Η ομάδα του συνΑθηνά στις γειτονιές της πόλης. 1ος σταθμός Κολωνός

Το συνΑθηνά του Δήμος Αθηναίων φέρνει το πρόγραμμα Curing the Limbo στις γειτονιές της πόλης και καταγράφει τις ανάγκες τους.

Πρώτος σταθμός ο Κολωνός, Σάββατο 24 Νοεμβρίου.
Η ομάδα του συνΑθηνά ήδη βρίσκεται καθημερινά στον Κολωνό, χαρτογραφώντας το πεδίο, συλλέγοντας μνήμες και πληροφορίες από τους κατοίκους, τις συλλογικότητες και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Με στόχο την καταγραφή των τοπικών αναγκών η οποία θα οδηγήσει σε κοινωφελείς δράσεις που θα εμπλέκουν κατοίκους και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Curing the Limbo, σας καλούμε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου να συζητήσουμε, να παίξουμε και να συνδεθούμε:

[–Πεζόδρομος Τριπόλεως & Πέτρας–]

11:00-13:00: «Χαρτογραφώντας τη γειτονιά μου» – βιωματικό παιχνίδι για παιδιά με την Η Ορχήστρα των Χωμάτων (6 έως 12 ετών)

«Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μία γειτονιά που είχε σπίτια χαμηλά… κότες ζούσαν στις αυλές και απ’ τις αλάνες ακούγονταν φωνές…». Το Σάββατο 24/11 η Ορχήστρα των Χωμάτων υποδέχεται τα παιδιά στον πεζόδρομο Τριπόλεως & Πέτρας για ένα ταξίδι στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον! Μέσα από παιχνίδια εξερεύνησης θα ανακαλύψουμε τα μυστικά του παρελθόντος, θα αποκρυπτογραφήσουμε μυστήρια του παρόντος και θα χαρτογραφήσουμε τη γειτονιά του Κολωνού, σχεδιάζοντας τις ανάγκες του μέλλοντος. Θα αναζητήσουμε τη φύση που βρίσκεται δίπλα μας και θα εμπνευστούμε απ’ το ταξίδι μας για να δημιουργήσουμε ομαδικές εικαστικές κατασκευές που θα εκφράζουν τις επιθυμίες για τη γειτονιά μας.
Ελεύθερη συμμετοχή με κράτηση θέσης στο https://goo.gl/yrXEoh

13:30-14:30: Ανοιχτό εργαστήρι τραγουδιού με την POLYPHONICA

Eλάτε να ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας σε ένα πολυφωνικό αποτέλεσμα!
Στο εργαστήρι αυτό, θα μαζευτούμε για να παίξουμε, να ζεστάνουμε τις φωνές μας και να τραγουδήσουμε μαζί, στον πεζόδρομο Τριπόλεως & Πέτρας. Όσοι είστε έμπειροι χορωδοί, αλλά και όσοι δεν είχατε ποτέ την εμπειρία να τραγουδήσετε ταυτόχρονα με άλλους διαφορετικές φωνές, ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να μάθουμε ένα τραγούδι σε μια χαλαρή και ενθαρρυντική ατμόσφαιρα γιορτής.
Το εργαστήρι απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες.

[–Καφενείο ΠΛΑΤΩΝ, Τριπόλεως 61 & Πλάτωνος–]

18:00-19:00: Προβολή ντοκιμαντέρ «Επί Κολωνώ» (1983) του Λ. Ξανθόπουλου

«Ο άνθρωπος με τη Στάμνα μας οδηγεί στην αρχαιότερη γειτονιά της Αθήνας, τον Κολωνό. Τον ακολουθούν στη χαρά και τη λύπη και τον συμπληρώνουν στις τελετές οι Τρεις Γυφτοπούλες, ο γερο-Φιστίκης, παλιός αμαξάς που κόβει το κρέας για τη στάμνα, ο Νίκος ο Καλλιτέχνης, ο Τορπίλλας με το άσπρο του άλογο και ένα σωρό ακόμα ήρωες, όλοι τους Κολωνιώτες, που συνεχώς μπαίνουν στο κάδρο, ανακατεύονται στο παρόν και το παρελθόν της γειτονιάς και μετά βγαίνουν».
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Ξανθόπουλος
Σεναριογράφος – παρουσιαστής: Θανάσης Σκρουμπέλος
Φωτογραφία: Ανδρέας Σινάνος
Μοντάζ: Δέσποινα Μαρουλάκου
Ηχολήπτης-μιξέρ: Δημήτρης Αθανασόπουλος,
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θάνος Λαμπρόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Λάτσιος,
Παραγωγή του Υπουργείου Πολιτισμού, 1983, έγχρωμη, 16 mm, διαρκ. 00.45΄
Η ταινία προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1983.

19:00-21:00: Γεύμα και συζήτηση με θέμα τη γειτονιά

Κάνουμε απολογισμό των δράσεων της ημέρας, συζητάμε με αφορμή το ντοκιμαντέρ, παρουσιάζουμε το πρόγραμμα Curing the Limbo, συλλέγουμε απόψεις κατοίκων, ερευνούμε πιθανές συνέργειες. Η προβολή της ταινίας και η συμμετοχή στο γεύμα και τη συζήτηση στο Καφενείο ΠΛΑΤΩΝ είναι ελεύθερη για όλους.

Η υλοποίηση του Curing the Limbo βασίζεται στην ιδέα ότι η ένταξη των προσφύγων είναι συνυφασμένη με την έξοδό τους από την μακροχρόνια συνθήκη αναμονής και αβεβαιότητας για το μέλλον. Μέσα από το πρόγραμμα, οι πρόσφυγες διασυνδέονται με ενεργούς πολίτες συμμετέχοντας σε δράσεις που απευθύνονται σε τρέχουσες ανάγκες της πόλης. Έτσι, ενισχύοντας τις καλές πρακτικές της κοινωνίας των πολιτών, οι νέοι κάτοικοι γνωρίζουν τις ανάγκες της πόλης που τους φιλοξενεί ενώ συμβάλλουν στην ευρύτερη ενεργοποίηση τόσο του πληθυσμού όσο και των γειτονιών όπου αυξήθηκαν τα άδεια κτίρια και οι κενοί δημόσιοι χώροι.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Curing the Limbo, το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων, αξιοποιώντας τα εργαλεία και τις μεθοδολογίες που έχει αναπτύξει, καλείται:
• να αναγνωρίσει τα πεδία στα οποία οι ανάγκες των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα συναντούν τις υπαρκτές ανάγκες της πόλης
• να σχεδιάσει, σε συνεργασία με το δίκτυό του, και να υποστηρίξει δράσεις με πολλαπλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους και για την ίδια την πόλη
• να ενθαρρύνει και να προωθήσει τη μετεξέλιξη αυτών των δράσεων σε απτές ιδέες κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Το Curing the Limbo (2018-2021) είναι ένα ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων (CoA) που υλοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), των διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανισμών International Rescue Committee (IRC) και Catholic Relief Services (CRS) και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (Ε.Α.Τ.Α. A.E.). Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την εξεύρεση καινοτόμων προτάσεων για την ενεργοποίηση και την ένταξη των προσφύγων στην Αθήνα. Το Curing the Limbo συγχρηματοδοτείται από το Urban Innovative Actions (UIA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον δήμο Αθηναίων.

Περισσότερα στο www.curingthelimbo.gr & στο www.synathina.gr

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο