ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ/ Οι ραδιοφωνικές εκπομπές και αναλύσεις του Παύλου Μπακογιάννη ενάντια στη δικτατορία

 ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ   ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ
 Ο Παύλος Μπακογιάννης απέναντι στη δικτατορία των συνταγματαρχών

Παγκόσμια και Σύγχρονη Ιστορία
Υπεύθυνη Σειράς: Κωνσταντίνα Μπότσιου  Εκδόσεις Παπαδόπουλος/ https://www.epbooks.gr/

Οι ραδιοφωνικές εκπομπές και αναλύσεις του Παύλου Μπακογιάννη ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών και στους συμμάχους τους εντός και εκτός Ελλάδας για πρώτη φορά σε βιβλίο από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 βρήκε τον Παύλο Μπακογιάννη, διευθυντή του Ελληνικού Προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, στο αεροδρόμιο του Μονάχου, έτοιμο να ταξιδέψει στην Ελλάδα για τη δημοσιογραφική κάλυψη των βουλευτικών εκλογών που επρόκειτο να γίνουν έναν μήνα αργότερα. Τότε ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο ζωής στη Δυτική Γερμανία, με επίκεντρο τη μαχητική του δημοσιογραφία ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Ο ιστορικός Νίκος Παπαναστασίου καταγράφει τις εκπομπές και αναλύσεις του Παύλου Μπακογιάννη για το πολιτικό παρασκήνιο της εποχής, για τα βασανιστήρια και τις διώξεις των αγωνιστών κατά της χούντας, αλλά και για την οργάνωση των Ελλήνων και ξένων που κινήθηκαν εναντίον της. Βασισμένο στο προσωπικό αρχείο του Παύλου Μπακογιάννη αλλά και στα αρχεία της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, το βιβλίο φωτίζει επίσης σχετικά άγνωστες πτυχές της αντιπαράθεσης αρχών και συμφερόντων εντός της Δυτικής Γερμανίας, μεταξύ εκείνων που εναντιώνονταν στη χούντα και των υπέρμαχων μιας «ρεαλιστικής» συνεργασίας.

Μέσα από τη μελέτη της αντιδικτατορικής διαδρομής του Παύλου Μπακογιάννη –παράλληλα με την καταγραφή μιας κρίσιμης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας μας– αποκαλύπτεται η δυναμική που τον οδήγησε, με τη μεταπολίτευση, σε ρόλους ευρύτερα πολιτικούς, έχοντας πάντα ως κυρίαρχο πιστεύω την υπέρβαση των παραδοσιακών γραμμών στο όνομα της εθνικής ενότητας.

 

Ο συγγραφέας
Ο Νίκος Παπαναστασίου αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Άουγκσμπουργκ (Γερμανία), όπου εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του. Είναι λέκτορας Σύγχρονης Ιστορίας και Ιστορίας των Μέσων Ενημέρωσης στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει επιμεληθεί, μαζί με τον Στράτο Ν. Δορδανά, τον συλλογικό τόμο Ο «μακρύς» ελληνογερμανικός εικοστός αιώνας. Οι μαύρες σκιές στην ιστορία των διμερών σχέσεων

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα