Έκθεση: Τρεις συλλέκτες – Tρεις εποχές

Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου
Έκθεση: Τρεις συλλέκτες – Tρεις εποχές 
Εγκαίνια: Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 στις 20:00 

 

Η Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει την έκθεση «Τρεις συλλέκτες –  Tρεις εποχές», με έργα από τις συλλογές του Γιώργου Βογιατζόγλου, του Σωτήρη Φέλιου και του Χρίστου Χριστοφή, σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη.
Συγκεκριμένα, εκτίθενται 100 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, 70 Ελλήνων δημιουργών, γεννημένων από το 1930 και μετά. Από τον Νίκο Κεσσανλή και τον Παύλο, στον Γιώργο Λάππα και τον Στέφανο Δασκαλάκη, μέχρι τους νεότερους Μανώλη Μπιτσάκη και Γιάννη Βαρελά. Πρόκειται για καλλιτέχνες που σημάδεψαν με το έργο τους την πορεία της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα. Οι νεότεροι από αυτούς, με έργο σε εξέλιξη, αλλά με αξιόλογη παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.


Η επιλογή των καλλιτεχνών και των έργων έγινε από κάθε συλλέκτη για κάθε μία από τις τρεις εικοσαετίες, τις τρεις εποχές, που καλύπτει η έκθεση. Έργα καλλιτεχνών γεννημένων την εικοσαετία 1930-1950 προέρχονται από την Συλλογή Βογιατζόγλου, αυτών της περιόδου 1950-1970 από την Συλλογή Φέλιου και της περιόδου 1970-1990 από την Συλλογή Χριστοφή.
Ο Μάνος Στεφανίδης με εκτενές κείμενό του στον κατάλογο της έκθεσης, επιχειρεί «…. μια γενικότερη εξιστόρηση της μεταπολεμικής μας τέχνης μέσα από ποικίλα πρόσωπα και γεγονότα ώστε το κάδρο της να είναι το πληρέστερο δυνατό. Τα έργα των τριών συλλογών εικονογραφούν δειγματοληπτικά αυτή την αφήγηση χωρίς επ’ ουδενί να την εξαντλούν. Άλλωστε στόχος μας είναι να δείξουμε αφενός την ιδιαιτερότητα της κάθε συλλογής αλλά και τις πλέον επιτυχείς επιλογές του κάθε συλλέκτη.Τιμώντας αυτή την προσπάθεια και αναγνωρίζοντας το ιστορικό της βάρος. ……» και κλείνει το κείμενό του: «Διερωτώμαι: Η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Η ιστορία της τέχνης; Οι τρεις συλλέκτες Βογιατζόγλου, Φέλιος και Χριστοφής έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν σε Ιστορία την μικρή ιστορία της νεοελληνικής τέχνης».
Κοινά χαρακτηριστικά και για τους τρεις συλλέκτες αποτελούν: η μεγάλη τους αγάπη για την τέχνη, το ενδιαφέρον τους αποκλειστικά για Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες, η δημοσιοποίηση των Συλλογών τους από πολύ νωρίς και η συνεχιζόμενη ενεργή παρουσία τους και προσφορά. Και οι τρείς συνεχίζουν να διατηρούν στενές σχέσεις φιλίας με τους περισσότερους από τους καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται στις Συλλογές τους.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: 

Συλλογή  Γ. ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ
Αλέξης Ακριθάκης, Γιάννης Αντωνόπουλος, Γιάννης Γαΐτης , Γιώργος Δέρπαπας, Κλεοπάτρα Δίγκα, Παύλος Διονυσόπουλος, Όπη Ζούνη, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Σαράντης Καραβούζης, Νίκος Κεσσανλής, Δημήτρης Κοντός, Βασίλης Κυπραίος, Αλέκος Λεβίδης, Μιχάλης Μακρουλάκης, Θεόδωρος Μανωλίδης, Χρόνης Μπότσογλου, Ναταλία Μπρίκμαν, Δημήτρης Μυταράς, Κωνσταντίνος Νεοφύτου, Κώστας Πανιάρας, Θεόδωρος Πανταλέων, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Ναυσικά Πάστρα, Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, Αριστείδης Πατσόγλου, Γεράσιμος Σκλάβος, Αριστοτέλης Σολούνιας, Βασίλης Σπεράντζας, Κώστας Τσόκλης, Αλέκος Φασιανός, Νίκος Χουλιαράς.

Συλλογή  Σ. ΦΕΛΙΟΥ
Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Στέφανος Δασκαλάκης, Γιώργος Λάππας, Θανάσης Μακρής, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Τάσος Μισούρας, Χρήστος Μποκόρος, Βάλλυ Νομίδου, Αχιλλέας Παπακώστας, Βασίλης Παπανικολάου, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Άννα Μαρία Τσακάλη, Μαρία Φιλοπούλου, Παντελής Χανδρής.

Συλλογή Χ. ΧΡΙΣΤΟΦΗ
Βανέσσα Αναστασοπούλου, Γιάννης Βαρελάς, Ηλίας Βασιλός, Γιώργος Γεροντίδης, Αγγελική Δουβέρη, Στέλιος Καραμανώλης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Ηλίας Καφούρος, Γιώργος Κόντης, Τεό Μιχαήλ, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Μάρτιν Ντόνεφ, Πάνος Παπαδόπουλος, Βασίλης Σελιμάς, Νίκος Σεπετζόγλου, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Δέσποινα Στόκου, Δημήτρης Τάταρης, Μάριος Φούρναρης.

Διάρκεια έκθεσης: 10 Δεκεμβρίου 2018 έως 9 Φεβρουαρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη-Παρασκευή 11πμ-7μμ, Σάββατο 11πμ-3μμ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ελ. Βενιζέλου 63, Ν.Ιωνία, Τ: 2102710472, Ε: info@vogiatzogloucollection.gr

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

25 ΧΡΟΝΙΑ ΌΝΑΡ – ΚΥΤΤΑΡΟ Live

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΜΑΪΟΥ 2024 25 ΧΡΟΝΙΑ ΌΝΑΡ Πόσα Lives! Πόσα τραγούδια! Πόσες επιτυχίες! Πόσες συγκινήσεις! Πόσες συνεργασίες! Πόση αγάπη και πόση ένταση μοιραστήκαμε! Πόσες στιγμές

2ο Διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας ”PHOTOSYNTHESIS:2024”

Οι δηλώσεις συμμετοχής για το 2ο Διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας ”PHOTOSYNTHESIS:2024” για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφους μόλις ξεκίνησαν! Το 2ο Διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας ”PHOTOSYNTHESIS:2024” για