«Fraternité»  Ομαδική Εικαστική Έκθεση

«Fraternité»

 Ομαδική Εικαστική Έκθεση που συνεχίζει τον Κύκλο Εκθέσεων Τέχνης για τη Γαλλία

 Εγκαίνια: Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2019

ώρα 5 – 9 μ.μ.

(Κοπή της πίτας του Ελληνο Γαλλλικού Συνδέσμου, ώρα 5:30μ.μ.)

στον ΕΛΛΗΝΟ – ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Πλατεία Κολωνακίου 2, Κολωνάκι

 

Η έκθεση διαρκεί από 5 έως 9 Φεβρουαρίου 2019

Για το concept, την  οργάνωση και την  επικοινωνία της έκθεσης και του Κύκλου Εκθέσεων Τέχνης για τη Γαλλία την ευθύνη έχει ο Δημήτρης Λαζάρου.

Η επιμέλεια ανήκει στη Γωγώ Κολυβήρα.

Η ομαδική έκθεση ζωγραφικής  «Fraternité» κλείνει τον επιτυχημένο Κύκλο Εκθέσεων Τέχνης αφιερωμένο στη Γαλλία, στον οποίο πήραν μέρος πάνω από 100 σύγχρονοι εικαστικοί.

Ο Κύκλος Εκθέσεων περιλαμβάνει πέντε (5) ομαδικές εικαστικές εκθέσεις με θέματα επηρεασμένα από σημαντικά γεγονότα της Γαλλικής ιστορίας και τα σύμβολά της, που παρουσιάζονται ως εξής:

20 Δεκεμβρίου 2018 έως 5 Ιανουαρίου 2019: Bleu Blanc Rouge dArt

8 Ιανουαρίου έως 19 Ιανουαρίου 2019: Marianne

22 – 26 Ιανουαρίου 2019: Liberté

29 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2019: Egalité

5 – 9 Φεβρουαρίου: Fraternité

Οι εκθέσεις έχουν την αιγίδα του Ελληνο – Γαλλικού Συνδέσμου, των Φίλων του Μουσείου Βορρέ και του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

 

Σε αυτήν την έκθεση 25 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα επηρεασμένα κι εμπνευσμένα από το ιδεώδες του Γαλλικού Διαφωτισμού, την Αδελφοσύνη.

 

Ο Διαφωτισμός αποτελεί σημαντικό πνευματικό κίνημα, που τοποθετείται στα τέλη του 17ου αιώνα και στις αρχές του 18ου, το οποίο οι ίδιοι οι Γάλλοι Διαφωτιστές αποκάλεσαν «Siècle des lumières», θεωρώντας εαυτούς φωτοδότες.

Ο Διαφωτισμός παρατηρήθηκε αρχικά στη Γαλλία και αργότερα στις άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και έξω απ’ αυτή, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για τη Γαλλική Επανάσταση. Οι διαφωτιστές πρέσβευαν τον ορθολογισμό και την πίστη στην πρόοδο, αξιώνοντας αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας, στους πολιτικοκοινωνικούς θεσμούς, την οικονομία, την εκπαίδευση και τη θρησκεία. Τάχθηκαν υπέρ της ατομικής ελευθερίας και εναντίον της τυραννικής διακυβέρνησης και της καταπίεσης που ασκούσε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Βασικός φορέας των νέων ιδεών που έφερε ο Διαφωτισμός ήταν η ανερχόμενη αστική τάξη που μέχρι εκείνη την εποχή παρέμενε αποκλεισμένη από το σύστημα της απολυταρχίας. Ανάμεσα στους σημαντικούς εκφραστές του Διαφωτισμού τοποθετούνται ο Βολταίρος και ο Μοντεσκιέ. Οι Διαφωτιστές Ντενί Ντιντερό, Ζαν λε Ροντ ντ’ Αλαμπέρ και Ζαν Ζακ Ρουσό συγκρότησαν το ιδεολογικό υπόβαθρο του Διαφωτισμού στην Εγκυκλοπαίδεια. Παράλληλα ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ διατύπωσε τη θεωρία του Κοινωνικού Συμβολαίου, προτρέποντας σε μια Ευρώπη που θα υποστήριζε τα δικαιώματα του ανθρώπου.

 

Βασικά χαρακτηριστικά του Διαφωτισμού:

 

  • Η σκέψη και η αμφισβήτηση είναι αρετές
  • Ανεξιθρησκεία
  • Υπάρχει το κίνημα της παιδείας έχουμε μια επιστροφή προς τη μάθηση. Ο άνθρωπος ήταν ανώριμος γιατί ήταν αμόρφωτος λέγεται
  • Οι αριστοκράτες και ο βασιλιάς παύουν να μονοπωλούν την κοινωνική, πολιτική και καλλιτεχνική ζωή
  • Το «καλό» και το «λογικό» γίνονται ισάξια
  • Ελευθερία αντί απολυταρχίας, ισότητα αντί ταξικών διαφορών, επιστήμη αντί δεισιδαιμονιών και προκαταλήψεων, ανεξιθρησκεία αντί δογματισμού
  • Η ελευθερία και η αυτονομία ισχύουν και για τη λογοτεχνία (παύει πλέον να εξυπηρετεί συμφέροντα αριστοκρατών και βασιλέων)
  • Η σοφία και η εξυπνάδα είναι αρετές
  • Η δημοκρατία είναι το ιδανικό πολίτευμα
  • Όλοι οι άνθρωποι γεννήθηκαν και παραμένουν ίσοι και ελεύθεροι

 

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

 

Eric Cospi // Αντώνης Αντζουλίδης // Μάγδα Αποστόλου // Μαίρη Αρνή // Κική Βουλγαρέλη // Γιώργος Βούρος // Γιούλη Βρανά // Δέσποινα Γεωργιάδη – Θεσσαλονικέως // Παλίντα Γεωργουλάκου // Καρλόττα Δάσκα // Κατερίνα Δεληγιάννη // Σοφία Κυριακού – Αγγέλα Ευθυμιάδη // Ευάγγελος Λιούγκας // Χαρά Ματζουρανάκη – Παπαγιάννη // Γιάννης Μότσης // Ελένη Μπογιατζή // Αγγελική Μπόμπορη // Σοφία Μπουντουρά // Αναστασία Ντόντη // Γιάννης Πανουτσόπουλος // Ευδοξία Παπασάββα // Σοφία Σταύρου // Μαρία Τασσοπούλου // Τρούλη Γεωργία

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Concept – Οργάνωση – Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου

email: [email protected] // [email protected]

 

Επιμέλεια: Γωγώ Κολυβήρα

Επιμέλεια video έκθεσης: Τάσος Πέτσας

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Αναστασία Ζαννή «Ραντεβού»

Αναστασία Ζαννή «Ραντεβού» Τρίτη 23 Απριλίου στις 21.00 στο Θέατρο Άλσος Η προπώληση άνοιξε: https://www.more.com/music/anastasia-zanni-rantebou/   Ραντεβού στο Θέατρο Άλσος με την Αναστασία Ζαννή. Ένα μουσικό

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΙΩΝΟΣ (THE FIRST OMEN)

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΙΩΝΟΣ (THE FIRST OMEN) 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ FEELGOOD Όταν μια νεαρή Αμερικανίδα φτάνει στη Ρώμη για να αφιερώσει τη ζωή της

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ LIVE STREAMING ΓΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ

Το livestreaming στις παραστατικές τέχνες Streater project Στο ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ-ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ Τέσσερεις Ευρωπαϊκοί καλλιτεχνικοί οργανισμοί στους δαιδαλώδεις και πάντα ενδιαφέροντες δρόμους της τεχνολογίας Συνεργάζονται, ερευνούν και