Bumblebee

Bumblebee

20 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/TNhASiZWkGI

Λίγα λόγια για την ταινία

Κυνηγημένος το έτος 1987, ο Bumblebee βρίσκει καταφύγιο σε μια μάντρα με παρατημένα αυτοκίνητα σε μια μικρή παραλιακή πόλη της Καλιφόρνια. Η Τσάρλι (Χέιλι Στάινφελντ), λίγο πριν κλείσει τα 18 και ενώ αναζητά τη θέση της σε αυτό τον κόσμο, ανακαλύπτει τον Bumblebee χτυπημένο και γεμάτο σημάδια. Καθώς η Τσάρλι τον επισκευάζει, συνειδητοποιεί ότι αυτό που έχει απέναντι της δεν είναι ένας συνηθισμένος κίτρινος Σκαραβαίος.

Η αρχή

Στο ξεκίνημα της ταινίας το κοινό έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τον Bumblebee γνωστό και ως Β-127, έναν ήρωα των Τransformers με έντονο κίτρινο χρώμα. Ο Β-127 έχει μια αποστολή στη γη: να προστατεύσει τον πλανήτη και τους κατοίκους του με την ελπίδα να βρει καταφύγιο εκείνος και οι συμπολεμιστές του. Αυτή η εκδοχή του Bumblebee είναι πιο ανθρώπινη, τρυφερή και οικογενειακή. Χωρίς να στερείται τη δράση και τα εντυπωσιακά εφέ, πρόκειται για μια ταινία που προσεγγίζει διαφορετικά την ιστορία των Transformers. Το σενάριο της Κριστίνα Χόντσον επικεντρώνεται στη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον Bumblebee και την Τσάρλι, ένα κορίτσι που γνωρίζει τυχαία όταν εκείνη βρίσκει καταφύγιο στο γκαράζ του πατέρα της που έχει πρόσφατα χάσει τη ζωή του. «Ήθελα έναν γυναικείο χαρακτήρα. Μου αρέσει όταν οι γυναίκες μπλέκονται σε περιπέτειες. Η Τσάρλι είναι λίγο αγοροκόριτσο, λίγο αθλήτρια, λίγο nerd», δηλώνει η σεναριογράφος. Πρόκειται επίσης για μια ταινία που δίνει την ευκαιρία στους θεατές να ακούσουν το Autobot πριν χάσει τη φωνή του και για πρώτη φορά ένας χαρακτήρας των Transformers έχει γυναικεία φωνή. Η υποψήφια για Όσκαρ Άντζελα Μπάσετ χαρίζει τη φωνή της στη Shatter, μια αδίστακτη Autobot που έχει έρθει στον πλανήτη Γη να εντοπίσει τον Bumblebee. «Αφήνουμε το κοινό να γνωρίσει έναν Transformer με έναν πρωτόγνωρο τρόπο», σχολιάζει ο παραγωγός Λορέντζο ντι Μποναβεντούρα.

Το κορίτσι και ο πράκτορας Μπερνς

Για τον ρόλο της μοναχικής Τσάρλι οι παραγωγοί έψαχναν κάποια που θα μπορούσε να κουβαλήσει το βάρος ενός παγκόσμιου franchise δράσης αλλά και να έχει το απαραίτητο ταλέντο. Έτσι κατέληξαν στη Χέιλι Στάινφελντ, υποψήφια, στα 14 της, για Όσκαρ στο «Αληθινό Θράσος» των αδελφών Κοέν. «Είχα περισσότερο χρόνο γυρισμάτων με ένα ψηφιακό πλάσμα παρά με κανονικούς ανθρώπους. Είναι δύσκολο να παίζεις χωρίς να έχεις απέναντί σου κάποιον. Στο μυαλό μου έχω αναπτύξει μια σχέση με αυτό το ρομπότ που στην ουσία δεν υπάρχει και είναι πολύ ξεχωριστό όλο αυτό. O Bumblebee είναι αξιαγάπητος. Είναι ο προστάτης της Τσάρλι και γεμίζει το κενό που της άφησε ο θάνατος του πατέρα της», σχολιάζει η Χέιλι Στάινφελντ.

Η σχέση ανάμεσα στον Bumblebee και την Τσάρλι κυριαρχεί στη ταινία και η πρόκληση της παραγωγής ήταν να δημιουργήσει αληθινό συναίσθημα ανάμεσα σε ένα CG χαρακτήρα και μια πραγματική ηθοποιό ώστε το κοινό να μην σκέφτεται ότι βλέπει κάτι ψηφιακό. Γι’αυτό το λόγο σε κάποιες σκηνές ο Κρις Γκράμπερ, ένας καλλιτέχνης του τσίρκου, ενσάρκωσε τον Bumblebee ώστε να βοηθήσει το αληθινό συναίσθημα της Χέιλι και φυσικά όλη την παραγωγή.

Ο πράκτορας Τζακ Μπερνς είναι ένα στέλεχος της μυστικής υπηρεσία της κυβέρνησης και δεν θα σταματήσει να κυνηγάει τον Bumblebee μέχρι να τον φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που του καταλογίζουν. Τον ρόλο του Μπερνς ενσαρκώνει ο σουπερστάρ του WWE Τζον Σένα, γνωστός ως ηθοποιός από τη συμμετοχή του σε διάφορες κωμωδίες, ο οποίος και φέρνει μια ισορροπία ανάμεσα στην σκληρότητα και την ευαισθησία στον χαρακτήρα του. Ο Μπερνς θεωρεί ότι μάχεται για το καλό και το δίκαιο αλλά η ιδεολογία του πολλές φορές τον εμποδίζει από το να βλέπει την υπόλοιπη εικόνα. Ο Σένα ένιωσε σαν παιδί, όπως λέει, στα γυρίσματα γιατί του δόθηκε η ευκαιρία να πετάξει με στρατιωτικό ελικόπτερο και να σταθεί στη μέση απανωτών εκρήξεων.

Τα γυρίσματα

Το Bumblebee γυρίζεται και διαδραματίζεται στην Καλιφόρνια. Η παραγωγή είχε στο μυαλό της σύμφωνα με το σενάριο μια παραθαλάσσια πόλη της Καλιφόρνια στα τέλη του ’80, με τη διαχρονική ομορφιά της Σάντα Κρουζ και της γέφυρας του Golden State. Η χρωματική παλέτα, η μόδα και η αισθητική είναι πιστή στην εποχή που αναφέρεται. Για την κινηματογράφιση της ταινίας χρησιμοποιήθηκαν και κάμερες του ’60 όπως μια vintage Panavision, που με τις ατέλειές της δίνει ένα απαλό αποτέλεσμα.

Η σειρά ταινιών Transformers είναι γνωστή για τις εντυπωσιακές και γεμάτες αγωνία στιγμές δράσης και το Bumblebee σίγουρα δεν θα απογοητεύσει τους θαυμαστές του. Ο Μάικ Γκάνθερ, υπεύθυνος των stunts, είχε ένα «μενού» επιλογών με εκρήξεις και αυτοκίνητα που στροβιλίζονται στον αέρα. «Ήξερα ότι έπρεπε να εντυπωσιάσω τον Τράβις (σ.σ. σκηνοθέτης). Ήταν πολύ ξεκάθαρος σε αυτό που ήθελε. Ήθελε να ικανοποιήσει την όρεξη του κοινού για δράση και ενθουσιασμό», δηλώνει ο Γκάνθερ.

Μια όχι και τόσο επικίνδυνη στιγμή αλλά σίγουρα αξέχαστη στιγμή ήταν όταν έμαθε η Χέιλι Στάινφελντ να οδηγεί αυτοκίνητο με σειριακό κιβώτιο. «Θα ήθελα να πω ότι ήταν εύκολο αλλά όταν έχεις να σκεφτείς άλλα 100 πράγματα όπως τις ατάκες σου, την κάμερα και να μην πατήσεις κάποιον, τα πράγματα δυσκολεύουν. Ούτε τα παράθυρα δεν ήξερα να ανοίξω! Έψαχνα το κουμπί! Καταλάθος μάλιστα έσπασα το χερούλι της πόρτας γιατί δεν ήξερα τι έκανα», θυμάται η πρωταγωνίστρια Στάινφελντ. Πέρα από τα ευτράπελα όμως η Στάιφελντ έκανε πολλές από τις επικίνδυνες σκηνές μόνη της, όπως όταν σκαρφάλωσε σε έναν γερανό 40 μέτρα από τη γη και πήδηξε για να σώσει τον Bumblebee.

 

Ο σκαραβαίος

Στην πιο πρόσφατη εκδοχή του το alter ego του Bumblebee είναι μια Chevy Camaro αλλά οι παραγωγοί της ταινίας προτίμησαν τις ρίζες του που είναι το Volkswagen Beetle ή αλλιώς ο γνωστός κίτρινος σκαραβαίος. «Ο Bumblebee είναι πιο παιδικός στη συμπεριφορά του και πιο παιχνιδιάρης. Επίσης το VW Beetle έχει πιο στρογγυλό σχήμα και θεωρήσαμε ότι του ταιριάζει περισσότερο», δηλώνει ο Μαρκ Βαράντιαν, παραγωγός. Για την ταινία προτιμήθηκε η κυκλοφορία του 1967 στην οποία προστέθηκαν μοναδικά χαρακτηριστικά που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά σε ανάλογο μοντέλο και ανακατασκευάστηκαν συνολικά οχτώ αυτοκίνητα.

Για περισσότερο από μια δεκαετία οι Μάικλ Μπέι, Λορέντο ντι Μποναβεντούρα, Paramount και Hasbro έχουν οδηγήσει τις ταινίες των Transformers σε μοναδικά επίπεδα δράσης, εφέ και δημιουργικότητας. Ο Bumblebee όμως ανοίγει ενα καινούριο κεφάλαιο στη σειρά γιατί συνδυάζει τις επικές μάχες των ρομπότ, τα γρήγορα αμάξια και την εντυπωσιακή δράση με την αγάπη, την επαφή και μια απόσμενα τρυφερή σχέση μεταξύ της Τσάρλι και του νέου Autobot φίλου της.

 

Στοιχεία για την ταινία:

Σκηνοθεσία Τράβις Νάιτ
Σενάριο Κριστίνα Χόντσον
Παραγωγή Λορέντζο ντι Μποναβεντούρα, Τομ Ντε Σάντο & Ντον Μέρφι, Μάικλ Μπέι, Μαρκ Βαράντιαν.
Ηθοποιοί Χέιλι Στάινφελντ, Τζον Σένα, Πάμελα Άντλον
Φωτογραφία Ενρίκε Τσέντιακ
Μοντάζ Πολ Ρούμπελ
Διεύθυνση Παραγωγής Σον Χάγουορθ
Μουσική Ντάριο Μαριανέλι
Διάρκεια 119’
Διανομή ΟDEON
Είδος Περιπέτεια

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΚΗΤΟΣ του Βαγγέλη Ρωμνιού

Το «Κήτος», αλλάζει στέγη και έρχεται στο ιστορικό Υπόγειο του Θέατρου Τέχνης από τις 17 Μαϊου  έως τις 2 Ιουνίου και μόνο για 11 παραστάσεις.