Pieta/ Στην ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

Ένα έργο της Antonia Οικονόμου

Μια ανασκευή

Στην ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

 

Για τους σκοπούς του “ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο”*

Το έργο αποτελεί μια χορό-ωδή στην καλλιτεχνία του Μιχαήλ Άγγελου, η οποία αποτυπώθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά του. Την Pieta. Η Pieta (1498–1499) απεικονίζει το σώμα του Ιησού στα πόδια της μητέρας του Μαρίας μετά την αποκαθήλωσή του από τον σταυρό του μαρτυρίου. Παρά την ένταση της στιγμής αυτής, ο Μιχαήλ Άγγελος έχει καταφέρει να μεταδώσει επιτυχώς όλες τις εκφάνσεις μιας τόσο περίπλοκης σκηνής, με τρόπο σφαιρικό. Το γλυπτό από μόνο του δημιουργεί διαφορετικές εμπειρικές αισθήσεις. Το νεκρό σώμα του Ιησού στα χέρια της Παρθένου και η αποδοχή του ασύλληπτου θρήνου προσδοκούν σε μια εικόνα θανάτου που όμως μεταδίδει ξεκούραση. Το αναπόφευκτο και το αναγκαίο πένθος. Την απόλυτη αίσθηση αγαλλίασης απέναντι στο άγαλμα παρόλο τον θρήνο.

 

Το σώμα για τον Μιχαήλ Άγγελο αποτελεί στοιχείο κλειδί όσον αφορά την καλλιτεχνία του. Στα έργα του εστίαζε στην ομορφιά και στην μυϊκή υπερδύναμη του σώματος όχι στην ιδεαλιστική του μορφή, αλλά σε ακραία κινητικότητα.

Στο έργο επτά χορευτές καλούνται να μεταφράσουν την προσέγγιση του Μιχαήλ Άγγελου γύρω από το ανθρώπινο σώμα στην κίνησή τους επί σκηνής. Από την ακαμψία στην κίνηση, από την αντίσταση στην παραδοχή: η ακινησία του γλυπτού μετατρέπεται σε αέναη δράση, που διαρκεί 65 λεπτά, κατά την διάρκεια των οποίων οι καλλιτέχνες/ερμηνευτές διερευνούν όλες τις πτυχές του θανάτου που απεικονίζει το γλυπτό. Η χορο-ωδή Pieta II προέκυψε ως έμπνευση από την ιδέα της δημιουργού ότι στο συγκεκριμένο γλυπτό ενυπάρχει μια έντονη προδιάθεση κίνησης. Η φόρμα κίνησης επεκτάθηκε και ολοκληρώθηκε ως χορογραφία και δράση, με βάση την σπουδή ολόκληρου του έργου του Μιχαήλ Άγγελου.

Οι χορευτές αποδίδουν «εικόνες» από όλο το καλλιτεχνικό φάσμα του Μιχαήλ Άγγελου, συνοδευόμενοι από τους ζωντανούς ήχους των συνθέσεων του Σωτήρη Τσόλη και των ηχογραφημένων μουσικών συνθέσεων του Γιώργου Κραββαρίτη.

Έναρξη: 21:00 (Διάρκεια 65 λεπτά)

*Το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» ιδρύθηκε το 1990 από μια ομάδα γυναικών, με Πρόεδρο την κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και σκοπό τη συμπαράσταση με κάθε μέσο στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και στις οικογένειές τους.  Στα 29 χρόνια δράσης του ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει την πρώτη αμιγώς παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, ένα πενταώροφο Ξενώνα Φιλοξενίας, το πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στη χώρα μας και την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ». Συνεχίζει το έργο του ακούραστα και με γνώμονα την βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας και ζωής των παιδιών που νοσούν από νεοπλασματικές ασθένειες.

Συντελεστές

Σύλληψη | Σκηνοθεσία | Χορογραφία: Antonia Οικονόμου

Μουσικές Συνθέσεις: Σωτήρης Τσόλης

Σύνθεση Ηxoγραφημένης Μουσικής: Γιώργος Κραββαρίτης

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Antonia Οικονόμου

Ερμηνεία και ανάπτυξη υλικού:

Ξένια Ταμπούρλου, Περικλής Πετράκης, Παύλος Λυκούδης,

Σοφία Κουρτέση, Ξένια Σταθούλη, Klaus Shehaj, Aidi Ormeni

Ζωντανή Μουσική: Λάμπρος Παπανικολάου (Κοντραμπάσο)

Σχεδιασμός Φωτισμών: View Master

Σκηνικά: Γιάννης Θεοδωράκης

Κοστούμια: Ελισσάβετ Ζαχαράκη

Κατασκευή Κρινολίνου: Ελισσάβετ Ζαχαράκη, Γιάννης Θεοδωράκης

Φωτογραφία: Χριστίνα Μουμούρη

Κινηματογράφηση Παράστασης: Γιάννης Nelson Εσκίογλου

Ηχοληψία: View Master

Εκτέλεση Παραγωγής: Antonia Οικονόμου

Παραγωγή: ERGO

Antonia Οικονόμου είναι χορογράφος, σκηνοθέτης και performer γεννημένη στην Αθήνα το 1995. Δημιουργεί υλικό μέσα από μία διαρκή εργαστηριακή διαδικασία με χορευτές και μέσα από συνεργασίες της με μουσικούς, καθότι δίνει μεγάλη έμφαση στη δημιουργία αυθεντικής μουσικής για την κάθε παράσταση. Η στενή ακαδημαϊκή της σχέση με την Ιστορία της Τέχνης αποτελεί για εκείνη κεντρική πηγή έμπνευσης ώστε να δημιουργεί εικόνες στην σκηνή. Η Antonia αναλαμβάνει την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση στα έργα που δημιουργεί.

Είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική επιμελήτρια της ΕRGO Collective (https://ergocollective.org/), μίας πολυδιάστατης πλατφόρμας καλλιτεχνών, όπου αναλαμβάνει και την εκτέλεση παραγωγής. H ERGO υιοθετεί μία διεπιστημονική προσέγγιση καθότι επεξεργάζεται συνεχώς τα όρια ανάμεσα σε όλους τους κλάδους της Τέχνης, όσον αφορά την δημιουργική τους διαδικασία και την εμπειρία του θεατή/συμμετέχοντα. Μέσα από συνεργασίες ανάμεσα στην ΕRGO και καλλιτέχνες από την Αθήνα και το εξωτερικό, η Antonia βρίσκει τον τρόπο να διαμορφώσει την καλλιτεχνική της πρακτική σαν ένα ανοιχτό πεδίο που δεν περιορίζεται στην θεατρική σκηνή καθότι επεκτείνεται στις Εικαστικές Τέχνες.

Τον Απρίλιο του 2019 η Αντωνία θα παρουσιάσει την PiETA II στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για φιλανθρωπικό σκοπό (Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, Ίδρυμα ΕΛΠΙΔΑ). Η PiETA II είναι μία ανασκευή της αυθεντικής σύλληψης PiETA, που παρουσίασε η Αντωνία στο Θέατρο ΡΟΕΣ το Μαίο 2018,  με καινούργιους καλλιτέχνες, εικόνες και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις.

Ιστοσελίδα http://antoniaoikonomou.com/

Email: [email protected]
Vimeo: https://vimeo.com/antoniaoikonomou

PIETA II – 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:  https://www.ticketservices.gr/event/pieta-ii-antonia-oikonomou/

FB EVENT https://www.facebook.com/events/557773581387411/

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο