Βιωματικό σεμινάριο δραματοθεραπείας με τη χρήση των παραμυθιών και αφηγηματικών μέσων

Βρες τη δική σου ιστορία

Βιωματικό σεμινάριο δραματοθεραπείας

με τη χρήση των παραμυθιών και αφηγηματικών μέσων

Μόνο με κράτηση θέσης – Περιορισμένη διαθεσιμότητα

 

 

Στο πλαίσιο του κύκλου βιωματικών σεμιναρίων Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας που πραγματοποιούνται στην Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας.

 

Βρες τη δική σου ιστορία.

Βιωματικό σεμινάριο δραματοθεραπείας

με τη χρήση των παραμυθιών και αφηγηματικών μέσων

Συντονίζει η Μαρία Σούμπερτ, Ψυχοθεραπεύτρια – Δραματοθεραπεύτρια

Ημερομηνία: Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

 

            Τα παραμύθια, οι μύθοι και οι αφηγήσεις αποτελούν μια εξαιρετική αφορμή για να αρχίσει κάποιος να φτιάχνει δικές του εικόνες, να θυμάται, να συνδέει, να νιώθει. Και αν το ψάξει κανείς αρκετά, μπορεί να ανακαλύψει από μια αφήγηση για κάθε σχεδόν περίσταση, για κάθε περιστατικό. Άλλωστε αυτό που κάνει και ο ίδιος ο θεραπευτής όταν πηγαίνει ένα περιστατικό στην εποπτεία του, είναι να αφηγείται και να παίζει μια ιστορία της οποίας υπήρξε μάρτυρας –λίγο πολύ όπως οι περισσότεροι παραμυθάδες δήλωναν παρόντες στα παραμύθια που αφηγούνταν.

            Συνεχώς λέμε ιστορίες. Λέμε ιστορίες με πράξεις, με λόγια, με εικόνες, με αναμνήσεις. Λέμε ιστορίες στα όνειρα μας ή τα όνειρά μας μας λένε ιστορίες. Τι συμβαίνει όμως όταν η αφηγηματική αυτή ικανότητα μπλοκάρει; Όταν ένα βίωμα, μια συνθήκη δεν  επιτρέπουν να ειπωθεί πια αυτή η ιστορία; Πόσο περίπλοκο μπορεί να γίνει το να γράψει και να αναπαραστήσει κανείς τη δική του ιστορία; Μπορούμε να ανακουφίσουμε αυτή την αγωνία και το άγχος προσφέροντας μια δομή που θα δημιουργεί την ασφάλεια του πειραματισμού εντός και εκτός των ορίων της;

            Χρησιμοποιώντας το Ταξίδι του Ήρωα όπως το παρατήρησε ο Joseph Campbell (2001), θα πειραματιστούμε με τις αφηγηματικές δομές, όπως τις εφάρμοσαν μεγάλοι δραματοθεραπευτές, όπως ο Mooli Lahad και ο Robert Landy, η Sue Jennings και η Alida Gersie, αλλά θα γνωρίσουμε και μια νέα δομή που φάνηκε τον τελευταίο καιρό να διευκολύνει την ανάπτυξη της φαντασίας σε αρκετά δυσκολευμένες περιπτώσεις.

 

Ώρες: 16.00-20.00

Κόστος συμμετοχής: 40ευρω / άνεργοι, φοιτητές 30ευρω

Τόπος: Στα γραφεία της ΕΔΠΕ, Δανάης 5 Μετς, Αθήνα

Συμμετοχές: 6938255522 (Μ.Σούμπερτ) και στο schubertmaria@outlook.com

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να πάρουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία στη δραματοθεραπεία.

Το εργαστήριο είναι βιωματικό και προτείνεται οι συμμετέχοντες να φοράνε άνετα ρούχα και παπούτσια.

 

Η Μαρία Σούμπερτ είναι Θεατρολόγος και Δραματοθεραπεύτρια, συνεργάτης του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ και επίσημο μέλος της ΕΔΠΕ. Γράφει και μεταφράζει βιβλία λογοτεχνικά και παραμύθια. Συντονίζει βιωματικά εργαστήρια στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Από το 2013 έως το 2019 συνεργάστηκε ως δραματοθεραπεύτρια με το Πρόγραμμα Απεξάρτησης του Δήμου Καλλιθέας «ΘΗΣΕΑΣ» και από το 2013-2014 με την Γερμανική Σχολή Αθηνών.

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΗ | Roof Garden| KAKTOS

  ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΗ Roof Garden Ένα εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ kaktos.gr   Μέσα από μικρές, καθημερινές ιστορίες (δοσμένες άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με σοβαρότερο