Ο «Κήπος Νερού», μία από τις σημαντικότερες απόπειρες του Ishigami για μια αρχιτεκτονική της φύσης

Οι ΔΟΜΕΣ εξελίσσονται και ιδρύουν τον αρχιτεκτονικό φορέα DOMa

O Junya Ishigami, ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες διεθνώς, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και παρουσιάζει το βραβευμένο έργο του “Κήπος Νερού”.

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020 – Θέατρο Παλλάς
Ώρα έναρξης: 19.30

Ο νέος αρχιτεκτονικός φορέας DOMa, που ιδρύουν οι ΔΟΜΕΣ, ξεκινά τις δράσεις του, φιλοξενώντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα έναν από τους πιο επιδραστικούς και πολύπλευρους αρχιτέκτονες της νέας γενιάς, τον Jun’ya Ishigami. Την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020, ο Jun’ya Ishigami θα βρεθεί στο θέατρο Παλλάς για να παρουσιάσει το έργο του «Κήπος Νερού», που βρίσκεται στο Tochigi της Ιαπωνίας. Ο «Κήπος Νερού», μία από τις σημαντικότερες απόπειρες του Ishigami για μια αρχιτεκτονική της φύσης και όχι του αντικειμένου, συνιστά την δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος, με χρήση στοιχείων που προϋπήρχαν σε αυτό – για την υλοποίηση του μεταφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 300 δέντρα. Το έργο απέσπασε το πρώτο βραβείο Henrik Frode Obel, η κριτική επιτροπή του οποίου δήλωσε ότι ”υπάρχουν τρόποι να αφήνουμε το αποτύπωμά μας στη γη χωρίς να την καταστρέφουμε”.

 

Ο Ishigami επιλέχθηκε να σηματοδοτήσει την έναρξη του φορέα σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa, ως ένας από τους ξεχωριστούς αρχιτέκτονες της εποχής μας.

Jun’ya Ishigami

Ο Jun’ya Ishigami, ανέκαθεν, ονειρευόταν κατασκευές τόσο ελαφριές όσο ένα σύννεφο, τόσο απέραντες όσο ο ουρανός, και τόσο τυχαίες όπως τα δέντρα σε ένα δάσος ή τα αστέρια στον ουρανό. Τα ποιητικά του οράματα, πολύ ριζοσπαστικά για να υλοποιηθούν, περιορίστηκαν στο πεδίο των εγκαταστάσεων. Στο μουσείο σύγχρονης τέχνης του Τόκιο κατασκεύασε ένα πενταόροφο μεταλλικό μπαλόνι, το οποίο πέταξε έως την οροφή, και στο Barbican του Λονδίνου εγκατέστησε ένα λευκό πλέγμα τόσο λεπτό που γινόταν αντιληπτό μόνο όταν οι μαυροντυμένοι επιτηρητές στέκονταν από πίσω του. Μια παρόμοια εύθραυστη κατασκευή στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, το 2010, κατέρρευσε λίγο πριν τα εγκαίνια, κάνοντας τους επισκέπτες να αναρωτηθούν αν ήταν όντως κάποτε εκεί. Η εγκατάσταση, η οποία βραβεύτηκε με τον Χρυσό Λέοντα, είχε τἰτλο “Αρχιτεκτονική ως αέρας”.

Σήμερα, ο Jun’ya Ishigami υλοποιεί μερικά από τα σημαντικότερα κτήρια, παγκοσμίως. Μετά την έκθεση του ”Freeing Architecture”, στο Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης Cartier στο Παρίσι, του ανατέθηκε το περίπτερο Serpentine, της ομώνυμης γκαλερί, στο Hyde Park του Λονδίνου. Ακολούθησε, μεταξύ άλλων, το Πολυτεχνικό Μουσείο της Μόσχας, το πολιτιστικό κέντρο της Shandong και ένα μνημειακό τόξο στο Σίδνεϊ.

Από τις ΔΟΜΕΣ στο DOMa

Οι Δομές, από την ίδρυσή τους το 2005 έως και σήμερα, συμμετέχουν πολλαπλά στη συζήτηση για την σύγχρονη αρχιτεκτονική. Η δράση τους, αν και ξεκίνησε από τις σελίδες του ομώνυμου περιοδικού, σταδιακά ενσωμάτωσε την προκήρυξη και υλοποίηση αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, την διοργάνωση βραβείων, ημερίδων και εκθέσεων, και τη δημιουργία του ευρετηρίου ελληνικής αρχιτεκτονικής Δομές Index. Καθώς η συμβολή των Δομών μεγαλώνει και ο θεσμικός τους ρόλος παγιώνεται, προκύπτει η ανάγκη επανατοποθέτησής τους σε σχέση με την αρχιτεκτονική κοινότητα στην Ελλάδα και διεθνώς. Για τον λόγο αυτό, ιδρύεται ο φορέας DOMa, ο οποίος αφομοιώνει και, ταυτόχρονα, εμπλουτίζει τη δράση των Δομών, με σκοπό την καλλιέργεια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σκέψης, από την Ελλάδα στον κόσμο.

Πληροφορίες Εκδήλωσης

Τιμή εισιτηρίου: 20€, 10€ φοιτητικό

*Στην τιμή του εισιτηρίου περιλαμβάνεται το πρώτο τεύχος της ομώνυμης έκδοσης DOMa, στο οποίο φιλοξενείται εκτεταμένη παρουσίαση του “Κήπου Νερού”, καθώς και το πρώτο τεύχος των νέων Δομών.

Αγορά εισιτηρίου εδώ

‘Ωρα έναρξης: 19:30

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Κέννυ & Φενού

Studio Μαυρομιχάλη   Κέννυ & Φενού  Πρεμιέρα: Τετάρτη 8 Μαΐου 2024 Κάθε Τετάρτη στις 21:00 & Κυριακή στις 18:00 (για 8 παραστάσεις)   Ένα έργο

«Αρμένισμα στις θάλασσες»

                     «Αρμένισμα στις θάλασσες»                               Μία μουσική-αφηγηματική βραδιά            

Ραφαέλ Σανταντρέου Χωρίς φόβο

Ραφαέλ Σανταντρέου Χωρίς φόβο Η τεκμηριωμένη μέθοδος για να ξεπεράσουμε το άγχος, τις ιδεοληψίες, την υποχονδρίαση και οποιονδήποτε αβάσιμο φόβο Μετάφραση: Χριστίνα Αμαργιανού Σελίδες: 329,

ΓΚΙΝΤΙΚΙ στην Τεχνόπολη

ΓΚΙΝΤΙΚΙ Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων Τρίτη 9 Ιουλίου feat. Ιουλία Καραπατάκη + Σπέσιαλ Guest Η προπώληση ξεκίνησε! Γκιντίκι μια παρέα, μια μπάντα, αμέτρητα γλέντια. Έφτασε η στιγμή