“Routes” της Ελένης Πολυχρονάτου στο Ιnternational Club

Παρατείνεται έως 16 Σεπτεμβρίου 2022

η έκθεση “Routes” της Ελένης Πολυχρονάτου

στο Ιnternational Club

στα ψηλά βουνά των Πυρηναίων της Ανδόρας

 

 

Η Έκθεση της Ελένης Πολυχρονάτου με τον τίτλο “Routes” φιλοξενείται στο International Club στην πόλη Λα Μασάνα της Ανδόρας ήδη από τις αρχές Αυγούστου. Άνοιξε τις πύλες της στο κοινό στις 12/8 με αρχικό ολιγοήμερο προγραμματισμό και λόγω του ενδιαφέροντος  που σημειώνει το κοινό της Ανδόρας και των επισκεπτών της μπορεί να την περιηγηθεί ως τις 16 Σεπτεμβρίου 2022.

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει νέα έργα αλλά και προηγούμενων χρόνων, τα οποία παρουσιάζουν σκέψεις και ιδέες μεταποιημένες σε εικόνες. Είναι έργα διαδρομών των 12 τελευταίων χρόνων της καλλιτέχνιδας.

Για την Ελένη Πολυχρονάτου, η έκθεση “Routes” είναι καταρχάς η πολιτιστική σύνδεση των ανθρώπων της Ανδόρας με το έργο της. Η επιλογή της έκθεσης από την ομάδα την υπευθύνων του International Club ήταν αποτέλεσμα σύγκλισης τόσο του ενδιαφέροντος των υπευθύνων όσο και των κατευθύνσεων της καλλιτέχνιδας. Έτσι, δημιουργήθηκε μια έκθεση που αναμιγνύει τα σημάδια μιας προσωπικής ζωής και έκφρασης με το χαρακτήρα της Ανδόρας, τόπου ιδιαίτερου.

Η “Routes” είναι επίσης μια προσωπική περιπλάνηση της δημιουργού της. Η ίδια, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Σκέπτομαι συχνά πως είμαστε ταξιδιώτες στον πλανήτη Γη και έχω ζωγραφίσει και εκθέσει το έργο που αναφέρεται σ’ αυτό, δηλ. πως είμαστε εδώ για μια σύντομη επίσκεψη που όμως προλαβαίνουμε να μυρίσουμε τα λουλούδια. Αυτή λοιπόν η έκθεση, εδώ στα ψηλά βουνά των Πυρηναίων, σε αυτή την ιδιαίτερη χώρα που είναι χτισμένη στις κοιλάδες και στις απόκρημνες πλαγιές των βουνών, με μέσο υψόμετρο 2.000 μέτρων, με μια ιδιαίτερη εμπειρία της φύσης, των λουλουδιών, του πράσινου περιβάλλοντος και της πέτρινης αρχιτεκτονικής, κάνει την όλη διαδικασία μια εφαρμογή του συγκεκριμένου έργου σε πραγματικότητα Ζωής. Με δυο λόγια, θα μπορούσα να πω πως αυτή η έκθεση είναι σε προσωπικό επίπεδο η ταύτιση της Τέχνης με την ουσία της Ζωής, που είναι -μεταξύ πολλών άλλων- η μετακίνηση και η αλλαγή. Βεβαίως, παραφράζοντας τα λόγια του Richard Long πως η φύση έχει μεγαλύτερη επίδραση πάνω μου από ότι εγώ πάνω σε αυτή, θα πω πως η έκθεση έχει μεγαλύτερη βαρύτητα /επίδραση πάνω μου παρά κάτι άλλο».

 

H Ελένη Πολυχρονάτου

είναι Ζωγράφος, Γλύπτρια, και Διδάκτωρ Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ.

Σπούδασε με πρώτο πτυχίο ‘Ζωγραφική’ στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (υπότροφος Αριστείας κατά τη διάρκεια των σπουδών της). Στη συνέχεια έλαβε δεύτερο πτυχίο με εξειδίκευση στη ‘Γλυπτική’.  Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Θεωρητικό Τμήμα της ΑΣΚΤ με θέμα «Έργα Τέχνης Μεγάλης Κλίμακας στον Αστικό και Φυσικό Χώρο. Από τη δεκαετία του ’60 έως τον 21ο Αιώνα»

https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/15338

Ενεργή καλλιτέχνιδα της γενιάς της, έχει πραγματοποιήσει 13 ατομικές εκθέσεις και πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού. Το έργο της δραστηριοποιείται γύρω από τη σχέση της εικόνας με το λόγο και τη σχέση της τέχνης με το περιβάλλον, τη φύση και την οικολογία.

Έχει εργαστεί ως ενεργό μέλος του Παν-Μεσογειακού Δικτύου Γυναικών Δημιουργών F.A.M. από το 2000 έως το 2005, όπου ανέλαβε δράσεις σεμινάρια, workshop και εκθέσεις στην Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Aλβανία, Τουρκία, Λίβανο και Μαρόκο. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση «Το Πάρκο του Μέλλοντος» στην Ολλανδία (με θέμα πώς πρώην βιομηχανικοί χώροι μπορούν να μετατραπούν σε πάρκα τέχνης και πρασίνου) και στο Ευρωπαϊκό διακρατικό πιλοτικό Πρόγραμμα «Επικοινωνία – Τέχνη» στην Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία (με θέμα την Ειρήνη μέσω της Τέχνης και του Πολιτισμού).

Έχει διοργανώσει επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και συμπόσια συμμετέχοντας με εισηγήσεις και έχει δημοσιεύσει άρθρα για τη δημόσια, οικολογική και περιβαλλοντική τέχνη.

Έχει διδάξει ως εξωτερική συνεργάτιδα σε προπτυχιακό επίπεδο στο Εικαστικό και Θεωρητικό Τμήμα της ΑΣΚΤ καθώς και σε Μεταπτυχιακό Ερευνητικό πρόγραμμα «Επιστήμες Περιβάλλοντος» στην κατεύθυνση «Τέχνη και Περιβάλλον» στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει, επίσης, εργαστεί ως ερευνήτρια στο ίδιο Τμήμα με θέμα «Τέχνη και Περιβαλλοντικές Επιστήμες».

Από το 2013 έχει εγκαταστήσει στο δημόσιο χώρο πέντε Δήμων της Ελλάδας το πρότζεκτ τέχνης, προσφοράς και κυκλικής οικονομίας «Σύμβολο Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου». https://www.youtube.com/watch?v=w4WGntim1D8

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

La Divina, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Aria Hotels: Το νέο πολυτελές ξενοδοχείο La Divina υποδέχεται τους επισκέπτες του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας Τα Aria Hotels, η οικογενειακή αλυσίδα boutique ξενοδοχείων