ΘΕΡΙΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ 2020 με την Ελένη Σκότη

ΘΕΡΙΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ 2020

με την Ελένη Σκότη

 

Όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και στο φετινό του 2020 θα πραγματοποιηθούν στο Επί Κολωνώ κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο σεμινάρια υποκριτικής με την Ελένη Σκότη.

Τα καλοκαιρινά σεμινάρια στο Επί Κολωνώ έχουν κατά κανόνα περιεχόμενο πιο πυκνό σε σχέση με τα μαθήματα στη διάρκεια της χρονιάς και κάποια από αυτά εστιάζουν πάνω σε πιο ειδικά θέματα και με ιδιαίτερες ασκήσεις. Όμως τα μαθήματα φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, έχουν σχεδιαστεί και προσαρμοστεί ώστε να ελαχιστοποιούν και τους κινδύνους διάδοσης του ιού στους συμμετέχοντες (μαθητές, προσωπικό και δασκάλα). Η προσαρμογή αυτή αφορά τόσο στη φύση των διαδικασιών στο χώρο, αφενός επί σκηνής (πχ ασκήσεις με συμμετοχή έως δύο μαθητών σε διακεκριμένες περιοχές της σκηνής, ή ακόμη τη χρήση προσωποποιημένων αντικειμένων κοκ) και αφετέρου στην παραμονή στην αίθουσα (μαθήματα στην Κεντρική Σκηνή, με καθήμενους σε προκαθορισμένες θέσεις, περιορισμένος αριθμός μαθητών κοκ) όσο και μέτρα για τον αερισμό, την καθαριότητα και την απολύμανση των χώρων. Εξάλλου το Επί Κολωνώ –ως πρώην σχολείο- διαθέτει και ευρύχωρη αυλή για την αναμονή και τα διαλείμματα ή ακόμη και για την διεξαγωγή μέρους του μαθήματος. Πιο αναλυτικά θα εξηγηθούν εγκαίρως τα μέτρα και τα πρωτόκολλα συμπεριφορών σε όλους τους συμμετέχοντες (μαθητές, προσωπικό και δασκάλα) ώστε όταν ξεκινήσουν τα μαθήματα να είναι πλέον όλα σαφή για όλους.

Το ξεχωριστό επίσης φέτος είναι ότι οι συνθήκες μας οδήγησαν ταυτόχρονα στη δημιουργία μιας παράλληλης, με τα κυρίως σεμινάρια, διαδικτυακής εκδοχής μαθημάτων, που δεν θα λάβουν δηλαδή χώρα στο φυσικό τους χώρο το Επί Κολωνώ αλλά στο διαδίκτυο. Ήδη η Ελένη Σκότη το τρέχον διάστημα του Μαΐου πειραματίστηκε με παλαιότερους μαθητές εφαρμόζοντας πρωτότυπες μεθόδους και ασκήσεις εκμεταλλευόμενη δημιουργικά τις δυνατότητες επικοινωνίας στην ψηφιακή εποχή. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον σε σχέση τόσο με την ιδιαιτερότητα όσο και την αποτελεσματικότητα του νέου αυτού τρόπου, ανοίγοντας προοπτική να διατηρηθούν τα μαθήματα αυτά και μετά το τέλος της πανδημίας. Τα διαδικτυακά αυτά μαθήματα δεν θα περιορίζονται στη περιοχή της Αθήνας. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμμετάσχουν από οπουδήποτε στον κόσμο αποκτώντας γνώση των βασικών αρχών της σύγχρονης μεθόδου υποκριτικής του Studio Νάμα!

Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθούν από 1 Ιουνίου έως 23 Ιουλίου 2020 τα παρακάτω θερινά σεμινάρια υποκριτικής:

1) Ατομικός αυτοσχεδιασμός και αντιθετικά ζεύγη (μάθημα στο Επί Κολωνώ)

2) Αυτοσχεδιαστικές συνδιαλέξεις (διαδικτυακά)

 

  1. Ατομικός αυτοσχεδιασμός και αντιθετικά ζεύγη (Κεντρική Σκηνή Επί Κολωνώ)

Το σεμινάριο αυτό είναι χωρισμένο σε δύο φάσεις:

1η φάση: ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Οι κεντρικοί χαρακτήρες σε κάθε αξιόλογο θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο έχουν να υπερνικήσουν πολλά και σύνθετα εμπόδια προκειμένου να μπορέσουν να εκπληρώσουν τους στόχους τους. Κάποια από τα εμπόδια μπορεί να είναι παράγοντες εξωτερικοί, όπως για παράδειγμα καταστροφικές δυνάμεις της φύσης, χρονικοί περιορισμοί ή παρεμβολή άλλων χαρακτήρων. Μερικές φορές επίσης τα εμπόδια είναι εσωτερικά, ψυχολογικά, όπως βαθιά ριζωμένες ενοχές ή κρυμμένοι φόβοι. Όποια κι αν είναι φύση τους, τα εμπόδια που οι χαρακτήρες καλούνται να αντιμετωπίσουν, συμβάλλουν στη δημιουργία ισχυρής δραματικής έντασης και εγρήγορσης.

Στον ατομικό αυτοσχεδιασμό η προσοχή του ηθοποιού πρέπει να εστιαστεί στην αντιμετώπιση των εμποδίων, που συνθέτουν μια δύσκολη κατάσταση πλοκής, χωρίς τη βοήθεια άλλου ατόμου, αλλά και στη μετατροπή τους σε αφορμές για το χτίσιμο μιας δημιουργικής λύσης.

2η φάση: ΑΝΤΙΘΕΤΙΚΑ ΖΕΥΓΗ

Πολλοί χαρακτήρες έργων εμφανίζουν είτε διαμετρικά αντίθετες προσωπικότητες είτε σε κάποια συγκεκριμένη συγκυρία βιώνουν αντίθετα συναισθήματα. Κατά την διάρκεια αυτού του σεμιναρίου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μια πληθώρα ρόλων με αντιθέσεις τόσο στον χαρακτήρα όσο και στα συναισθήματα. π.χ. όταν ένας απίστευτα ακατάστατος πρέπει να ζει με κάποιον που έχει μανία με την τάξη, ή πχ όταν δύο χαρακτήρες βιώνουν αντίθετα συναισθήματα στο άκουσμα κάποιου νέου.

Οι ασκήσεις του μαθήματος αυτού αποτελούνται κυρίως από αυτοσχεδιασμούς αντιθετικών ζευγών, δηλαδή δύο προσώπων με τέτοια αντιθετικά χαρακτηριστικά (μόνιμα ή πρόσκαιρα). Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει τους μαθητές ώστε να μάθουν πώς να εμβαθύνουν σε έναν χαρακτήρα μέσα από τη σύγκρουσή του με το αντίθετό του και θα τους χαρίσει ισχυρές βάσεις δημιουργικότητας σε κάθε συνθήκη αυτοσχεδιασμού.

Το σεμινάριο αυτό με συνολική διάρκεια 8 μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί σε τμήμα για αρχάριους και τμήμα για προχωρημένους και επαγγελματίες.

Ατομικός αυτοσχεδιασμός και αντιθετικά ζεύγη  (για αρχάριους σπουδαστές)

α) Τμήμα

Ημέρα & Ώρα: Δευτέρα 18:30-21:00

Περίοδος Σεμιναρίου: 1 Ιουνίου έως 20 Ιουλίου 2020

 

Κόστος Σεμιναρίου (8 μαθημάτων):            200,00 €

 

β) Τμήμα

Ημέρα & Ώρα: Τετάρτη 21:15-23:45

Περίοδος Σεμιναρίου: 3 Ιουνίου έως 22 Ιουλίου 2020

 

Κόστος Σεμιναρίου (8 μαθημάτων):            200,00 €

Ατομικός αυτοσχεδιασμός και αντιθετικά ζεύγη   (για προχωρημένους σπουδαστές)

α) Τμήμα

Ημέρα & Ώρα: Τρίτη 21:15-23:45

Περίοδος Σεμιναρίου: 2 Ιουνίου έως 21 Ιουλίου 2020

 

Κόστος Σεμιναρίου (8 μαθημάτων):            200,00 €

 

β) Τμήμα

Ημέρα & Ώρα: Πέμπτη 18:30-21:00

Περίοδος Σεμιναρίου: 4 Ιουνίου έως 23 Ιουλίου 2020

Κόστος Σεμιναρίου (8 μαθημάτων):            200,00 €

 

  1. Αυτοσχεδιαστικές συνδιαλέξεις – Διαδικτυακό σεμινάριο

Οι συζητήσεις στο τηλέφωνο ή στο skype ή και σε οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας μπορεί κάποιες φορές να αποβούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και αποκαλυπτικές.Είτε να είναι βαθιές και ουσιαστικές είτε να είναι συναισθηματικά φορτισμένες είτε ακόμη να γίνουν το πεδίο μιας έντονης αλλά συγκαλυμμένης σύγκρουσης. Κάποιες φορές στο τηλέφωνο νιώθουμε τόσο κοντά με τον άλλο που μοιραζόμαστε μυστικά, φόβους, σεξουαλικές επιθυμίες, λύπες. Ορισμένες μάλιστα φορές αυτό μπορεί να συμβεί και μεταξύ αγνώστων ανθώπων.

Το διαδικτυακό αυτό μάθημα χρησιμοποιώντας τη συνθήκη μιας συνδιάλεξης θα επικεντρωθεί σε ασκήσεις αυτοσχεδιασμού δύο προσώπων σε δοσμένο πλαίσιο. Θα βοηθήσει έτσι τους συμμετέχοντες να εργαστούν στο να εμβαθύνουν στο υποσυνείδητό τους και να αντλούν αληθινά στοιχεία από το συναισθηματικό τους πλούτο ώστε να τα αξιοποιήσουν δημιουργικά τη δράση και τη στάση του αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα τους. Αυτή η ικανότητα και η εξοικείωση με τον εαυτό μας είναι πολύ σημαντική στα πρώτα στάδια -και όχι μόνο- της εκπαίδευσης του ηθοποιού που πρέπει να γνωρίζει το βασικό του όργανο: τον εαυτό του.

Αυτό το μάθημα απευθύνεται κυρίως σε μαθητές που βρίσκονται σε ένα μέσο επίπεδο της εκπαίδευσή τους. Έχουν δηλαδή μια σχετική αυτοσχεδιαστική εμπειρία.

Αυτοσχεδιαστικές συνδιαλέξεις – Διαδικτυακό σεμινάριο  (περιορισμένος αριθμός θέσεων)
Ημέρα & Ώρα:
Σάββατο 17:00-19:00

Περίοδος Σεμιναρίου: 6 Ιουνίου έως 25 Ιουλίου 2020

 

Κόστος Σεμιναρίου (8 μαθημάτων):            120,00 €

Πληροφορίες:

– Τα μαθήματα διαρκούν έως 23 Ιουλίου 2020.

– Τα μαθήματα παραδίδονται από την Ελένη Σκότη.

– Προβλέπονται ειδικές τιμές για όποιον παρακολουθήσει παραπάνω από ένα μάθημα.

– Οι εγγραφές ξεκίνησαν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για κράτηση θέσεων ή για πληροφορίες με τη γραμματεία του θεάτρου στο email [email protected] ή στο 6972403533 (ώρες 12:00-18:00). Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

– Αποστολή βιογραφικών για συμμετοχή στα σεμινάρια [email protected].

– Πληροφορίες για τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του θεάτρου Επί Κολωνώ http://www.epikolono.gr ή στις σελίδες του θεάτρου στο facebook.

θέατρο Επί Κολωνώ https://www.facebook.com/epikolono.gr?fref=ts και

studio NAMA https://www.facebook.com/search/str/studio+NAMA/keywords_top.

 

Σύντομο Βιογραφικό

Η Ελένη Σκότη είναι σκηνοθέτις και δασκάλα Υποκριτικής. Από το 1993 έως το 1998 δίδαξε αυτοσχεδιασμό και υποκριτική στη δραματική σχολή «Αρχή». Εργάστηκε επί σειρά ετών ως μόνιμη καθηγήτρια υποκριτικής και ρητορικής στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος. Εργάστηκε επίσης ως καθηγήτρια υποκριτικής στο Ωδείο Αθηνών. Έχει ιδρύσει το studio NAMA (studio Υποκριτικής της ομάδας ΝΑΜΑ) το οποίο εδρεύει στο θέατρο Επί Κολωνώ από το 2000. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διδάσκει στο Εθνικό Θέατρο.

 Στο Επί Κολωνώ με την Ομάδα Νάμα έχει σκηνοθετήσει πολλά έργα μεταξύ των οποίων «Αγαπητή Ελένα» (για το οποίο κέρδισε το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας του περιοδικού «Αθηνόραμα»), «Η Κατάρα των Πεινασμένων» του Σαμ Σέπαρντ, «Ποτέ μην Κολυμπάς Μόνος» του Ντάνιελ Μακ Άιβορ, «Ραχήλ» του Γρηγορίου Ξενόπουλου στο Εθνικό Θέατρο, το έργο «Rottweiler» του Γκιγιέρμο Έρας σε διασκευή Ομάδας ΝΑΜΑ, το οποίο βραβεύτηκε με τα βραβεία κοινού του Αθηνοράματος αποσπώντας το γ’ βραβείο καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας, «La Chunga» του Μάριο Βάργκας Λιόσα, «Κίεβο» του Σέρχιο Μπλάνκο, «Αλεπούδες» της Ντων Κινγκ, «Αγαπητή Ελένα» της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια, «Άγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου, «Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας» του Κόνορ Μακφέρσον, «Η βασίλισσα της ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα. Στο Σύγχρονο Θέατρο με την Ομάδα Νάμα σκηνοθέτησε τις παραστάσεις «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τ. Ουίλιαμς ,την «Δύναμη του σκότους» του Λ. Τολστόι και το «Με λένε Έμμα» του Ντάνκαν Μακμίλαν. «Οι Λαντζέρηδες» του Μόρις Πάνιτς.

Τα τελευταία χρόνια στο Θέατρο Εμπορικόν έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις «Κράμερ εναντίον Κράμερ» του Avery Corman,  «Ολεάννα» του Ντέηβιντ Μάμετ «Η εκδοχή του Μπράουνιγκ» του Τέρενς Ράτινγκαν, «Η Συλλογή» του Χάρολντ Πίντερ, «Ο Χορός του Θανάτου» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ και «Ο Γυάλινος Κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς.

 

Υπεύθυνη επικοινωνίας θεάτρου: Μαρία Αναματερού

Επί Κολωνώ, τηλ 210 5138067, φαξ: 2105146169

www.epikolono.gr     e-mail: [email protected]

Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός – Αθήνα

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Βιώματα ιστορίας…” Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιδρυτή του Ελληνικού Μελοδράματος Διονύσιο Λαυράγκα

“Βιώματα ιστορίας…” Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιδρυτή του Ελληνικού Μελοδράματος Διονύσιο Λαυράγκα Σάββατο 6 Απριλίου 2024 Ωδείο Αθηνών – Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος ~ Κύκλος «Συμφωνικές

ΣΚΗΝEΣ ΑΠO EΝΑ ΓAΜΟ – Περιοδεία

ΣΚΗΝEΣ ΑΠO EΝΑ ΓAΜΟ Ίνγκµαρ Μπέργκµαν Νίκος Ψαρράς – Μαρίνα Ασλάνογλου Σκηνοθεσία Έλενα Καρακούλη   Περιοδεία τον Απρίλιο 2024 σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας Από

Ο ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΣΤΟ «ΚΥΤΤΑΡΟ»

Ο ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΣΤΟ «ΚΥΤΤΑΡΟ» ΝΕΑ – ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 20-21/4 & 27-28/4 Η νέα παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά στο