΟΝΙΑ

                           ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

              Αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο στο πλαίσιο της έκθεσης

                                                 BolognaBookPlus 2023

                    

                        5-10 MAΡTΙΟΥ, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ MΠΟΛΟΝΙΑ

To ΥΠΠΟΑ (Διεύθυνση Γραμμάτων και Τεχνών), η Ταινιοθήκη της Μπολόνια και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνδιοργανώνουν το αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο «Ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα», που θα παρουσιαστεί στις 5-10 Μαρτίου στην Ταινιοθήκη της Μπολόνια. Θα προβληθούν έξι μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας, ενώ ήδη προβλήθηκε μία μεγάλου μήκους ταινία για παιδιά και νέους.

 

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο  πλαίσιο της έκθεσης βιβλίου BolognaBookPlus 2023 (BBPlus) που ιδρύθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Ιταλών Εκδοτών, και λειτουργεί ως μία προέκταση γενικού εκδοτικού ενδιαφέροντος της Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (BCBF). Θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά τον Μάρτιο 2023, εγκαινιάζοντας το νέο θεσμό της Τιμώμενης Αγοράς. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η BolognaBookPlus αναδεικνύουν τον ελληνικό εκδοτικό κλάδο καθώς η Ελλάδα θα είναι η πρώτη Τιμώμενη Αγορά της BBPlus.

 

Το κινηματογραφικό αυτό αφιέρωμα, μια παράλληλη δράση της Έκθεσης, φιλοδοξεί να δώσει μία αντιπροσωπευτική εικόνα της ελληνικής κινηματογραφίας στους επισκέπτες της Έκθεσης αλλά και τους κινηματογραφόφιλους της Μπολόνια, παρουσιάζοντας κλασικές αλλά και νεότερες ελληνικές ταινίες: από τον Αλέξη Ζορμπά (1964) του Μιχάλη Κακογιάννη, το Ζ (1968) του Κώστα Γαβρά και Το Βλέμμα του Οδυσσέα (1995) του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μέχρι τις Νύφες (2004) του Παντελή Βούλγαρη,  την Πλατεία Αμερικής (2016) του Γιάννη Σακαρίδη και το Θάνατο του Ιερού Ελαφιού (2017) του Γιώργου Λάνθιμου.

Χθες Σάββατο 4 Μαρτίου, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ταινιοθήκης της Μπολόνια, προβλήθηκε η ταινία Ο Ψύλλος (1990) του Δημήτρη Σπύρου για το παιδικό και νεανικό κοινό.

 

 

«Με το αφιέρωμα αυτό», σημειώνουν οι διοργανωτές, «η Ταινιοθήκη της Μπολόνια αποτίνει ένα φόρο τιμής στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας αριστουργήματα του χθες και του σήμερα: δημιουργίες που εμπνέονται από τους μύθους, την ιστορία, τη λογοτεχνία, αλλά φωτίζουν και τη σύγχρονη πραγματικότητα, από τον καταγγελτικό κινηματογράφο του Γαβρά, μέχρι τα ειρωνικά βέλη που εκτοξεύει ο  Λάνθιμος στην αστική κοινωνία, με σημαντικούς σταθμούς τις ταινίες του Κακογιάννη και του Αγγελόπουλου καθώς και ιστορίες μετανάστευσης του περασμένου αιώνα και της σημερινής συγκυρίας».

 

*Σήμερα, Κυριακή 5 Μαρτίου (17.30),  ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, θα ανοίξει το αφιέρωμα, προλογίζοντας την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού.

 

*Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου (17.30),  η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, θα προλογίσει το Ζ του Κώστα Γαβρά.

 

*Την Τρίτη 7 Μαρτίου (20.00),  πριν την προβολή της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου Το Βλέμμα του Οδυσσέα,  θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη «Το Κίνημα της αυτοκτονίας» και θα ακολουθήσει συζήτηση για την ταινία, με τον συγγραφέα να συνομιλεί με τους Αλμπέρτο Σεμπαστιάνι (Πανεπιστήμιο της Μπολόνια), Φοίβη Οικονομοπούλου (παραγωγό) και Μαρία Κομνηνού.

 

Θα ακολουθήσουν οι προβολές των ταινιών:

 

*Νύφες του Παντελή Βούλγαρη την Τετάρτη 8 Μαρτίου (22.15)

 

*Πλατεία Αμερικής  του Γιάννη Σακαρίδη, την Πέμπτη 9 Μαρτίου (22.00)

 

*Αλέξης Ζορμπάς του Μιχάλη Κακογιάννη, την Παρασκευή 10 Μαρτίου (17.45).

 

 

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 3612046

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο