«Υποκριτική: Από την θεωρία στην πράξη» Βιβλίο του Ε. Τσολακίδη

Το νέο βιβλίο του Ευδόκιμου Τσολακίδη

«Υποκριτική: Από την θεωρία στην πράξη» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΙΩΝ

30 Ασκήσεις Τεχνικής

80 Αυτοσχεδιασμοί

22 Διαφορετικές Μέθοδοι Υποκριτικής

Στανισλάφσκι, Μέγιερχολντ, Βαχτάνγκοφ, Μπολεσλάφσκι – Ουσπένσκαγια, Τσέχοφ, Μπρεχτ,

Αρτό, Άντλερ, Χάγκεν, Μάισνερ, Στράσμπεργκ, Μάμετ, Τσάμπακ, Μπάτσον, Σουζούκι,

Λάμπαν – Μάλμγκρεν, Τζόνστοουν, Γκροτόφσκι,  Μπρουκ, Μπόαλ.

 

Δήλωσαν για το βιβλίο:

[…] Το Θέατρο των Αλλαγών έδωσε την ευκαιρία σε αναρίθμητους νέους να γνωρίσουν μια τεράστια ποικιλία δασκάλων και μεθόδων – και, βεβαίως, να δοκιμάσουν αν το θέατρο κάνει γι’ αυτούς. […] Σ’ εμάς τους δασκάλους, το Θέατρο των Αλλαγών έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε από τους μαθητές μας και, μέσω των μαθητών, απ’ τους συναδέλφους μας. Εγώ όλα αυτά τα χρόνια δεν έπαψα να μαθαίνω απ’ τον Ευδόκιμο. Πέρα απ’ την υποκριτική, η απόλυτη καθαρότητα με την οποία διευθύνει την σχολή του αποτελεί παράδειγμα που εξακολουθώ να προσπαθώ να μιμηθώ ως επικεφαλής δραματικής σχολής.  […]Στο κεφάλαιο της θεωρίας, ο συγγραφέας μιλάει για πράγματα που οι συνάδελφοί του λίγο-πολύ γνωρίζουμε.  Το επίτευγμά του όμως είναι ότι τα παρουσιάζει με τρόπο απολύτως προσιτό χωρίς να είναι υπεραπλουστευτικός – χαρακτηριστικό του εξαιρετικού δάσκαλου.  Από ‘κει και πέρα, η ροή του λόγου κάνει την αφήγηση συναρπαστική – χαρακτηριστικό του θεατράνθρωπου. Οι ασκήσεις που προτείνει στο δεύτερο μέρος γεννήθηκαν προφανώς από τη συνάντηση της δαιμόνιας εφευρετικότητας με τη σπαστική μεθοδικότητα. […] Είναι λοιπόν ένα ανεκτίμητο εργαλείο για κάθε νέο ηθοποιό, κι εξαιρετικό σημείο αναφοράς για τους εμπειρότερους εμάς ηθοποιούς, σκηνοθέτες και δάσκαλους που μπορούμε ν’ ανατρέξουμε σ’ αυτό για να θυμηθούμε, ν’ ανακαλύψουμε, να εμπνευστούμε.  Και πάνω απ’ όλα, να νιώσουμε -τι ωραία!- μαθητές και πάλι.
Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

[…] Γι αυτό θα απευθυνθώ σε όσους ασχολούνται, ποικιλοτρόπως, με το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ της ΤΕΧΝΗΣ του θεάτρου και θα πω –κυριολεκτικά – τρία λόγια: 1.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ 2.ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ και 3.ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ!
Δημήτρης Λιγνάδης

Δεν μ’ αρέσουν τα βιβλία που σου λένε τι να κάνεις, αλλά άμα χαθείς μ’ αυτό το βιβλίο θα βρεις κατά που πέφτει η ανατολή.
Νίκος Καραθάνος

Ο Ευδόκιμος Τσολακίδης, ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος,  είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους που γνωρίζω. […] Πρόκειται για ένα απόσταγμα γνώσης, μελέτης των μεγάλων δασκάλων του θεάτρου αλλά και προσωπικής εμπειρίας, μετά από σχεδόν 3 δεκαετίες διδασκαλίας. Το θέατρο υπήρξε για αιώνες μια τέχνη εμπειρική και, σε έναν βαθμό, παραμένει τέτοια. […] Μεγάλοι δάσκαλοι κωδικοποίησαν τις τεχνικές τους, ήρθαν σε σύγκρουση κάποιες φορές, ενέπνευσαν τις επόμενες γενιές. Αυτή τη σκυτάλη παίρνει τώρα ο Τσολακίδης και διανύει τον δικό του δρόμο. […] Η μέθοδος του Τσολακίδη έχει την αρετή του συγγραφέα της: είναι ελεύθερη, συγκεκριμένη κι αδογμάτιστη. Χρησιμοποιεί όσα διδάγματα των μεγάλων δασκάλων μπορούν να βρουν εφαρμογή στο σημερινό θέατρο, συνενώνει τρόπους, ενοποιεί διαφορετικές προσεγγίσεις, βελτιώνει ή και εφευρίσκει τεχνικές. Και, κυρίως, επαληθεύει τα πάντα μέσα από την προσωπική εμπειρία που προσφέρει η ζωή στο θέατρο και τη διδασκαλία του. Είναι, θα λέγαμε, μια ΜΕΤΑ-ΜΕΘΟΔΟΣ. Μία μέθοδος του 21ου αιώνα, που απ’ όλα τα υλικά που μαζευτήκαν μέσα στους αιώνες χρησιμοποιεί ελεύθερα ό,τι έχει αξία, προσθέτει νέες τεχνικές, προτείνει συγκεκριμένους τρόπους, έχοντας μόνο έναν απλό κανόνα: να έχει επαληθευτεί πως λειτουργούν. Κι έτσι, καθίσταται τριπλά χρήσιμο, στον σπουδαστή, τον ηθοποιό και τον κάθε άνθρωπο του θεάτρου.
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Συνιστώ ανεπιφύλακτα το βιβλίο αυτό τόσο σε μαθητές δραματικών σχολών όσο και σε επαγγελματίες ηθοποιούς. Είναι περιεκτικό, συνοπτικό, χρήσιμο, πρακτικό, ανοιχτό και συγκεκριμένο για την τέχνη του ηθοποιού που είναι εκ των πραγμάτων μια τέχνη ρευστή, θολή και αόριστη.
Δημήτρης Καταλειφός

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο