Συνέντευξη ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΨΥΧΑΡΗ και ΒΑΣΙΛΗ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Κωνσταντίνα και Βασίλη σας καλωσορίζουμε. Πως κυλούν οι τελευταίες  μέρες της χρονιάς; Είναι περισσότερο απολογισμός για αυτά που έγιναν ή προσμονή γι’ αυτά που θα έρθουν;

Κ.Ψ. Πως όταν ζωγραφίζεις έναν πίνακα και αφού τελειώσεις, κάθεσαι και τον κοιτάς; Είμαι περήφανη, κατάφερα και τον ζωγράφισα. Ο πίνακάς μου ήταν η μουσική και ότι τελείωσα σχολή μακιγιάζ παράλληλα με την πρωινή εργασία μου. Χρειάστηκε χρόνος, επιμονή, υπομονή, αρκετά back and forth και θυσίες. Πχ. δεν πήγα διακοπές για τρία χρόνια μια περίοδο. Ωστόσο, με τα singles και τη σχολή μακιγιάζ, γέμισε ψυχικά κάτι μέσα μου που κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να μου το δώσει, αλλά και κανείς δεν μπορεί να μου το πάρει. Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια, που πατάω ένα προσωρινό pause και κοιτάω τον πίνακά μου. Ξέρετε, πολλές φορές την χρειαζόμαστε την παύση για να ανασυντάξουμε δυνάμεις και να σχεδιάσουμε το μέλλον. Οπότε μάλλον κάνω έναν θετικό απολογισμό να χαρώ το τι συνέβη.

Β.Σ. Ευχαριστούμε για την πρόσκληση! Είναι και τα δύο. Πολλά έγιναν αυτή τη χρονιά σε όλους τους τομείς, περιμένω τη συνέχεια τώρα με ενδιαφέρον και περιέργεια.

 

 

 

Τί είχε προηγηθεί μουσικά πριν συναντηθούν οι δρόμοι  σας;

Κ.Ψ. Είχαν προηγηθεί κάποια covers, βραδιές jam, μαθήματα πιάνου (αν και το έχω αφήσει, σκοπεύω να ξεκινήσω πάλι κάποια στιγμή), συμμετοχή σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις, παρακολούθηση θεωρίας και σολφέζ στο ωδείο (ως ενήλικη πλέον) και αρκετή προσωπική δουλειά με την καθοδήγηση από τις δασκάλες της φωνητικής μου (που καθεμία έδωσε κάτι διαφορετικό). Ξέρετε, μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου το να κάνεις κάτι καλλιτεχνικό δεν εθεωρείτο δουλειά, αλλά χόμπι. Αυτή την πεποίθηση, την είχα ενσωματώσει μέσα μου, γι’ αυτό και άργησα να κινηθώ προς αυτό που πραγματικά είμαι (αν και πάντα το ήξερα). Μόλις βρεθείς στον (ή στους, στην περίπτωσή μου) φυσικό σου χώρο, όλα έρχονται πιο φυσικά. Δεν χρειάζεται τόση προσπάθεια, όσο με άλλα πράγματα. Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι η υπερπροσπάθεια για πράγματα που δεν μου ερχόντουσαν φυσικά, μου έδωσε τρομερή επιμονή και μία εσωτερική δύναμη που χρησίμευσαν και στους καλλιτεχνικούς χώρους. Κατάλαβα ότι με δουλειά, μπορείς να καταφέρεις πολλά.

Β.Σ. Παίζω κιθάρα από 12 χρονών μελετώντας πολλά διαφορετικά είδη μουσικής. Ξεκίνησα ως επαγγελματίας σε διάφορες μουσικές σκηνές και μπουάτ. Έχω στο ενεργητικό μου πολλές συμμετοχές σε διάφορα μουσικά σχήματα. Το 2000 μπήκα στη δισκογραφία ως συνθέτης και τραγουδιστής με το συγκρότημα «Έβενος» (1997 – 2004), με το οποίο κυκλοφορήσαμε δύο ολοκληρωμένες δουλειές τα «Μαγεμένα», 2000 και «Τα λόγια των ανθρώπων» 2003. Έχω «δανείσει» τη φωνή μου σε τραγούδια θεατρικών παραστάσεων και έχω ηχογραφήσει κιθάρες σε μουσική για το θέατρο. Συνεχίζω πάντα με συμμετοχές σε γκρουπ και ζωντανές εμφανίσεις με διάφορους ταλαντούχους μουσικούς.

 

 

Τί είναι αυτό που τράβηξε την προσοχή του ενός προς τον άλλον για να δημιουργήσετε μαζί μουσικά;

Κ.Ψ. Ξέρεις, κάποια πράγματα απλά πάνε από μόνα τους, δεν χρειάζονται πολλά πολλά…. λες μία κουβέντα κι ο άλλος καταλαβαίνει δέκα. Αυτό είναι το ένα – πολύ βασικό συστατικό και είναι βασικό, ακριβώς γιατί είναι σπάνιο. Το άλλο, προφανέστατα, είναι  ο ήχος του Βασίλη. Μου αρέσει άπειρα, είναι στο στυλ μου και θεωρώ τιμή μου τη συνεργασία μας. Επίσης, μου άρεσε η αυθεντικότητά του, δεν προσποιείται, δεν έχει έπαρση και ξέρει να ενθαρρύνει. Είναι leader κατά κάποιο τρόπο, με την θετική έννοια του όρου. Ο σωστός leader ξέρει να βγάλει τον καλύτερό σου εαυτό με όμορφο τρόπο. Αυτή είναι και η διαφορά του από έναν απλό «υπεύθυνο», που είναι μία έννοια αρκετά παρεξηγημένη στην Ελλάδα η οποία – κακώς – συγχέεται με την επιβολή εξουσίας και την αυτοπροβολή.

Β.Σ. Με την Κωνσταντίνα γνωριστήκαμε κυριολεκτικά on stage συνυπάρχοντας σε μουσικές σκηνές. Πρώτα παίξαμε μαζί και μετά συστηθήκαμε. Κάποια στιγμή επικοινώνησε η Κωνσταντίνα μαζί μου και μου πρότεινε την ιδέα της, να κάνουμε μαζί μια διασκευή του τραγουδιού «Κανελλόριζα». Μου άρεσε η ιδέα γιατί μου άρεσε πολύ η φωνή της Κωνσταντίνας και δέχτηκα αμέσως.

 

 

 

Το αποτέλεσμα μέχρι τώρα είναι η πρόσφατη κυκλοφορία δυο singles, των «Κανελλόριζα» και «Σε άλλο καιρό» που κυκλοφόρησαν από την Spider Music. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που φανταζόσασταν όταν ξεκινήσατε την συνεργασία σας;

Κ.Ψ. Να απαντήσω ειλικρινά; Ναι! Ήταν ακριβώς αυτό που φανταζόμουν! Συνήθως καταλαβαίνω από πριν πως θα πάει κάτι. Οφείλουμε και ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Spider Music για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε και την προώθηση της μουσικής μας!

Β.Σ. Από το ξεκίνημα αυτής της συνεργασίας πίστευα πολύ στις δυνατότητές μας και σε ένα καλό αποτέλεσμα. Όμως και τα δύο τραγούδια ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου. Σε αυτό το αποτέλεσμα έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο ο φίλος και συνεργάτης μας Δημοσθένης Κωστόπουλος που μας ηχογράφησε και έκανε τη σκηνοθεσία και τις λήψεις για τα δύο video clips. Η συνεργασία μας με τη Spider Music δημιούργησε το πλαίσιο για μια ευρύτερη επικοινωνία με το κοινό ακόμα και στο εξωτερικό. Δεχόμαστε μηνύματα και συγχαρητήρια από ακροατές που δεν ανήκουν στον κύκλο των γνωστών μας και αυτό είναι κάτι πολύ όμορφο. Σημαντικό επίσης είναι ότι η Spider Music διακινεί τη μουσική μας σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και έτσι μπορεί το κοινό μας να κατεβάσει τα τραγούδια μας.

 

Ποιοι είναι οι άμεσοι συνεργάτες σας στη υλοποίηση των μουσικών σας στόχων;

Κ.Ψ. Ο λατρεμένος μας Δημοσθένης Κωστόπουλος (κατά κόσμον Ντένης), ο οποίος εκτός από καλαίσθητος videographer, άριστος ηχολήπτης, είναι και πολύ καλός μουσικός στον χώρο της… death metal! Είναι ο κιθαρίστας των Acid Death! Υπάρχει μια εκτίμηση μεταξύ των τριών μας, ως άνθρωποι, πέρα από το καλλιτεχνικό δέσιμο!

Β.Σ. Ο άμεσος στόχος μου είναι να υλοποιήσω μια καινούρια ιδέα, ένα τραγούδι όπου πάλι θα γίνει με την Κωνσταντίνα Ψυχάρη και τον Δημοσθένη Κωστόπουλο. Και οι δύο αποτελούν κινητήρια δύναμη και πηγή έμπνευσης για εμένα και είμαι τυχερός που τους γνώρισα.

 

Πως είναι οι συναντήσεις σας επάνω στην σκηνή;

Κ.Ψ. Είναι αυτό που με μερικά άτομα, απλά νιώθεις άνετα. Ειδικά εγώ, που (ναι ξέρω, ίσως ακούγεται οξύμωρο), έχω stage fright, νιώθω ασφάλεια και ηρεμία με κάποια άτομα στη σκηνή, μεταξύ των οποίων ο Βασίλης και ο Ντένης.

Β.Σ. Όσες φορές έχουμε βρεθεί μαζί στη σκηνή υπήρχε μια πολύ θετική ενέργεια, μια οικειότητα και άνεση σαν να το κάναμε αυτό πολύ καιρό.

 

Μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η συνεργασία;

Κ.Ψ. Θα δείξει ο χρόνος, δεν μου αρέσει να λέω μεγάλα λόγια, μου αρέσει να είμαι γειωμένη. Θέλει δουλειά και πειθαρχεία. Η τέχνη θέλει πειθαρχεία. Έχουμε το καλό να μην υπάρχουν βεντετισμοί και ανταγωνισμοί μεταξύ μας. Υπάρχει ειλικρίνεια, αφοσίωση, σεβασμός και κοινό όραμα.

Β.Σ. Δεν υπάρχει κάποιο όριο σε αυτό. Ταιριάξαμε πολύ και σίγουρα έχουμε πολλά να δημιουργήσουμε στο μέλλον μαζί. Απολαμβάνουμε τόσο τη διαδικασία όσο και το αποτέλεσμα και γενικά μας αρέσει να περνάμε ώρες μαζί στο στούντιο αλλά και εκτός.

 

Ποια είναι η φιλοσοφία ζωής σας;

Κ.Ψ. Χμμ… είναι πολύ γενική ερώτηση.. θα έλεγα να έχουμε υγεία, οικονομική ευημερία και τύχη. Δεν είναι όλα τα πράγματα στον έλεγχό μας και κάποιες φορές μας σκάνε άσχημα χαρτιά στην τράπουλα. Το θέμα είναι πως θα παίξουμε με αυτά. Οπότε αυτό θα έλεγα. Να παίξεις όσο πιο καλά μπορείς με τα χαρτιά που σου έτυχαν.

Β.Σ. Να μην ξεχνάω ποτέ να νιώθω ευγνωμοσύνη γιατί ανήκω στους λίγους προνομιούχους σε αυτό τον πλανήτη.

 

Τι καινούριο να περιμένουμε από εσάς στο άμεσο μέλλον;

Κ.Ψ. Αυτό θα το κρατήσουμε για έκπληξη… όχι μόνο για σας αλλά και για εμάς!

Β.Σ. Δουλεύω πάνω σε μια καινούρια ιδέα με σκοπό να κυκλοφορήσει την Άνοιξη του 22. Θα είναι πάλι μαζί μου η Κωνσταντίνα και ο Δημοσθένης και θα κυκλοφορήσει με τη Spider Music.

 

 

 

Τι εύχεστε να σας φέρει η καινούρια χρονιά σε προσωπικό αλλά και σε μουσικό επίπεδο;

Κ.Ψ. Υγεία, οικονομική ευημερία, τύχη και τα άλλα τα φτιάχνουμε μόνοι μας!

Β.Σ. Σε προσωπικό επίπεδο εύχομαι υγεία για τους αγαπημένους μου ανθρώπους και εμένα. Να πραγματοποιηθούν σχέδια και επιθυμίες που περιμένουν εδώ και καιρό. Σε σχέση με τη μουσική εύχομαι η καινούρια χρονιά να έρθει με έμπνευση και δημιουργικότητα. Να ξαναβρούμε την άμεση επαφή με το κοινό σε ζωντανές εμφανίσεις και συναυλίες που μου έχουν λείψει.

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΙΙΙ* του Ανδρέα Φλουράκη

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΙΙΙ* Ελεύθερη διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη στο ομώνυμο έργο του William Shakespeare  Σύγχρονο Θέατρο Για 15 παραστάσεις Η ομάδα Anima και η σκηνοθέτις Ρουμπίνη