ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

Πρώτο βήμα, πρώτο τραγούδι με τίτλο “Απων”. Πώς θα το περιγράφατε;

Όταν στο πρώτο σου βήμα έχεις ένα τραγούδι που υπογράφει τους στίχους η Ευανθία Μάγνη και τη μουσική η αδερφή σου Όλγα Μακρή, καταρχάς νιώθεις τυχερός και στη συνέχεια ότι πατάς σε σταθερό έδαφος και ότι βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο. Ήδη από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας είχαμε ένα ιδιαίτερα θετικό feedback και διαβάσαμε πολύ όμορφα λόγια στις πρώτες κριτικές. Δεν μπορώ λοιπόν να νιώθω τίποτα άλλο παρά χαρούμενος και ευλογημένος που ξεκινάω με το συγκεκριμένο τραγούδι και με τους συγκεκριμένους δημιουργούς.

Ποιο είναι το μουσικό στίγμα που δίνεται επιλέγοντας να τραγουδήσετε αυτό το τραγούδι;

Το τραγούδι «Απών» ανήκει στον μουσικό κόσμο της ερωτικής ροκ μπαλάντας, δεν είναι κάτι άγνωστο στο ελληνικό κοινό, αλλά νομίζω έχουμε καιρό να ακούσουμε κάτι καλό. Είχα την τύχη να είμαι ο πρώτος που άκουσε το τραγούδι αυτό όταν η Όλγα το συνέθεσε στο πιάνο. Αμέσως της είπα «αυτό το τραγούδι θα το πω εγώ!». Ακούγοντας το ρεφραίν, το πως οι στίχοι έδεναν με τη μελωδική γραμμή, έβλεπα ότι θα μπορούσε να γίνει μια πανέμορφη power ballad, όπως και έγινε τελικά με την εκπληκτική ενορχήστρωση του Γιώργου Γιαννικόπουλου, ο οποίος κυριολεκτικά το απογείωσε. Έχει ένα άκουσμα κλασικού ροκ κατά βάθος, οπότε νομίζω και το στίγμα που δίνεται και προσπαθεί να περάσει, ειδικά στις νεότερες ηλικίες: γυρίστε και ανακαλύψτε τα κλασικά ροκ και ποπ ακούσματα, ελληνικά και ξένα.

Η spider music τι δρόμους σας άνοιξε;

Είναι πολύ σημαντική για την ελληνική δισκογραφία η ύπαρξη της Spider Music η οποία δίνει βήμα και υποστηρίζει νέους καλλιτέχνες να εκφραστούν, να δείξουν προς τα έξω το προσωπικό τους έργο κάνοντας έτσι και τα πρώτα τους βήματα. Ειδικά η διευθύντριά της, Ευανθία Μάγνη, που είχα και την ευτυχία να μου εμπιστευτεί τραγούδι της, είναι πάντα εκεί να συμβουλέψει και να νοιαστεί για σένα. Νομίζω το τραγούδι «Απών» μιλάει από μόνο του για το πόσο δυνατή είναι η ομάδα των δημιουργών που αγκαλιάζει η Spider και το πόσο ποιοτική δουλειά γίνεται σε αυτή την εταιρία. Προσωπικά μιλώντας θεωρώ ότι η spider μου άνοιξε το δρόμο στο να φανεί μια ακόμα πλευρά της καλλιτεχνικής μου πορείας, αυτό του ερμηνευτή σε ένα ευρύτερο κοινό από αυτό που είχα συνηθίσει στα live ή το θέατρο. Ελπίζω ότι η συνεργασία μας που μόλις ξεκίνησε θα ευοδώσει και θα ακολουθήσουν και άλλα μεγαλύτερα projects στη συνέχεια!

Το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Να γράψω τη μουσική για ένα θεατρικό musical!

Στην εποχή μας σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube, σας τρομάζει αυτό;
Έχει αλλάξει ο τρόπος που το μουσικό έργο διαχέεται και φτάνει στο κοινό. Παίζουν μεγάλο ρόλο τα social media όπως το YouTube και το TikTok ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Ωστόσο όπως και πριν, να είστε σίγουροι πως ότι είναι καλό αργά ή γρήγορα θα ακουστεί. Δεν με τρομάζει και παραμένω αισιόδοξος.

Είναι οι live εμφανίσεις αυτές που τελικά καθιερώνουν ένα καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;
Είναι το κατά πόσο ο καλλιτέχνης μπορεί να εκφράσει το κοινό. Να βρουν δηλαδή οι ακροατές στα τραγούδια του τα βιώματά τους, να ταυτιστούν τα συναισθήματα και οι αξίες τους με αυτό. Να τους «μιλήσει». Είτε αυτό γίνει μέσα από ένα live, είτε μέσα από μια πλατφόρμα ο σκοπός είναι που μετράει και όχι τα Μέσα.

Το παιδικό βιβλίο πώς το βλέπετε στη χώρα μας;

Χαίρομαι που κάνετε αυτή την ερώτηση γιατί βλέπω ότι ψάξατε το βιογραφικό μου. Είχα τη χαρά να συνεργαστώ με την αγαπημένη μου φίλη Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, συγγραφέα παιδικών βιβλίων γράφοντας μουσική για τις ιστορίες της καθώς επίσης και είχα την τιμή να με προσκαλέσει στη δημιουργία του σωματείου «ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΖΕΙ» που έχει ως βασικό στόχο τη διαμόρφωση, ανάπτυξη και εφαρμογή εκπαιδευτικών πρακτικών, με όχημα τη λογοτεχνία και τις τέχνες, που συνεισφέρουν και διανθίζουν τη διαπαιδαγώγηση και προσωπική ολοκλήρωση παιδιών, εφήβων και νέων, ανεξαρτήτως διακρίσεων. Μια βασική δράση που απαντά στο ερώτημά σας είναι η έρευνα που παρουσιάσαμε τον Σεπτέμβριο του 2021 με τίτλο «Σημεία Αντικατοπτρισμού» όπου εξετάσαμε σε βάθος δεκαετίας (2010-2020) 1.522 παιδικά βιβλία σχετικά με την αντιπροσώπευση συγκεκριμένων ομάδων στις ιστορίες τους. Η έρευνα λοιπόν έδειξε πως μόνο το 2,5% των παιδικών βιβλίων έχουν βασικούς χαρακτήρες ΑμεΑ, μετανάστες/ριες – πρόσφυγες, Ρομά, ή άλλες μειονότητες. Οι περισσότεροι ήρωες είτε διαθέτουν τυπικά χαρακτηριστικά, είτε είναι ζώα ή άλλος χαρακτήρας που δεν ανήκει στο ανθρώπινο γένος. Είναι δηλαδή κάτι δυσανάλογο με τη σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού σχολείου. Θα ήθελα λοιπόν περισσότερη ποικιλομορφία. Σας το είπα και πριν, η τέχνη σου μιλάει όταν ταυτίζεσαι μαζί της και ειδικά στα παιδιά οι ιστορίες και οι χαρακτήρες επηρεάζουν το πώς βλέπουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Αντιμετωπίζω τα πράγματα λίγο πιο σφαιρικά ξέρετε γιατί πέρα από το δίπλωμα στη μουσική έχω σπουδάσει και κοινωνιολογία με δίπλωμα στις μειονότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Καταρχάς δεν βλέπω τηλεόραση οπότε δεν έχω ιδιαίτερη γνώση για να απαντήσω, συνήθως ότι έχω δει από μουσικά reality τα έχω δει σε αποσπάσματα στο YouTube. Παρόλα αυτά δεν θυμάμαι (εκτός κι αν κάνω λάθος) κάποιο νικητή των τελευταίων ετών να έχει κάνει ιδιαίτερα μεγάλη καριέρα όπως συμβαίνει στο εξωτερικό ή όπως γινόταν παλαιότερα. Εννοώ σε αντίθεση με τα αντίστοιχα reality των ΗΠΑ και της Αγγλίας ή με τα αντίστοιχα ελληνικά μουσικά reality shows της δεκαετίας του 2000 από όπου βγήκαν πολλά γνωστά ονόματα της λαϊκής-ποπ σκηνής. Ίσως τότε η τηλεόραση να είχε και μια άλλη δυναμική, όποιος περνούσε από εκεί και απασχολούσε, έστω και για λίγο, το κοινό γινόταν αμέσως γνωστός. Σήμερα, όπως είπαμε και πριν τα Μέσα έχουν αλλάξει.

Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα παίρνατε μαζί σας αν αλλάζατε ήπειρο;
1. Μίκης Θεοδωράκης «Τα Λυρικά»
2. Andrew Lloyd Webber «The Phantom of the Opera»
3. Sarah Brightman «Eden»
4. Marianne Faithful «Before the Poison»
5. Πάντα αφήνω και κάτι στον αυθορμητισμό της στιγμής…

Ποιο τραγούδι σιγοψιθυρίζετε;
Γράφω μουσική κατά καρούς, τραγούδια που ακόμα δεν έχω παρουσιάσει, μουσική για το θέατρο, για παιδικά βιβλία, για διαφημιστικά. Αυτές τις μέρες λοιπόν με βασανίζει μια μελωδία που τριγυρνά συνέχεια στο μυαλό μου, την σιγοψιθυρίζω στο δρόμο, στο γραφείο, τώρα που την ξανασκέφτηκα, πετάω και μερικούς σκόρπιους στίχους, όπου κολλάνε. Θα γεννηθεί ένα τραγούδι αλλά δεν ξέρω τι και πότε!

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Άλλες εποχές του Χάρολντ Πίντερ

Άλλες εποχές του Χάρολντ Πίντερ Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Από τις 10 Μαΐου, κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 21:00

Δίπλα σου – Δημήτρης Γαλίτης

Δίπλα σου – Δημήτρης Γαλίτης Μουσική: Δημήτρης Γαλίτης Στίχοι: Μαρία Παπαδάκη   Δίπλα σου νιώθω δυνατός, ένας μικρός δημιουργός Καρδιά μου βγες και παραδώσου, έχεις

Pearl Jam “Wreckage”

Pearl Jam “Wreckage”   Από το πολύ-αναμενόμενο άλμπουμ “Dark Matter” που κυκλοφορεί αύριο, στις 19.04.2024.     ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ “WRECKAGE” ΨΗΦΙΑΚΑ https://pearljam.lnk.to/wreckagegrePR   Dark Matter

Farewell / Εν τόπω χλοερώ

Farewell / Εν τόπω χλοερώ Από τους δημιουργούς του Nostalgia Generation   Πρεμιέρα: Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 Θέατρο 104    Προπώληση εισιτηρίων στο more.com