Γιατί ένα Φεστιβάλ μπορεί να είναι σημαντικό;

Γιατί ένα Φεστιβάλ μπορεί να είναι σημαντικό;

 

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί συμβαίνουν  τα Φεστιβάλ;

Σίγουρα όλοι μας έχουμε συμμετάσχει ως θεατές αλλά και κάποιοι ως δημιουργοί.

Μας αρέσει να βλέπουμε τους καλλιτέχνες και τα δρώμενα γιατί αυτό είναι ψυχαγωγία, να ξεφύγουμε από την ρουτίνα της καθημερινότητας και να ταξιδέψουμε σε άλλους πολιτισμούς, να γεμίσουμε μπαταρίες και να ξεφύγουμε από τις δυσάρεστες καταστάσεις που μας κατακλύζουν τα τελευταία χρόνια.

Σαφώς αυτή είναι η κεντρική πολύ ουσιαστική ιδέα των  Φεστιβάλ.

Με αφορμή την συνέντευξη τύπου για το 4ο Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ” συνομιλήσαμε με τους ιθύνοντες για την παρουσίαση της δικής τους γιορτής.

Πρώτος ο Δήμαρχος Δελφών κύριος Παναγιώτης Ταγκαλής, ο οποίος εξήγησε ότι όλο αυτό ήταν και είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για την δική τους περιοχή, μιας και χρησιμοποιούν φυσικούς χώρους για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων, άρα αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει. Μίλησε για  την εύρεση πόρων, που ναι μεν συμμετέχει το Υπουργείο Πολιτισμού , αλλά συνδράμει και ο δήμος, και δεν ξέρουμε πόσο εύκολο είναι αυτό…. αλλά και χορηγοί που φέτος έδωσαν το παρόν, σημαντικές εταιρίες. Επίσης η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας γιατί αυτό είναι σημαντικό κομμάτι. Άρα η τοπική αυτοδιοίκηση είναι παρούσα για τον πολιτισμό και την διεξαγωγή μιας δύσκολης δράσης.

Αμέσως μετά ο καλλιτεχνικός διευθυντής ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, οποίος με τον τρόπο του απάντησε στην ερώτηση μου.

 

«Είναι πολύ σπουδαίο για την χώρα μας αλλά και για την περιοχή να φιλοξενείται η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης», έχουμε δηλαδή τη χαρά να δούμε κάτι τόσο σπουδαίο, και αλήθεια πόσες φορές στη ζωή μας δίνεται τέτοια ευκαιρία; Αλλά και όλο το πρόγραμμα είναι πολύ καλά φροντισμένο και επίσης με πολύ πλούσιο ελληνικό ρεπερτόριο, δηλαδή εκδηλώσεις για όλα τα γούστα.

Επίσης ο κύριος Μαραμής επεσήμανε κάτι πολύ σωστό , το Φεστιβαλ Αθηνών έχει τόσα πολλά δρώμενα που τελικά δεν προλαβαίνουμε να το απολαύσουμε και επίσης είναι εστιασμένο στο θέατρο.

Άρα ένα Φεστιβάλ με περισσότερη μουσική και μακριά από την Αθήνα είναι από μόνο του ένα γεγονός και μια διαφορετική πρόταση.

 

«Πολιτισμός είναι η δημιουργία νέων έργων, η συνεχής προσπάθεια για εξέλιξη, για ανατροπή, για ελεύθερη έκφραση, για μια νέα οπτική. Πολιτισμός δεν είναι αυτές καθαυτές οι εκδηλώσεις, αλλά το αποτύπωμα που αφήνουν. Πολιτισμός είναι η εκπαίδευση, η καλλιέργεια, η συνέχεια. Ένας θεσμός εδραιώνεται με το έργο του, με συνεχή αυτοκριτική και με παράλληλο άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, χωρίς ποτέ να καταφεύγει σε εκπτώσεις.»

 Τέλος ο Πρόεδρος Δικτύου Δελφών Νικόλαος Κατσικούλης με την περιγραφή του, στα σημεία που λαμβάνουν μέρος οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ “Το Λάλον Ύδωρ”, γιατί όπως σας είπαμε στην αρχή είναι σε πολλούς και διαφορετικούς  χώρους, καθώς:

Το Φεστιβάλ Δελφών στις παράλληλες δράσεις του συνδέει επίσης την αγροτική παραγωγή της Φωκίδας με τον πολιτισμό υιοθετώντας εκδηλώσεις αγροτουρισμού: πριν από επιλεγμένες εκδηλώσεις, φιλοξενεί έκθεση και γευσιγνωσία τυποποιημένων τοπικών προϊόντων.  

 

Αυτό ήταν ένα ακόμα κλικ, για να πάμε να επισκεφτούμε τους Δελφούς, το Γαλαξίδι, την Ιτέα και πολλά άλλα σημεία , καθώς μουσεία και χώρους μοναδικούς που κρύβει η περιοχή, αλλά κυρίως θα απολαύσουμε μοναδικές στιγμές πολιτισμού σε μια εποχή βομβαρδισμένη με μηνύματα πολέμου…

«Η στάχτη που ταξίδευε»

 

 

Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα και ετοιμάστε βαλίτσα,  ΤΟ 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΕΛΦΩΝ ”ΤΟ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ’

Για το Full-Time.gr

K. Γ

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Pearl Jam “Wreckage”

Pearl Jam “Wreckage”   Από το πολύ-αναμενόμενο άλμπουμ “Dark Matter” που κυκλοφορεί αύριο, στις 19.04.2024.     ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ “WRECKAGE” ΨΗΦΙΑΚΑ https://pearljam.lnk.to/wreckagegrePR   Dark Matter

Farewell / Εν τόπω χλοερώ

Farewell / Εν τόπω χλοερώ Από τους δημιουργούς του Nostalgia Generation   Πρεμιέρα: Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 Θέατρο 104    Προπώληση εισιτηρίων στο more.com  

ZΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ-ALMA VIVA  από την WEIRDWAVE

ZΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ-ALMA VIVA στους κινηματογράφους  από την WEIRDWAVE   Μία ταινία για μάγισσες και ανεξάρτητες γυναίκες. Μια απαράμιλλη ιστορία ενηλικίωσης   * ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ-EBΔΟΜΑΔΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ της Νεφέλης Μαϊστράλη

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ της Νεφέλης Μαϊστράλη Θέατρο Βεάκη 11 Μαΐου – 9 Ιουνίου Με χιούμορ, ελαφράδα και σκωπτική διάθεση απέναντι σε μια συλλογική μνήμη που είναι