ΜΑΚΗΣ ΜΠΕΝΟΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΔΙΛΟΓΙΑ | Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΔΙΛΟΓΙΑ

Δεκαπέντε συλλαβές για τον Νοέμβρη

Δικτατορία. Στρατοκρατία, αστυνομοκρατία. Στις γωνιές
παραφυλάει ο φόβος.
Λογοκρισία, πνευματικός ευνουχισμός και ασφυξία.
Κυρίως ασφυξία.
Κι έρχεται ο Νοέμβρης του ’73 για να γκρεμίσει μια κατ’
επίφαση προσπάθεια φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος.
Πολυτεχνείο. Συγκλονισμός. Μεγαλειώδης αυθόρμητη
εξέγερση. Το μεγαλείο του ήταν συγχρόνως
και η αδυναμία του.
Ο αυθορμητισμός πέτυχε αυτό που μπορούσε και όχι
το αδύνατο. Κι αυτό υψώνει πιο ψηλά το μεγαλείο του. Γιατί
ήταν προβλέψιμο πως «οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε».
Και διάβηκαν με τανκς.
Η πτώση δεν ήρθε, μα ήταν η αρχή του τέλους. Κι αυτό
δεν ήταν λίγο.
Δυο μήνες μετά, ο συγκλονισμός έφερε στο χαρτί τις πρώτες
«Δεκαπέντε συλλαβές για τον Νοέμβρη».
Πέντε μήνες αργότερα γράφτηκαν και οι τελευταίες συλλαβές.

 

Χυμώδη και αποξηραμένα

Η δεύτερη συλλογή κυριαρχείται από ερωτικά ποιήματα, καθώς και η ζωή μας κυριαρχείται από τον έρωτα. Από την ανάταση και τη μαγεία που φέρνει στη ζωή μας.

 

Παράλληλα, υπάρχουν και ποιήματα υπαρξιακά, θα μπορούσε να ειπωθεί, και άλλα κοινωνικού ή και εμμέσως πολιτικού προβληματισμού, για να καταλήξει με ένα ποίημα που αναφέρεται στην κλιματική κρίση, το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας, που ολοένα γίνεται οξύτερο.


Στο τέλος, υπάρχουν λίγα παιχνιδίσματα, που δίνουν μια εύθυμη κι ανάλαφρη νότα, αλλά θα πρέπει να τους αποδοθεί η ίδια αξία –μικρή ή μεγάλη– που έχουν και τα προηγούμενα ποιήματα.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μάκης Μπένος γεννήθηκε στο Θετίδιο Φαρσάλων. Τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο στα Φάρσαλα. Στη συνέχεια, σπούδασε Δημόσια Διοίκηση και Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι πρώτες του απόπειρες στη στιχουργική έγιναν στα τελευταία γυμνασιακά χρόνια, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν χαθεί. Συνέχισε να γράφει κατά τη διάρκεια της φοιτητικής του ζωής, όπως και κάποια χρόνια αργότερα. Στα μετέπειτα χρόνια, οι βιοτικές ανάγκες οδήγησαν την επαγγελματική του ενασχόληση στην ελεύθερη αγορά και σε επιχειρήσεις, περιορίζοντας αυτή τη δημιουργία σε σποραδικές εξάρσεις. Οι εσωτερικές του ανάγκες, όμως, που απαιτούσαν να εκφραστούν, επανήλθαν έντονα και οδήγησαν ξανά το χέρι του στο μολύβι και στο πληκτρολόγιο.

Στην «ύστερη» νεότητά του, εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο.

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Prestige The Band – EEOO

Prestige The Band – EEOO Οι Prestige The Band υποδέχονται το 2023 με ολοκαίνουργιο τραγούδι και μας ξεσηκώνουν! Η αγαπημένη μπάντα που απολαμβάνουμε τα τελευταία χρόνια στην εκπομπή The 2Night Show με

Stephanie Chianda “Me, Myself & I”

Ατομική Έκθεση Stephanie Chianda “Me, Myself & I” Έναρξη έκθεσης: Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, 20:00 Blank Wall Gallery Φωκίωνος Νέγρη 55 Κυψέλη [p]+30.211.4052.138 [m]+30.694.3868.124 www.blankwallgallery.com Επιμέλεια έκθεσης: Ayọ̀ Akínwándé Διάρκεια έκθεσης: Από 3 Φεβρουαρίου έως 15 Φεβρουαρίου 2023