«Ο Σιμιγδαλένιος» Στο Θέατρο ΕΝ-Α

«Ο Σιμιγδαλένιος»
του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου

Στο Θέατρο ΕΝ-Α από το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 θα παρουσιάζεται το έργο του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου
«Ο Σιμιγδαλένιος».

«Κάποια πράγματα είναι πάντα εκεί μέσα μας.
Αρκεί να σκύψουμε και να τα δούμε. Αρκεί να σκάψουμε και να τα βρούμε».

Προχώρα, περπάτα, δες, βγες.
Σταμάτα ν’ αρνιέσαι, σταμάτα να θες.
Προχώρα, περπάτα· ΝΑΙ πες.
Αφήσου στο αύριο, μάθε απ’ το χθες.
Στάσου στον ήλιο, δες το φεγγάρι, μέτρα τ’ αστέρια.
Προχώρα, βγες, ψάξε, πέτα, πες ΝΑΙ.
Δεν είσαι το κέντρο του κόσμου,
το κέντρο δεν είσαι της γης.
Μη! Είναι κρίμα, μέσα σου θα πνιγείς!
Προχώρα, περπάτα, δες, βγες.
Σταμάτα ν’ αρνιέσαι, σταμάτα να θες.
Προχώρα, περπάτα· ΝΑΙ πες.

Σημείωμα συγγραφέα
Γραμμένος τον χειμώνα τού 1991, «Ο Σιμιγδαλένιος», έχει μεταφραστεί σε τρεις γλώσσες, επανεκδίδεται συνεχώς ως βιβλίο (13η έκδοση στις εκδόσεις της Εστίας) κι έχει παρουσιαστεί σε πάμπολλες -εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους- θεατρικές παραγωγές, σε όλη σχεδόν τη χώρα, μα και έξω απ’ αυτήν· κερδίζοντας πάντα, μαζί με τις καλές κριτικές και την αγάπη τού κοινού.
Η τόσο μακρά και πετυχημένη πορεία τού έργου, με συγκίνηση μού φέρνει πάλι στο νου τη Μαργαρίτα Καραπάνου η οποία μόλις το διάβασε έγραψε: «Δεν είχα διαβάσει ποτέ μου έργο σαν τον ‘Σιμιγδαλένιο’. Είναι θα έλεγα ένα μοναδικό φαινόμενο στο Ελληνικό θέατρο. Γραμμένο όλο έμμετρο και με ομοιοκαταληξία, μας παραπέμπει σε άλλες εποχές. Πόσο όμως δροσερή και σύγχρονη είναι η γλώσσα του! Κάτω από ένα ευφάνταστο μύθο, πόσα πράματα λέει που αγγίζουν την ψυχή ολονών μας! Κι όλα αυτά με μια στέρεα θεατρική δομή που κρατά το ενδιαφέρον τού θεατή -είτε αυτός είναι μεγάλος είτε παιδί- αμείωτο απ’ την αρχή μέχρι το τέλος. Μπράβο Αλέξανδρε!»

Η Ελπίδα Αμίτση και το θέατρο ΕΝΑ είναι από τους πρώτους που έχουν ασχοληθεί με τον «Σιμιγδαλένιο» και σίγουρα είναι οι μόνοι που τον έχουν ανεβάσει τόσες πολλές φορές, με διαφορετική μορφή και από άλλη οπτική γωνιά κάθε φορά.

Ιδού λοιπόν ακόμη ένας, ενήλικος «Σιμιγδαλένιος»!
Αφήσου στο αύριο, μάθε απ’ το χθες.

Σημείωμα σκηνοθέτιδας
Τι είναι ο Σιμιγδαλένιος;
Αυτό το ψυχικό κομμάτι, που παίρνοντας πνοή στα υλικά πεδία λησμόνησε την ακτίνα του και πλάστηκε με άρνηση και αντίσταση, δεχόμενο τις υλικές επήρειες, βιώνοντας διχόνοια και πόνο,
γίνεται εύπλαστο στην εναντιότητα και επενδύεται προσωπεία εγωισμού.
Όμως τα μαθήματα της ζωής το οδηγούν να ξαναβρεί τη μνήμη του και τότε με ισχυρή θέληση, όταν θα επιστρέψει στην ακτίνα που το δημιούργησε, θα είναι εμποτισμένο όντως με αγάπη.
Εύχομαι ο καθένας να βρει το δικό του «Σιμιγδαλένιο»!
Είναι η 3η φορά που ασχολούμαι με τον Σιμιγδαλένιο. Την 1η απήγγειλα όλους του ρόλους ως αρχαία ραψωδός. Την 2η σε σκηνοθεσία Αλ.Αδαμόπουλου που λανσάρισε και τον κούκλο. Ελπίζω αυτή η 3η να έχει τον ίδιο σεβασμό με τις προηγούμενες.
Ελπίδα Αμίτση

 

Trailer παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=WokTxhMw7js&t=2s

Διανομή:
Ελπίδα Αμίτση
Αμαλία Αυγουστάκη
Θωμάς Μαυρογόνατος

Ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία : Ελπίδα Αμίτση
Μουσική: Δημήτρης Παριανός
Φωτογραφία-Video: Γιώργος Κλήμης
Κοστούμια: Νίκη Ελευθερίου
Σκηνικά : Κων/νος Μουσίκας
Φωτισμός: Άρτεμις Λογαρά
Επιμέλεια trailer -αφίσας: Δημήτρης Παριανός
Κομμώσεις: Χριστόφορος Δουκουμόπουλος – Αναστασία Καντζούρη
Μακιγιάζ: Αμαλία Αυγουστάκη
Φροντιστής: Ιωάννης Πίππας
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Παραγωγή: Θέατρο ΕΝ-Α

Φωνές: Γιώργος Κλήμης, Νίκος Κορνιαχτός, Ηλιάννα Παναγοπούλου, Νίκος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Παριανός, Χαρά Ρίζου, Στάθης Σερμιέ.

INFO
ΘΕΑΤΡΟ ΕΝ-Α
Σουρή και Μαλαγαρδή 95, Κορυδαλλός
Τηλ.κρατήσεων: 6987 154 814

ΕΝΑΡΞΗ : Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων:
Είσοδος: 12 ευρώ
Άνεργοι, φοιτητές, ομαδικά (ειδικές τιμές) :8 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα

 

Το Θέατρο ΕΝ-Α δημιουργήθηκε στον Κορυδαλλό για να υλοποιεί ιδέες, αρετές και τεχνουργήματα της υπέρτατης φαντασίας. Μέσα στα 4 χρόνια λειτουργίας του το Θέατρο ΕΝ-Α, η ομάδα ΕΝ-Α και με σκηνοθέτιδα την Ελπίδα Αμίτση παρουσίασαν τις εξής παραγωγές: «HOMO NORMALIS το πρότυπο της “ομαλότητας”» εμπνευσμένο από το «Άκου ανθρωπάκο» του Βίλχελμ Ράιχ σε κείμενο της Ελπίδας Αμίτση – «Ο μικρός αδελφός» της Μαριέλλης Σφακιανάκη Μανωλίδου – «Ο Σιμιγδαλένιος» του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου – «Πέερ Γκύντ» Ibsent + Grieg του Ερρίκου Ίψεν – «Κάποτε ένας πυροβολισμός…» του Γιάννη Παπάζογλου – «Η στρίγγλα έγινε αρνάκι;» του Κώστα Παπαπέτρου, «Ταξίδι στην έρημο…προς Βορ(ρ)ά» του Γιάννη Παπάζογλου.
Το Θέατρο ΕΝ-Α για τη χειμερινή περίοδο 2020-2021 θα παρουσιάσει από το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου το έργο του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου «Ο Σιμιγδαλένιος».

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

La Divina, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Aria Hotels: Το νέο πολυτελές ξενοδοχείο La Divina υποδέχεται τους επισκέπτες του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας Τα Aria Hotels, η οικογενειακή αλυσίδα boutique ξενοδοχείων