Παίζοντας με τη Φωτιά Playing with Fire

Παίζοντας με τη Φωτιά
Playing with Fire

5 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON
Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/sCcvHUL4_uk

Λίγα λόγια για την ταινία

Όταν ο πυροσβέστης Τζέικ Κάρσον (Τζον Σίνα) και η ελίτ ομάδα του ειδικών πυροσβεστών (Κίγκαν-Μάικλ Κέι, Τζον Λεγκουιζάμο και Τάιλερ Μέιν) έρχονται να διασώσουν τρία αδέρφια (Μπριάνα Χίλντεμπραντ, Κρίστιαν Κόνβερι και Φίνλεϊ Ρόουζ Σλέιτερ) από μια καταστροφική πυρκαγιά, αμέσως συνειδητοποιούν ότι καμιά εκπαίδευση ως τώρα δεν θα μπορούσε να τους προετοιμάσει για την πιο δύσκολη δουλειά τους – να γίνουν μπεϊμπισίτερ. Οι πυροσβέστες αδυνατούν να εντοπίσουν τους γονείς των παιδιών και ενώ τους συμβαίνουν τα πάνω-κάτω στη ζωή και στη δουλειά τους, γρήγορα μαθαίνουν ότι τα παιδιά – όπως οι πυρκαγιές – είναι άγρια και απρόβλεπτα.

Στοιχεία της Παραγωγής

Ο σκηνοθέτης Άντι Φίκμαν βρισκόταν στο Λονδίνο όπου γύριζε ένα μιούζικαλ όταν του τηλεφώνησε ο παραγωγός Τοντ Γκάρνερ και του μίλησε για ένα σενάριο που σκεφτόταν χρόνια. «Όταν μου έστειλε το σενάριο ο Τοντ, το διάβαζα ενδιάμεσα στις πρόβες και σύντομα το λάτρεψα!», λέει ο Φίκμαν. «Μου άρεσε ιδιαίτερα ο συσχετισμός των πυρκαγιών με τα παιδιά. Και τα δύο είναι εξίσου άγρια και απρόβλεπτα». Η ιδέα για τους ειδικούς πυροσβέστες, μιας ατρόμητης ομάδας που μπορούν έχουν τον πλήρη έλεγχο των πάντων, να αιφνιδιάζονται από το ρόλο του μπεϊμπισίτινγκ, ενέπνευσε άμεσα και έντονα τον σκηνοθέτη – όντας πατέρας ο ίδιος. Συν, πίστευε πως το θέμα αυτό θα είχε απήχηση σε όλες τις ηλικίες.

Στη διαδικασία του κάστινγκ, ο Φίκμαν ήξερε από νωρίς ότι ο Τζον Σίνα ήταν ο καταλληλότερος για το ρόλο του Τζέικ Κάρσον. «Χρειάζεσαι έναν τύπο που να καταλαβαίνεις πως είναι ο αρχηγός της ομάδας. Αυτό το πράγμα το είχε σίγουρα ο Τζον», λέει ο ίδιος. Ο συμπρωταγωνιστής του Κίγκαν-Μάικλ Κέι λέει για το Σίνα πως «είναι ένα άτομο που λατρεύει να μαθαίνει πράγματα, είναι ανοιχτός σε κάθε ιδέα».

Οι Τζον Λεγκουιζάμο και Κίγκαν-Μάικλ Κέι ήταν επίσης στις πρώτες επιλογές του σκηνοθέτη για τους αντίστοιχους ρόλους. Η ηθοποιός Τζούντι Γκριρ υποδύεται την Δρ. Χικς, ένα βασικό χαρακτήρα της ταινίας που βοηθάει τον Τζέικ να ανακαλύψει μια πιο ευαίσθητη πλευρά του. «Είναι εκπληκτική», λέει ο Σίνα. «Είναι πολύ καλή στη δουλειά της και πάνω απ’ όλα είναι καλός άνθρωπος».

Ο Φίκμαν πίστευε πως τα παιδιά-ήρωες της ταινίας χρειάζονταν να είναι ταυτόχρονα αξιαγάπητα και άτακτα. Οι Μπριάνα Χίλντεμπραντ, Κρίστιαν Κόνβερι και Φίνλεϊ Ρόουζ Σλέιτερ απαρτίζουν τη «συμμορία» των αεικίνητων παιδιών, για τα οποία ο σκηνοθέτης λέει τα καλύτερα λόγια: «Μπορεί να είναι νέα ακόμα αλλά είναι ήδη επαγγελματίες».

 

 

Ειδικοί Πυροσβέστες: Οι Πρώτοι των Πρώτων

Η ιδιαιτερότητα αυτής της επίλεκτης ομάδας πυροσβεστών είναι πως αναλαμβάνουν τις πιο ριψοκίνδυνες και δύσκολες αποστολές. «Αυτό που κάνουν δεν είναι τόσο απλό. Μπορεί να βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα ψηλά από την επιφάνεια του εδάφους και να πηδάνε από τα αεροπλάνα για να σβήσουν τις φωτιές. Προσγειώνονται με ένα μόνο σακίδιο στις πλάτες τους έχοντας τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να επιβιώσουν και να περιορίσουν τη φωτιά. Αυτό μπορεί να πάρει μια μέρα, αλλά και εβδομάδες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πραγματικοί ήρωες, θυσιάζονται για όλους τους υπόλοιπους», δηλώνει ο Σίνα.

Ο Λεγκουιζάμο συμπληρώνει: «Τρέφω μεγάλο σεβασμό για όλους τους πυροσβέστες. Είναι ένα επάγγελμα με μεγάλο επίπεδο κινδύνου και τους θεωρώ ήρωες». Ο Κέι μάλιστα ενδιαφέρθηκε σε μεγάλο βαθμό για το ρόλο του, που έμαθε τα πάντα γι’ αυτούς. «Πράγματι οι ειδικοί πυροσβέστες είναι πρώτοι των πρώτων. Σώζουν τον κόσμο, τα όνειρά τους και τις περιουσίες τους. Είναι οι καλύτεροι με διαφορά».

Το Κλειδί της Επιτυχίας είναι η Ακρίβεια

Έχοντας σεβασμό για τους πυροσβέστες και το δύσκολο επάγγελμά τους, οι δημιουργοί της ταινίας φρόντισαν να κάνουν την ταινία όσο πιο αυθεντική μπορούσαν. Η σχεδιάστρια κοστουμιών Μονίκ Προυντόμ βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με μια ομάδα ειδικών πυροσβεστών στο Ρέντινγκ της Καλιφόρνια, οι οποίοι της δάνεισαν κάποιες από τις στολές τους για να αντιγράψει το σχεδιασμό τους και να τις διαμορφώσει για τους ήρωες της ταινίας. «Συνήθως δουλεύουν σε δασώδεις περιοχές, οπότε η καθημερινότητά τους και τα ρούχα τους είναι κάθε άλλο παρά απλά», λέει η ίδια. Αν και μοιάζουν γενικά μεταξύ τους, η Προυντόμ έδωσε στον κάθε ήρωα διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τέλος, οι στολές τους είναι σχεδιασμένες για τον καθένα ξεχωριστά.

Η ομάδα των δημιουργών της ταινίας ήθελε να αποδώσει σωστά κάθε εργαλείο που χρησιμοποιούν οι ειδικοί πυροσβέστες στην καθημερινότητά τους. Σε αυτό συνέβαλε αρκετά και η Αμερικανική Δασική Υπηρεσία, η οποία δάνεισε κάθε λογής αντικείμενα στην ομάδα για να τα μελετήσει. Από όλο τον εξοπλισμό, αυτό που δυσκόλεψε περισσότερο την ομάδα ήταν τα αλεξίπτωτα. Όταν γυρνούσαν τις σκηνές με τα αεροπλάνα, οι άνθρωποι που έπεφταν με τα αλεξίπτωτα αντιμετώπιζαν προβλήματα διότι τα σκοινιά τους μπλέκονταν ανάμεσα στα δέντρα.

 

Σκηνοθεσία Άντι Φίκμαν
Σενάριο Νταν Γιούεν, Μάθιου Λίμπερμαν
Παραγωγή Τοντ Γκάρνερ, Σον Ρόμπινς
Ηθοποιοί Τζον Σίνα, Κίγκαν-Μάικλ Κέι, Τζον Λεγκουιζάμο, Τάιλερ Μέιν, Μπριάνα Χίλντεμπραντ, Κρίστιαν Κόνβερι, Φίνλεϊ Ρόουζ Σλέιτερ, Τζούντι Γκριρ
Φωτογραφία Ντιν Σέμλερ
Σχεδιασμός Κοστουμιών Μονίκ Προυντόμ
Σχεδιασμός Παραγωγής Μπρεντ Τόμας
Μουσική Νέιθαν Γουόνγκ
Διάρκεια 95’
Διανομή ΟDEON
Είδος Οικογενειακή κωμωδία

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Άλλες εποχές του Χάρολντ Πίντερ

Άλλες εποχές του Χάρολντ Πίντερ Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Από τις 10 Μαΐου, κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 21:00

Δίπλα σου – Δημήτρης Γαλίτης

Δίπλα σου – Δημήτρης Γαλίτης Μουσική: Δημήτρης Γαλίτης Στίχοι: Μαρία Παπαδάκη   Δίπλα σου νιώθω δυνατός, ένας μικρός δημιουργός Καρδιά μου βγες και παραδώσου, έχεις

Pearl Jam “Wreckage”

Pearl Jam “Wreckage”   Από το πολύ-αναμενόμενο άλμπουμ “Dark Matter” που κυκλοφορεί αύριο, στις 19.04.2024.     ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ “WRECKAGE” ΨΗΦΙΑΚΑ https://pearljam.lnk.to/wreckagegrePR   Dark Matter