Rocketman

Rocketman

Μια ταινία για τη γέννηση μιας επικής μουσικής οδύσσειας

30 Μαΐου στους κινηματογράφους από την ODEON

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/tCuA1b-5Qvk

Λίγα λόγια για την ταινία

Το Rocketman είναι ένα επικό μιούζικαλ φαντασίας για την απίθανη ιστορία των πρώτων χρόνων της καριέρας του Έλτον Τζον. Η ταινία ακολουθεί το μεγαλειώδες ταξίδι της μεταμόρφωσης του Ρέτζιναλντ Ντουάιτ από ντροπαλό πιανίστα στον παγκόσμιο σταρ Έλτον Τζον. Πρόκειται για την ιστορία τού πώς ένα αγόρι από μια μικρή πόλη γίνεται μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της μουσικής και της ποπ κουλτούρας γενικότερα.

Η γέννηση του κόσμου του Rocketman

Οι πρώτες σκέψεις για το πρότζεκτ ξεκίνησαν πριν μια δεκαετία όταν ο Έλτον Τζον και ο σύζυγός του και παραγωγός της ταινίας Ντέιβιντ Φέρνις ήταν στο Λας Βέγκας για ένα σόου που είχε ανεβάσει το ζευγάρι, το οποίο ήταν κάτι σαν βιογραφία του Έλτον Τζον. «Κάτι ενεργοποιήθηκε μέσα στον Έλτον», θυμάται ο Φέρνις. «Μου είπε “Θα ήταν υπέροχο να κάναμε μια ταινία για τη ζωή μου που θα μπορούσε να συλλάβει το ίδιο πνεύμα”. Δεν ήθελε να είναι μια συνηθισμένη βιογραφία, ειπωμένη με έναν κλασικό αφηγηματικό τρόπο. Δεν θα ταίριαζε με τη ζωή του».

Για το επόμενο βήμα, το ζευγάρι ήθελε να βρει τον σεναριογράφο που θα μετέφερε το όραμά τους στη μεγάλη οθόνη. Ευτυχώς γνώριζαν ήδη τον σεναριογράφο του «Μπίλι Έλιοτ», τον ταλαντούχο Λι Χολ που είχαν γνωρίσει στο Φεστιβάλ Καννών όταν εκείνος είχε γράψει το «Μπίλι Έλιοτ», ενώ έπειτα ο Φέρνις συνεργάστηκε μαζί του για τη μεταφορά της ταινίας στο θέατρο. «Ο Λι είναι Βρετανός και γνωρίζει την εργατική τάξη της Βρετανίας κατά τη δεκαετία του ’60, αλλά και την εμφάνιση του rocknroll στα ‘60s και ‘70s. Γνωρίζει τη γλώσσα, τους ανθρώπους και τον τρόπο που ζούσαν», αναφέρει ο Φέρνις για τον σεναριογράφο.

«Η ιστορία καλύπτει τη ζωή μου από όταν ήμουν παιδί, πριν από το 1960 μέχρι το 1990, όταν ήμουν σε κλινική απεξάρτησης», λέει ο Έλτον Τζον. «Αφορά τη ζωή μου όταν άρχισα να γίνομαι διάσημος. Ήταν μια υπέροχη και σουρεαλιστική περίοδος κι έτσι ήθελα να είναι και η ταινία». Αναπόφευκτα, η ταινία ακροβατεί ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, ενώνει τους κόσμους της μουσικής, της διασημότητας και της μόδας. «Η ταινία ήθελα να είναι διασκεδαστική και όχι σοβαροφανής. Ταυτόχρονα, ασχολείται με σοβαρά θέματα όπως η εξάρτησή μου από τα ναρκωτικά και ο τρόπος που μεγάλωσα. Έπρεπε να βρούμε τη σωστή ισορροπία. Και για μένα ήταν σημαντικό η ταινία να είναι μιούζικαλ, γιατί η μουσική είναι η ζωή μου», συμπληρώνει ο Τζον.

Η καταξιωμένη ομάδα

Μετά από 10 χρόνια προετοιμασίας του πρότζεκτ και με το σενάριο να έχει πια γραφτεί, ήταν καιρός η ταινία να προχωρήσει παρακάτω. Την παραγωγή ανέλαβε ο άνθρωπος που γνωρίζει πώς να κάνει μεγάλες και επιτυχημένες ταινίες: ο σκηνοθέτης και παραγωγός Μάθιου Βον (X-Men: Η Πρώτη Γενιά, Fantastic Four),  ο οποίος είχε σκηνοθετήσει τον Τζον στην σύντομη εμφάνισή του στο «Kingsman: Ο Χρυσός Κύκλος». «Ήξερα ότι αγαπά τον Έλτον και τη μουσική του οπότε του είπα “Έχουμε το σενάριο. Θα ήθελα να του ρίξεις μια ματιά και να μου πεις την γνώμη σου”», περιγράφει ο Φέρνις. Ο Βον διάβασε το σενάριο και πείστηκε αμέσως.

Έχοντας δουλέψει με τον Τάρον Έγκερτον στις ταινίες Kingsman, γνώριζε καλά τις υποκριτικές αλλά και μουσικές του ικανότητες. Όταν ο Έλτον Τζον άκουσε τον Έγκερτον να τραγουδά, είπε: «Αν είναι κάποιος να υποδυθεί εμένα, θα πρέπει να τραγουδάει. Ήθελα κάποιον που μπορεί να με ερμηνεύσει, όχι μόνο υποκριτικά, αλλά και με την μουσική. Ήταν δύσκολο να βρούμε αυτόν που θα μπορούσε να το κάνει μέχρι που γνώρισα τον Τάρον Έγκερτον. Είναι μοναδικός. Είναι ο μόνος που θα μπορούσε να το κάνει».

Τη σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε ο καταξιωμένος Ντέξτερ Φλέτσερ που λίγο καιρό πριν μας χάρισε το συναρπαστικό βιογραφικό μιούζικαλ «Bohemian Rhapsody» που σάρωσε τα ταμεία και τα βραβεία. «Ο συνδυασμός Τάρον και Ντέξτερ είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η ταινία», σχολιάζει ο Βον. Ο Φλέτσερ ήξερε ακριβώς πόσο τολμηρή και μεγάλη έπρεπε να είναι η ταινία. «Αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η ταινία που γεννήθηκα να κάνω», σχολιάζει ο σκηνοθέτης.

Το υπέροχο καστ

Εκτός από τον ταλαντούχο Τάρον Έγκερτον, στην ταινία πρωταγωνιστεί και ο βραβευμένος με BAFTA Τζέιμι Μπελ (Μπίλι Έλιοτ, Τα Αστέρι δεν Πεθαίνουν στο Λίβερπουλ) που υποδύεται τον συνεργάτη του Έλτον Τζον, τον στιχουργό Μπέρνι Ταουπίν. «Στην ταινία βλέπουμε δύο μοναχικά αγόρια να γνωρίζονται και να δημιουργούν μια δυνατή φιλία που θα κρατήσει για πάντα», λέει ο Μπελ. Για τον Φλέτσερ αλλά και για τον Τζον και τον Φέρνις, ο Μπελ ήταν πάντα η πρώτη επιλογή.

Ως Τζον Ριντ, πρώτη ερωτική σχέση του Έλτον Τζον και συνεργάτη του επί 28 χρόνια, συναντάμε τον Ρίτσαρντ Μάντεν (Game of Thrones), ενώ την μητέρα του τραγουδιστή ενσαρκώνει η Μπράις Ντάλας Χάουαρντ (Black Mirror). «Ήταν μια περίπλοκη μητέρα με ναρκισσιστικές τάσεις που λάτρευε αλλά και πλήγωνε τον Έλτον». Την γιαγιά του υποδύεται η βραβευμένη με BAFTA Τζέμα Τζόουνς (Marvellous, Περηφάνια και Προκατάληψη, Θα Συναντήσεις Έναν Ψηλό Μελαχρινό Άνδρα).

Μουσική, κοστούμια και μακιγιάζ

Το «Rocketman» έχει 23 κλασικά τραγούδια[1] του Έλτον Τζον με καινούργιο ήχο και αλλαγές που έγιναν για τις ανάγκες της ταινίας. Ο μουσικός παραγωγός της ταινίας Ζιλ Μαρτίν μαζί με το καστ, τον σκηνοθέτη και τους παραγωγούς έντυσαν μουσικά την ταινία με τέτοιο τρόπο ώστε να ακολουθούν την αφηγηματική δομή της, ενώ ταυτόχρονα ανακατασκεύασαν τις μελωδίες των κλασικών αυτών τραγουδιών και το μήνυμα πίσω από αυτά. «Τα τραγούδια γράφτηκαν για να πουν μια ιστορία, αλλά με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται στην ταινία λένε μια τόσο διαφορετική ιστορία που το κοινό θα εκπλαγεί με αυτό», υπογραμμίζει ο Φέρνις.

[1] Το soundtrack του Rocketman θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τη Minos EMI.

Σκηνοθεσία Ντέξτερ Φλέτσερ
Σενάριο Λι Χολ
Παραγωγή Ντέιβιντ Φέρνις, Άνταμ Μπόλινγκ, Μάθιου Βον, Ντέιβιντ Ρέιντ
Ηθοποιοί Τάρον Έτζερτον, Τζέιμι Μπελ, Ρίτσαρντ Μάντεν, Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, Τζέμα Τζόουνς
Φωτογραφία Τζόρτζ Ρίτσμοντ
Μοντάζ Κρις Ντίκενς
Διεύθυνση Παραγωγής Μίχαελ Γκρέσυ, Έλτον Τζον, Κλόντια Βον, Μπράιαν Όλιβερ, Στιβ Χάμιλτον Σο
Μουσική Μάθιου Μάργσον
Διάρκεια 121’
Διανομή ODEON
Είδος Βιογραφία, Δράμα

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

La Divina, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Aria Hotels: Το νέο πολυτελές ξενοδοχείο La Divina υποδέχεται τους επισκέπτες του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας Τα Aria Hotels, η οικογενειακή αλυσίδα boutique ξενοδοχείων