Η Σταυρούλα Καρτσακλή μιλά για την παράσταση «Το νερό που σε καλεί»

Η Σταυρούλα Καρτσακλή μιλά για την παράσταση «Το νερό που σε καλεί»

 

 «Το νερό που σε καλεί», ένα έργο – εγκώμιο στην αγάπη, εμπνευσμένο από τη «Νεράιδα» του  Ζαν Ζιρωντού, παρουσιάζεται για 2η χρονιά από 1η Δεκεμβρίου 2019 και κάθε Κυριακή στις 15:00 στο Θέατρο Άβατον  από τη Θεατρική Ομάδα Ludus.

«Η Νεράιδα» του Γάλλου μυθιστοριογράφου και θεατρικού συγγραφέα Ζαν Ζιρωντού (1882-1944) είναι ένα ονειρόδραμα που απευθύνεται σε ενήλικες. Η προσέγγιση της ομάδας Ludus, διατηρεί την ονειρική διάσταση του έργου και ταυτόχρονα προβάλλει διαχρονικές αλήθειες για την αγάπη, το σεβασμό στη φύση, τη διαφορετικότητα και την ελευθερία. Στόχος της παιδικής αυτής παράστασης, είναι τα καθαρά μάτια των παιδιών να αναγνωρίσουν αυτές τις αξίες.

 

Με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης μιλήσαμε με την ηθοποιό Σταυρούλα Καρτσακλή για το έργο αλλά και τα επόμενα σχέδιά της.

-Υποδύεστε δύο διαφορετικούς ρόλους στη παράσταση. Μιλήστε μας γι’ αυτούς.
Σ.Κ.:
Ο πρώτος ρόλος, η Ευγενία, είναι μια μεσήλικη γυναίκα που ζει με τον άντρα της τον Αυγουστή σε ένα μικρό σπιτάκι μέσα στο δάσος. Έχοντας χάσει την κόρη τους σε μικρή ηλικία, η Ευγενία χαρίζει όλη την αγάπη και την τρυφερότητα της στη Νεράιδα, σα να ήταν δική της κόρη, δικαιολογεί όλες τις σκανταλιές της! Αν και ανήκουν σε δύο διαφορετικούς κόσμους η Ευγενία  βρίσκει το υποκατάστατο της μητρότητας στη Νεράιδα. Από την άλλη πλευρά η Βέρθα, είναι μια νεαρή πριγκίπισσα που δεν της έλειψε ποτέ τίποτα μέσα στο παλάτι με αποτέλεσμα να διαπλάσει μια προσωπικότητα γεμάτη πείσμα, κτητικότητα και εγωισμό, διεκδικώντας ότι επιθυμεί με κάθε τρόπο, δίχως ηθικούς φραγμούς.

 

-Στο ρόλο της Βέρθας υπάρχει μία μεταστροφή. Από εγωίστρια και σκληρή γίνεστε μεγαλόψυχη μπροστά στην αληθινή αγάπη. Πώς δουλέψατε τη μεταστροφή από το κακό στο καλό;
Σ.Κ.:
Σίγουρα αυτή η μεταστροφή ήταν πρόκληση, αλλά και μία από τις πιο ουσιαστικές στιγμές του έργου, να υπερβαίνεις τα ιδιοτελή κίνητρα και να φτάνεις στην ανιδιοτελή αγάπη. Πριν τη μεταστροφή, στο ρόλο της Βέρθας υπάρχει ερμηνευτικά μια κορύφωση δόλιας συμπεριφοράς που υπερβαίνει κάθε αξία και ήθος, η οποία γκρεμίζεται σαν χάρτινο πύργος, όταν συνειδητοποιεί το κακό που έχει προκαλέσει. Επέρχεται η λεγόμενη Κάθαρση! Μέσα από πολλούς αυτοσχεδιασμούς και πρόβες η μεταστροφή αυτή άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.

-Γιατί αποφασίσατε να ακολουθήσατε την υποκριτική;
Σ.Κ.:
Ξεκινώντας πριν χρόνια να ασχολούμαι με την εμψύχωση και το θεατρικό παιχνίδι για παιδιά, αισθάνθηκα την ανάγκη να επεκτείνω τις γνώσεις και τις τεχνικές μου ακολουθώντας την υποκριτική . Μια υποτροφία στη δραματική σχολή Ιασμος ήταν το έναυσμα.

-Ποιες δυσκολίες συναντά ένας ηθοποιός στα πρώτα του βήματα;
Σ.Κ.:
Θεωρώ πως η μεγαλύτερη δυσκολία ενός νέου ηθοποιού είναι να αντιληφθεί καθαρά το είδος της πορείας που θέλει να χαράξει σε αυτόν τον τόσο δύσκολο οικονομικά χώρο.

-Ποιοι είναι οι στόχοι και τα όνειρά σας;
Σ.Κ.:
Καλές συνεργασίες και άρτιες παραστάσεις. Με την ομάδα Ludus έχοντας κοινή αισθητική, η συσκηνοθεσία και ο κοινός τρόπος προσέγγισης, είναι ένα από τα όνειρα που έχουν πραγματοποιηθεί, όσο για τα επόμενα συνεχίζουμε να δουλεύουμε!

 

Η Σταυρούλα Καρτσακλή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος παιδαγωγός προσχολικής αγωγής, δημιουργίας και έκφρασης, ΙΕΕΚ Ακμή. Αποφοίτησε από την Ανωτέρα Δραματική σχολή, Πράξη 7.  Είναι εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Όταν αποφοίτησε από το Θέατρο Ημέρας-Λάκης Κουρετζής, ασχολήθηκε με τη δραματοποίηση και το θεατρικό παιχνίδι κοντά στο Σίμο Παπαδόπουλο. Παράλληλα ασχολήθηκε με την πρακτική της Hatha Yoga και αποφοίτησε από τις σχολές: YOGA &BUDO CENTER- Ανδρέας Προβελέγγιος και Vivekananda Yoga Anusandhana Samsthana (VYASA) – Parmarth Niketan και είναι Hatha Yoga instructor 200h Alliance  για ενήλικες και παιδιά. Εργάστηκε ως ηθοποιός στις παραστάσεις Η ΠΟΛΗ- Martin Crimp, σκηνοθεσία Χρήστος Λύγκας. Θέατρο Δημήτρης Ροντήρης και στην παρουσίαση βιβλίου, “Παιδαγωγική του θεάτρου”-Σίμος Παπαδόπουλος θεατρικό δρώμενο, ΙΑΝΟΣ- θέατρο Αλκμήνη. Τα τελευταία επτά χρόνια εργάζεται ως θεατροπαιδαγωγός.

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα