Ζωρζ Σαρή- Ο θησαυρός της Βαγίας

Θέατρο Alhambra Art Theatre

Θεατρική σαιζόν 2022-23

 

Ζωρζ Σαρή

Ο θησαυρός της Βαγίας

Σκηνοθεσία: Αθανασία Καλογιάννη

Νέο πρόγραμμα χριστουγεννιάτικων παραστάσεων

Δευτέρα 26/12, 17:00

Τρίτη 27/12, 17:00

Δευτέρα 02/01, 17:00

Παρασκευή 6/01, 17:00 (Θεοφάνεια)

Κυριακή 08/01, 12:00

 

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης εδώ: https://youtu.be/nhbu7MNd4Cg

 

Φίλοι ενωμένοι, ποτέ νικημένοι!

 

Αυτά τα Χριστούγεννα τα περνάμε… στην καλοκαιρινή Αίγινα, μαζί με τους ήρωες του Θησαυρού της Βαγίας! Το αγαπημένο μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο, στη σκηνή του Θεάτρου Αλάμπρα. Η Αθανασία Καλογιάννη σκηνοθετεί την αγαπημένη ιστορία, με εξαμελή θίασο και με πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ζωντανή ερμηνεία της Ζωής Τηγανούρια. Για τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων εορτών, το πρόγραμμα των παραστάσεων αλλάζει και η παρέα των μικρών φίλων μας περιμένει να ζήσουμε μαζί τις καλοκαιρινές τους περιπέτειες στις 26 και 27 Δεκεμβρίου και 2, 6 και 8 Ιανουαρίου.

Η Ζωρζ Σαρρή και ο Θησαυρός της Βαγίας

Μια παρέα παιδιών βρίσκονται στο νησί της Αίγινας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εκεί συναντούν μια οικογενειακή φίλη από το Παρίσι, όπου εργάζεται ως βοηθός ψυχιάτρου και έχει υπό τη φροντίδα της έναν Γερμανό ασθενή, τον Χανς, ο οποίος πάσχει από αμνησία μετά την έκρηξη μιας νάρκης που πάτησε στην Αίγινα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Από τότε, ο ασθενής επαναλαμβάνει σκόρπιες λέξεις από τις οποίες τα παιδιά προσπαθούν να βγάλουν νόημα. Η αναζήτησή τους τα οδηγεί στη Βαγία και στο σπίτι της οικογένειας Χαλδαίου, όπου έμενε ο Χανς στη διάρκεια του πολέμου. Όταν μαθαίνουν πως ο Χανς έχει κλέψει από την οικογένεια χρυσές λίρες, ξεκινούν την αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού, που τα οδηγεί σε συναρπαστικές περιπέτειες!

Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Ζωρζ Σαρή, μία από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς των παιδιών, που διακρίθηκε όχι μόνο για το λογοτεχνικό της έργο, αλλά και για τον διαρκή της αγώνα της για ελευθερία και δικαιοσύνη. Κατά τη γερμανική κατοχή συμμετείχε ενεργά στην Αντίσταση ενώ έγραψε τον Θησαυρό της Βαγίας, το πρώτο της μυθιστόρημα, το 1969, όταν είχε σταματήσει να εργάζεται ως ηθοποιός και να αποσυρθεί στην Αίγινα ως αντίδραση στο δικτατορικό καθεστώς. Απομονωμένη στο νησί, η Σαρή άρχισε να γράφει το έργο ως παιχνίδι με τα παιδιά της, με υλικό από την πραγματική ζωή. Ήρωες του βιβλία είναι τα παιδιά της συγγραφέως μαζί με τους φίλους τους, ενώ όλα τα μέρη που αναφέρονται είναι υπαρκτά.

Μέχρι και σήμερα, ο «Θησαυρός της Βαγίας» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, ενώ διδάσκεται και στα σχολεία (στο μάθημα της Φιλαναγνωσίας). Πρόσφατα κυκλοφόρησε και σε μορφή graphic novel, και πάλι από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε εικονογράφηση του Kanellos Cob. Παρότι αγαπήθηκε πολύ από τους μικρούς αναγνώστες και στο παρελθόν έγινε τηλεοπτική σειρά (ΕΡΤ, 1984), είναι η πρώτη φορά που το έργο ανεβαίνει στο θέατρο, σε διασκευή της συγγραφέως Μαρίας Σούμπερτ!

Η παράσταση

Το Kids Theater, η θεατρική ομάδα που με επικεφαλής τη σκηνοθέτη Αθανασία Καλογιάννη ξεπερνά τα δέκα χρόνια παρουσίας στο χώρο του παιδικού θεάτρου, ξεχώρισε για τις θεατρικές μεταφορές αριστουργημάτων της παγκόσμιας λογοτεχνίας (Μικρές Κυρίες, Η καλύβα του μπάρμπα-Θωμά, Με οικογένεια κ.α.). Μετά την επιβεβλημένη παύση της πανδημίας, επιστρέφει, αυτή τη φορά με ελληνικό έργο. Τη θεατρική διασκευή έχει κάνει η έμπειρη συγγραφέας Μαρία Σούμπερτ. Η αγαπημένη Ζωή Τηγανούρια γράφει για πρώτη φορά μουσική για το παιδικό θέατρο και ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής. Παίζουν (αλφαβητικά): Ευγενία Βησσαρίου, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, Μέλανι Μαρχάινε, Νεφέλη Παπαδερού, Κωνσταντίνος Ρόδης, Γιάννης Φιλίππου.

«Η θεατρική διασκευή του έργου βασίστηκε αφενός στο παιχνίδι «κυνήγι του θησαυρού», αλλά και στην αποδοχή του παρελθόντος σαν κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε να επαναληφθεί με την ίδια ακριβώς μορφή: το παρελθόν είναι αυτό που ορίζει την ιστορικότητά μας και η μνήμη είναι αυτή που μας επιτρέπει να έχουμε παρελθόν. Το βασικό ερώτημα που μέσα από την παιγνιώδη διάθεση, το χιούμορ, τα τραγούδια και την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα αναδύεται, είναι εν τέλει αυτό: πώς μπορούμε να χωρέσουμε το παρελθόν μας για να έχουμε ένα μέλλον;», αναφέρει η σκηνοθέτις.

 

Συντελεστές

Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή

Σκηνοθέτης : Αθανασία Καλογιάννη

Θεατρική Διασκευή: Μαρία Σούμπερτ

Πρωτότυπη Μουσική-Συνθέτης-Σολίστ Ακορντεόν:  Ζωή Τηγανούρια

Ενορχηστρώσεις, Ηχητικά εφέ: Στέλιος Γενεράλης

Στίχοι: Γιάνννης Παναγόπουλος Γιάννης Φιλίππου

Β΄ Σκηνοθέτης: Γιάννης Παναγόπουλος

Σκηνογράφος/ Video art: Σάντυ Σιέμπου

Ενδυματολόγος: Ευγενία Βησσαρίου

Χορογραφίες: Βαγγέλης Πιτσιλός

Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης

Trailer: Κωνσταντίνος Θάνος

Επικοινωνία: Μάρθα Κοσκινά

 

Παίζουν (αλφαβητικά):

Ευγενία Βησσαρίου, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, Μέλανι Μαρχάινε, Νεφέλη Παπαδερού, Κωνσταντίνος Ρόδης, Γιάννης Φιλίππου

Διάρκεια: 90 λεπτά

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων για την περίοδο των εορτών:

Δευτέρα 26/12, 17:00

Τρίτη 27/12, 17:00

Δευτέρα 02/01, 17:00

Παρασκευή 6/01, 17:00 (Θεοφάνεια)

Κυριακή 08/01, 12:00

 

Εισιτήρια:

Γενική Είσοδος: 12€

Φοιτητικό-Ανέργων-Παιδικό: 10€

ΑΜΕΑ:5€

Ομαδικά: 8€

Η προπώληση ξεκίνησε: https://www.ticketplus.gr/event/o-thisavros-tis-vagias/

Δείτε περισσότερα στο https://www.kidstheater.gr/

 

ALHAMBRA ART THEATER

Στουρνάρη 53, Αθήνα

Τηλέφωνο για πληροφορίες – ομαδικές κρατήσεις: 210 6616877 και 693 414 6156

Email: [email protected]

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο