Κωνσταντίνα Πάλλα- Τραγουδίστρια

Θα θέλαμε να μας περιγράψετε το 2020 , με μια λέξη ή με πολλές …

Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αρκετούς αρνητικούς χαρακτηρισμούς για το 2020 ,θα επιλέξω όμως έναν θετικό στην προσπάθεια μου να βρω το φως και την ελπίδα σε ότι συνέβη. Το 2020 ήταν έτος αναθεώρησης και εύχομαι να βγήκαμε λίγο καλύτεροι άνθρωποι.

Πως νιώθετε μετά από ένα περίπου χρόνο περιορισμού;

Όπως όλος ο κόσμος, έτσι κι εγώ νιώθω μεγάλη ψυχική ταλαιπωρία. Η κούραση και ο εκνευρισμός υπάρχει σε μεγάλο βαθμό. Καθώς, όμως , πλησιάζει το καλοκαίρι και οι εμβολιασμοί προχωράνε σταδιακά ,γεμίζω χαρά. Ανυπομονώ, σαν μικρό παιδί, να βγω ξανά στη ζωή και να παίξω! Μετράω αντίστροφα αυτές τις μέρες. Προσπαθώ να μη βλέπω όσα έγιναν, αλλά να εστιάσω σε αυτό που θα έρθει σύντομα και θέλω να είμαι έτοιμη να το υποδεχτώ. Τη νέα ζωή που θα έρθει σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και τον νέο μου εαυτό.

Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση όταν έκλεισαν τα θέατρα και οι μουσικές σκηνές;

Ήμουν σοκαρισμένη. Από τη μια ένιωθα την κατάργηση της ελευθερίας μου και από την άλλη προσπαθούσα να εκλογικεύσω και να δικαιολογήσω τα μέτρα. Η παύση του πολιτισμού και της τέχνης ήταν κάτι πρωτόγνωρο, δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο ούτε σε περιόδους πραγματικού πολέμου. Προσπαθούσα να κατανοήσω τι έχει συμβεί ξαφνικά και άρχισα να ψάχνω τρόπους να σταθώ δίπλα στον κόσμο και να δώσω όση δύναμη είχα.

Ποια ήταν τα πρώτα δημιουργικά βήματα που έγιναν, μετά το εγκλεισμό; Με τι καταπιαστήκατε;

Τα τελευταία χρόνια ήμουν συνεχώς στο δρόμο με μια βαλίτσα στο χέρι. Όταν όλα σταμάτησαν άρχισα να φροντίζω λίγο τον εαυτό μου. Άλλαξα τη διατροφή μου, ξεκίνησα πιο έντονη γυμναστική, είδα ταινίες που δεν προλάβαινα μέχρι τότε και αγάπησα πιο πολύ το σπίτι μου.

Μέσα σε αυτήν την περίοδο πιστεύετε ότι έγινε ένα ξεκαθάρισμα στον επαγγελματικό τομέα, ειδικά τις τελευταίες μέρες γίνεται ένας καταιγισμός καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση αλλά και ανάρμοστες συμπεριφορές, θέλετε να το σχολιάσετε;

Νομίζω πως το ξεκαθάρισμα που έχει γίνει ως τώρα είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που θα πρέπει να γίνει στον γενικότερο χώρο της τέχνης. Έχει γίνει η αρχή και φυσικά η δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα αποφανθεί και η οποία έχει τον τελευταίο λόγο. Μέσα σε αυτή την περίοδο, όμως , έγινε και κάτι ακόμα. Μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την τέχνη για να μπορέσει να επιβιώσει. Όλοι αυτοί οι συνάδελφοι κατά πάσα πιθανότητα δε θα επιστρέψουν στον χώρο και στα επόμενα χρόνια θα αντιμετωπίσουμε μια τεράστια έλλειψη ανθρώπων στον χώρο του πολιτισμού.

Η πολιτεία, από ότι φαίνεται δεν ήταν επαρκής για να αντιμετωπίσει μια τόσο σοβαρή υπόθεση, τι πιστεύετε ;

Δεν είμαι οικονομολόγος για να κρίνω με νούμερα και να ασκήσω πολιτική στα μέτρα που έχουν παρθεί ως τώρα. Σίγουρα για τον μέσο Έλληνα αλλά και για τον μέσο επιχειρηματία οι δυσκολίες παραμένουν καθώς οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι υψηλές. Η ιστορία θα κρίνει , αλλά και ο χρόνος ,τόσο τη στάση της Ελληνικής κυβέρνησης, όσο και των υπόλοιπων χωρών απέναντι στον λαό. Η τωρινή υγειονομική κρίση ήρθε σε συνέχεια μιας πολυετούς οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα και ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη από μια οικονομική ανάσα αυτή τη στιγμή.

Ο καλλιτεχνικός χώρος ήταν καλά οργανωμένος; ή τώρα δόθηκε μια ευκαιρία για να διορθωθούν κάποια κακώς κείμενα;

Είμαι αρκετά αυστηρή σε αυτόν τον τομέα και για τις βασικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον χώρο μας «φωνάζω» χρόνια. Δυστυχώς, ακόμα και υπό αυτές τις άσχημες συνθήκες δεν ήρθε η συλλογικότητα και η ενότητα στον βαθμό που θα έπρεπε. Δεν λύθηκαν βασικά προβλήματα του κλάδου μας και φοβάμαι πως από την επόμενη μέρα το επάγγελμα του καλλιτέχνη θα συνεχίσει να είναι ένα επάγγελμα χωρίς ασφάλεια και εκτίμηση στην Ελλάδα.

Από εδώ και έπειτα τι θα θέλατε να διορθώσετε και τι να αλλάξει άρδην; (επαγγελματικά)

Θα ήθελα κάθε καλλιτέχνης να έχει την κρατική του ασφάλεια, να μην αναγκάζεται να δουλεύει χωρίς αυτή, να αμείβεται όπως του αξίζει και να έχει ανθρώπινες συνθήκες στον εργασιακό του χώρο.

Για τις online παραστάσεις τι έχετε να πείτε;

Οι online παραστάσεις ήταν μια σημαντική λύση και για τους καλλιτέχνες αλλά και για τον κόσμο. Έχει γίνει ένα πολύ καλό ξεκίνημα σε αυτόν τον τομέα και εύχομαι να συνεχίσουν να προβάλλονται παραστάσεις online στο μέλλον γιατί είναι πολλά τα άτομα που είτε για λόγους υγείας, είτε λόγω χιλιομετρικής απόστασης στερούνται την επαφή με την τέχνη. Το δικαίωμα στην τέχνη ανήκει σε όλους και η δυνατότητα των online παραστάσεων για όλους όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν στο χώρο της παράστασης είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει στο μέλλον.

Τι κρατάτε από όλη αυτήν την εμπειρία; Και τι πετάτε; (γενικά όχι μόνο για τα επαγγελματικά)

Δεν νομίζω πως πετάω κάτι. Όλα όσα έχουν συμβεί αυτό το διάστημα έκρυβαν ένα μικρό μάθημα για εμένα. Κρατάω τη γνώση πως θα πρέπει να φροντίζω περισσότερο τον εαυτό μου ώστε να φροντίζω και τους ανθρώπους που αγαπάω και ότι ακόμα κι αν όλα καταρρέουν γύρω μου εγώ οφείλω να συνεχίσω να ονειρεύομαι για να μπορώ να πω στο τέλος πως έζησα.

Ποιος είναι ο τίτλος (έργου ή τραγουδιού) που θα θέλατε να αφιερώσετε σήμερα;

Θα αφιέρωνα το Παράπονο του Ελύτη και συγκεκριμένα το στίχο «Δεύτερη ζωή δεν έχει» και πρέπει να ζούμε την κάθε στιγμή.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.
Κωνσταντίνα Πάλλα

 

Εδώ ένα ωραίο τραγούδι από την καλεσμένη μας

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο

Αναστασία Ζαννή «Ραντεβού»

Αναστασία Ζαννή «Ραντεβού» Τρίτη 23 Απριλίου στις 21.00 στο Θέατρο Άλσος Η προπώληση άνοιξε: https://www.more.com/music/anastasia-zanni-rantebou/   Ραντεβού στο Θέατρο Άλσος με την Αναστασία Ζαννή. Ένα μουσικό