Κρινιώ Νικολάου – Η μουσική λειτουργεί και πολύ διεξοδικά και ψυχοθεραπευτικά

Καλωσορίζουμε τη Κρινιώ Νικολάου η οποία στις 5 Μαρτίου θα εμφανιστεί στο Caja de Musica

 

 

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Κάπου μεταξύ Αθήνας και Πόρτο Ράφτη, δύο μέρη που έχω μεγαλώσει και  εξακολουθώ να βρίσκομαι πότε εδώ και πότε εκεί. Τα τελευταία πέντε χρόνια η ζυγαριά κλίνει προς το πιο ήσυχο  μέρος, όποτε με βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα.

Μετά από τον εγκλεισμό, ήρθε η άνοιξη… πώς είναι η επαφή με τον κόσμο;

Δύο χρόνια περίπου ήταν πολλά για να περιοριστεί η μουσική, η τέχνη γενικά και η επαφή με τον κόσμο. Πιστεύω ότι έλειψε πολύ και στις δύο πλευρές, ευτυχώς όμως, σιγά σιγά ξαναζωντανεύει αυτή η εικόνα και η σχέση!

Νιώθετε ότι κάτι άλλαξε ή όλα κυλούν όπως πριν;

Σίγουρα αυτές οι τόσο μεγάλες αλλαγές, όσο κράτησε αυτή η πανδημία, επηρέασαν πολύ και την ψυχολογία του κόσμου αλλά και των καλλιτεχνών. Η περίοδος της πανδημίας βέβαια, ήταν και δημιουργική για τους καλλιτέχνες, γιατί ήταν η μόνη διέξοδος μας. Όμως πιστεύω ότι σιγά-σιγά βρίσκουν όλα το ρυθμό τους. Η μουσική λειτουργεί και πολύ διεξοδικά και ψυχοθεραπευτικά και δεν περιορίζεται τελικά ποτέ.

Είστε από τις παρουσίες στο χώρο της μουσικής που λειτουργεί εκτός συστήματος, θα λέγαμε… δηλαδή δεν προκαλείτε τα social media αλλά γενικώς και τα media… πως γίνεται αυτό;

Πιστεύω ότι ο καλλιτέχνης έχει λόγο να παρουσιάζεται στα media όταν έχει να δείξει κάτι από το έργο του. Το να προκαλεί όμως πέρα από αυτό πάντα με άφηνε αδιάφορη.
Θα έλεγα πως δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου, οπότε δεν κυνηγούσα ποτέ κάτι τέτοιο. Ασφαλώς και ο καλλιτέχνης πρέπει να γνωστοποιεί την δουλειά του και να συμμετέχει και να εμφανίζεται όσο αυτό είναι απαραίτητο.

Η αλλαγή που έχει επιφέρει η τεχνολογία, digital cd, πλατφόρμες κτλ. είναι υπέρ ή κατά της μουσικής; Δηλαδή ο καλλιτέχνης κάνει το δικό του promotion… αυτό πώς το βλέπετε;

Είναι αλήθεια ότι το internet, τα digital cd’s κλπ έχουν πάρει τα σκήπτρα πια από αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα, εταιρείες, φυσικά προϊόντα ήχου, και όλα κινούνται με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν πολλά θετικά γιατί οι καλλιτέχνες μπορούν από μόνοι τους να δειγματίσουν και να παρουσιάσουν μέσα από τις μουσικές πλατφόρμες τη δουλειά τους κάτι που ίσως να μην είχαν τη δυνατότητα πολλοί από αυτούς να κάνουν μέσα από τις δισκογραφικές εταιρείες. Είναι λοιπόν σίγουρα η εξέλιξη της τεχνολογίας σημαντική και βιώνουμε πάνω σε αυτό μία τελείως διαφορετική εποχή  στη μουσική.

Μια ερώτηση για το περιβόητο ΔΠ, που απασχολεί σήμερα το καλλιτεχνικό χώρο, τι έχετε να πείτε για αυτό, τι προτείνετε; Και πόσο ευθύνη έχουν και οι καλλιτέχνες, ενώ ήξεραν ότι υπάρχει μια εκκρεμότητα…

Ο πολιτισμός και οι τέχνες είναι σαν το οξυγόνο, σαν το φως… Ανοίγει τους ορίζοντες στον άνθρωπο. Και σε μία χώρα που έχει γεννήσει τον πολιτισμό, οι τέχνες θα έπρεπε να είναι πάντα σε πρώτο πλάνο, σε πρώτη προτεραιότητα. Σαφώς  και δεν πρέπει να μείνουν άλλο μετέωρα όλα αυτά τα αιτήματα των καλλιτεχνών. Πρέπει να υπάρξει δικαίωση των αιτημάτων του καλλιτεχνικού κόσμου άμεσα.

Ετοιμάζετε κάποιο δίσκο;

Εκτός από τα δύο τραγούδια που έχω  παρουσιάσει ήδη, το “Μετέωρη” και το “Χρώμα σιωπής”, ετοιμάζω ακόμα δύο τραγούδια καινούργια στο στούντιο τα οποία θα τα παρουσιάσω σε λίγο καιρό. Ο σκοπός μου είναι να ολοκληρώσω σύντομα ένα νέο άλμπουμ.

Από τι εμπνέεστε για να γράψετε;

Ένας στίχος ή ένα συναίσθημα, μία πολύ όμορφη εικόνα ή κάτι απροσδιόριστο, απροσδόκητο, μπορεί να μου κινήσει την ανάγκη να καθίσω στο πιάνο και να γράψω μουσική. Το λένε έμπνευση, είναι μαγικό και δεν σε προειδοποιεί.

Από τις μεγάλες συνεργασίες που είχατε ποια ξεχωρίζετε;

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια, ειδικά από τις πρώτες μου σημαντικές  συνεργασίες που είχα την ευκαιρία να είμαι δίπλα με τον Γιάννη Σπανό, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Κώστα Χατζή και τον Δημήτρη Μητροπάνο. Ήταν κάθε μία από αυτές  ξεχωριστή και όλες αποτυπωμένες ανεξίτηλα μέσα μου.

Επόμενα σχέδια;

Το πιο άμεσο είναι το live στη μουσική σκηνή Casa de musica αυτή την Κυριακή στις 5 Μαρτίου με τους συνεργάτες μου Σπύρο Παπανικόλα  στην κιθάρα, Γιάννη Παπαδήμο στο βιολί και Νίκο Τσαχτσίρη στο μπάσο.

Και κλείνοντάς θα θέλαμε να μας αφιερώσετε ένα τραγούδι σας

Θα πάω πιο πίσω στο προηγούμενο ψηφιακό άλμπουμ με τίτλο “Κοίτα με απλά” και θα σας αφιερώσω το τραγούδι με τίτλο “Όταν το πιστέψεις” .
Γιατί πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά και να κοιτάμε προς το φως σε κάθε περίπτωση.

“Βλέπεις πως όταν το πιστέψεις-
στο χρόνο που αμφιβάλλει
η αγάπη θα σε βγάλει
από όλα σου αυτά τα πρέπει… “

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΗ | Roof Garden| KAKTOS

  ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΗ Roof Garden Ένα εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ kaktos.gr   Μέσα από μικρές, καθημερινές ιστορίες (δοσμένες άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με σοβαρότερο