mέta-μπουλούκι 0.2  || «Στην ξενιτιά με πείσμα» Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου

mέta-μπουλούκι 0.2  || «Στην ξενιτιά με πείσμα»

 

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 @ Δημοτικό Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου

  

«Το πνεύμα της συλλογικής γιορτής

ως κατάσταση αυτοδικαίως πολιτική»

 

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Ηράκλειο, το “mέta-μπουλούκι” ολοκληρώνει την περιοδεία του την Πέμπτη, 14 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου.

Η Αυγερινή Γάτση, ο Δημήτρης Μυστακίδης και το σχήμα των Σπύρου Γραμμένου και Κωνσταντίνου Πουλή, με τη συνοδεία του τραγουδοποιού Γιάννη Ταυλά παρουσιάζουν μία μοναδική εκδήλωση αφιερωμένη στην κοινή μοίρα των λαών, καθώς η φετινή επέτειος των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή στρέφει το νου μας σε παλιές και νέες μορφές ξεριζωμού και μας εμπνέει να διασταυρώσουμε ιστορίες της προσφυγιάς, της μετανάστευσης, αλλά και της εγχώριας σημερινής μας δυστοπίας.

Η Αυγερινή Γάτση, με το ακορντεόν και τη φωνή, θα πατήσει σε μονοπάτια και δρόμους που συνδέουν ανατολή και δύση, μεταφέροντας  τραγούδια για Σμυρνιές που βίωσαν τον ξεριζωμό, τη μοναξιά και  την εγκατάσταση στο  νέο /ξένο τους τόπο.

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Μυστακίδης, με την τριαντάχρονη διαδρομή στο ρεμπέτικο και τη λαϊκή κιθάρα, μας συστήνει την Amerika ξεδιπλώνοντας μέσα από τραγούδια, διηγήσεις και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό την ιστορία, τους αγώνες, τη δημιουργία και τις ιδιαίτερες τεχνικές των Ελλήνων μεταναστών μουσικών στην Αμερική του 20ού αιώνα.

Τέλος, τη σκυτάλη παίρνει το σχήμα των Σπύρου Γραμμένου και Κωνσταντίνου Πουλή, με τη συνοδεία του τραγουδοποιού Γιάννη Ταυλά, σε έναν λοξό σχολιασμό της πραγματικότητας, με κιθάρες, μπουζούκια, λαούτα, μαντολίνα, με πολύ μπρίο αλλά και με αναδρομές που φθάνουν στο ρεμπέτικο και παραδοσιακό τραγούδι.

Τα κέρδη από το “mέta-μπουλούκι” πρόκειται να διατεθούν στο Habibi Works, μια πρωτοποριακή προσπάθεια για τη στήριξη των προσφύγων, και όχι μόνο, στον Κατσικά Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα διαπολιτισμικό πολυχώρο παραγωγής και μόρφωσης που ακολουθεί τις αρχές της αλληλεγγύης και της αυτο-οργάνωσης, και είναι ανεξάρτητος χρηματοδοτήσεων από κράτη ή κυβερνήσεις.

Το 2ο κατά σειρά “mέta-μπουλούκι”, που διοργανώνει το mέta (Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού) συνδυάζει διαφορετικές τέχνες και διαφορετικές καλλιτεχνικές γλώσσες, προτείνοντας το πνεύμα της συλλογικής γιορτής ως κατάσταση αυτοδικαίως πολιτική – στο φόντο της κρίσης, της πανδημίας, της πολεμικής φρενίτιδας και συνολικά της μεταβατικής εποχής που ζούμε. Όχι ως εκτόνωση, αλλά ως συνειδητή χειρονομία πλησιάσματος και άρσης των στεγανών ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια της χώρας, την “υψηλή” και την “λαϊκή” τέχνη, τον θεωρητικό προβληματισμό και την πολιτιστική δράση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ «mέta – μπουλούκι»

Ημερομηνία: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022

Χώρος: Δημοτικό Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου

Ώρα έναρξης: 21.00 {Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.30}

Είσοδος: 5,00 € (τα κέρδη θα διατεθούν στο Habibi Works)

Προπώληση: ticketservices.gr

Πρόσβαση στο Θέατρο Ρεματιάς:

  • Από Πλατεία Χαλανδρίου: γραμμές ΟΑΣΑ 450, 460, 447 (Στάση Φαρίντα, Λεωφόρος Πεντέλης), 402 (Στάση Γιασεμιών, Πολύδροσο).
  • Από Σταθμό Μετρό Χαλάνδρι: γραμμές ΟΑΣΑ 450, 460 (Στάση Φαρίντα).
  • Από Σταθμό Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας: γραμμή ΟΑΣΑ 447 (Στάση Φαρίντα).
  • Από Προαστιακό Σταθμό Πεντέλης: γραμμές ΟΑΣΑ 451, 461 (Στάση Φαρίντα).
  • Από Σταθμό Μετρό Κατεχάκη: γραμμή ΟΑΣΑ 402 (Πολύδροσο, έως Στάση Γιασεμιών).
  • Από Αθήνα: τρόλεϊ 18 και 19 (αφετηρία Μουσείο, έως Πλατεία Χαλανδρίου).
  • Από Πειραιά: τρόλεϊ 10 (Τζιτζιφιές – Χαλάνδρι, έως Πλατεία Χαλανδρίου).

Οργάνωση: mέta, Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού

Περισσότερες πληροφορίες : metacpc.org και https://www.facebook.com/meta.cpc

Video material από το 1ο mέta – μπουλούκι: https://metacpc.org/backstage/

 

«Ευχαριστούμε το Δήμο Χαλανδρίου για την παραχώρηση του Θεάτρου Ρεματιάς»

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Αναστασία Ζαννή «Ραντεβού»

Αναστασία Ζαννή «Ραντεβού» Τρίτη 23 Απριλίου στις 21.00 στο Θέατρο Άλσος Η προπώληση άνοιξε: https://www.more.com/music/anastasia-zanni-rantebou/   Ραντεβού στο Θέατρο Άλσος με την Αναστασία Ζαννή. Ένα μουσικό

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΙΩΝΟΣ (THE FIRST OMEN)

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΙΩΝΟΣ (THE FIRST OMEN) 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ FEELGOOD Όταν μια νεαρή Αμερικανίδα φτάνει στη Ρώμη για να αφιερώσει τη ζωή της