ΠΑΣΠΑΡΓΟΣ του Τηλέμαχου Τσαρδάκα


ΠΑΣΠΑΡΓΟΣ
του Τηλέμαχου Τσαρδάκα

 

Πρεμιέρα Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στις 21:00

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 για 6 ΜΟΝΟ παραστάσεις

 

Μετά τη μεγάλη sold out επιτυχία του “Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια” που συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη σκηνή του Θεάτρου Άλφα, ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας επιστρέφει με το νέο του θεατρικό έργο “Πάσπαργος”.

Πάσπαργος: Τουρκική βραχονησίδα στα ανατολικά του όρμου Καρφά, μεταξύ της Χίου και της μικρασιατικής ακτής.

Πως είναι μέσα σε ένα λεπτό να χάνεις το σπίτι σου;

Πως είναι να πρέπει να εγκαταλείψεις τον τόπο σημείο αναφοράς τη ζωής σου μέσα σε μια μέρα;

Πως είναι να κλείνεις τα μάτια και όταν τα ανοίγεις να βρίσκεσαι στη μέση της θάλασσας κρατώντας μόνο ότι χωράει στις χούφτες σου;

Πως είναι να πρέπει να αποχωριστείς τους δικούς σου ανθρώπους χωρίς να μπορείς να τους πάρεις μαζί σου;

Πως είναι να εγκαταλείπεις τις εικόνες που συνθέτουν τη μνήμη σου;

Όλες αυτές οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους γίνονται η αφορμή για τη νέα αυτή θεατρική παράσταση, που επιχειρεί να μας μεταφέρει στα σημεία που οι άνθρωποι ξεριζώνονται, χάνουν ότι τους ανήκει και παλεύουν να επιβιώσουν μέσα σε βάρκες, σε “ξένους” και “αφιλόξενους” τόπους, μόνοι, μόνοι, μόνοι. Μόνοι και από την αρχή. Σε μια αρχή που μοιάζει περισσότερο με τέλος.

Τι σημαίνει όμως Πάσπαργος;

Σύμφωνα με τον Δ’ τόμο των «Ατάκτων» του Αδαμάντιου Κοραή, η ονομασία Πάσπαργος είναι πιθανότατα μια κακογραφή της λέξης Πάσπαρος Πας + Πώρος, (Πώρος = είδος πέτρας) δηλαδή Ολόπωρος, μέρος που έχει παντού μόνο πέτρες.

Η θεατρική παράσταση «Πάσπαργος» βασίζεται σε κείμενα που προσπαθούν να φωτίσουν την ανθρώπινη εμπειρία του προσφυγικού ταξιδιού.

Ένας νεαρός που έχει ξεμείνει σε ένα ελληνικό νησί γράφει ποιήματα και τραβάει φωτογραφίες χωρίς να φαντάζεται τις συνέπειες.

Ένας ηλικιωμένος θυμάται τη θαλάσσια απόδραση προς τη Μέση Ανατολή το καλοκαίρι του 1942.

Μια γυναίκα φεύγει από τον κίνδυνο του πολέμου με όνειρο να φτάσει στην ασφάλεια της Ευρώπης.

Τρεις ιστορίες. Τρεις άνθρωποι. Τρεις πρόσφυγες. Που κάποια στιγμή τα μάτια τους αντίκρισαν για λίγο τη σκοτεινή βραχονησίδα Πάσπαργος, συνθέτουν με τις ιστορίες του το νέο επίκαιρο αυτό θεατρικό έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα.

«Ολοένα και μας πλησιάζει η θάλασσα ̇

έχω αμέτρητους λόγους να τη φοβάμαι αλλά εγώ τη θαυμάζω.

Στέκεται σιωπηλή μπροστά στο χάος το δικό μας»

Λίγα λόγια για τον Τηλέμαχο Τσαρδάκα

 

Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας είναι ποιητής ,θεατρικός συγγραφέας ,σκηνοθέτης και διαχειριστής του Θεάτρου Act στην Πάτρα. Εκτός από το “Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια” που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, είναι ο συγγραφέας και ο σκηνοθέτης της παιδικής παράστασης “Το κορίτσι που επιμένει” που παρουσιάστηκε τη θεατρική σεζόν 2018-2019 στην παιδική σκηνή του Θεάτρου Άλφα καθώς επίσης και στο θέατρο Act στην Πάτρα και που την τρέχουσα θεατρική περίοδο θα παρουσιαστεί στην Κύπρο από το ΘΟΚ. Τέλος έχει γράψει «Το σκυλί του Ωρίωνα» και έχει σκηνοθετήσει την παράστασης Eroica που παίχτηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Συντελεστές:

Κείμενα – Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Σκηνογραφία: Έβης Χρήστου

Μουσική: Διονύσης Μπάστας

Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Φωτογραφίες: Σταμάτης Μενής

Σχεδιασμός αφίσας: Δημήτρης Γιαννακούλιας

Ερμηνεύουν: Έφη Κιτσαντά, Κώστας Κουτρουμπής, Γιάννης Τσάκωνας

Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ (προπώληση), 12 ευρώ, 10 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό)

Προπώληση εισιτηρίων: Από το ταμείο του θεάτρου (11:00 – 13:00 και 17:00 – 21:00 / Τηλ 210 5221444 & 210 5238742) και viva.gr

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο