ΤΟΥΡΚΙΑΤο τρένο του μεγάλου εκσυγχρονισμού

Γιώργος Αγγελετόπουλος

Ευάγγελος Αρεταίος

 

ΤΟΥΡΚΙΑ

Το τρένο του μεγάλου εκσυγχρονισμού

Ένα σύγχρονο οδοιπορικό στην Τουρκία που αποδεικνύει πως, αντίθετα από ό,τι θα επιθυμούσε ο Ερντογάν, η κοινωνία της χώρας του εκσυγχρονίζεται ραγδαία.

 

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν ο δημοσιογράφος Ευάγγελος Αρεταίος και ο ιστορικός Γιώργος Αγγελετόπουλος, συγγραφείς του βιβλίου ΤΟΥΡΚΙΑ: Το τρένο του μεγάλου εκσυγχρονισμού που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

 

Οι συγγραφείς, βασισμένοι στην ιστορία και την κοινωνιολογία τόσο της Τουρκίας όσο και των μουσουλμανικών κοινωνιών εν γένει, αποκαλύπτουν την αντιφατική αυτή πορεία της Τουρκίας, όπου ο αυταρχισμός κι ο εθνικισμός έρχονται αντιμέτωποι με την ατομικότητα που αμφισβητεί το παραδοσιακό, κυρίαρχο μοντέλο συμπεριφορών.

 

Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό επιτόπιας δημοσιογραφικής έρευνας και κοινωνιολογικής θεωρητικής πλαισίωσης και εξηγεί με κατανοητό τρόπο τις δυνάμεις που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας, απέναντι στις ξένες χώρες αλλά και στους ίδιους της τους πολίτες.

Οι συγγραφείς

 

Ο Ευάγγελος Αρεταίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε Νομικά στη Γαλλία και Ισλαμικές Σπουδές στο Βέλγιο. Από το 1996 μέχρι σήμερα επισκέπτεται συστηματικά την Τουρκία και ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη. Έζησε στην Κωνσταντινούπολη από το 1999 μέχρι το 2007, εργαζόμενος ως ανταποκριτής ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στην κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στον ελληνικό συνδρομητικό ιστότοπο Inside Story, καλύπτοντας θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Έχει δημοσιεύσει δύο μυθιστορήματα, μια συλλογή διηγημάτων και ένα δημοσιογραφικό οδοιπορικό για την πολιτική και την κοινωνία στην Τουρκία με τίτλο Από την ουτοπία του Γκεζί στο πραξικόπημα.

Ο Γιώργος Αγγελετόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Νεώτερη και Σύγχρονη Τουρκική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, ενώ έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο στη Νεώτερη Ιστορία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ως απόφοιτος του Τμήματος Ακολούθων Τύπου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, έχει υπηρετήσει ως Γραμματέας στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Άγκυρας (2004-2006), και ως Προϊστάμενος Σύμβουλος Επικοινωνίας στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Λευκωσίας (2006-2010) και Κωνσταντινούπολης (2013-2017). Εργάζεται στο νυν Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και συνέδρια με κεντρικό θέμα πτυχές του εσωτερικού βίου και της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, ενώ μελέτες του για την Τουρκία και την Κύπρο έχουν δημοσιευθεί τόσο αυτοτελώς όσο και σε συλλογικά έργα.

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο