VENOM Ο αντι-ήρωας μέσα μας

VENOM

Ο αντι-ήρωας μέσα μαςΈνας από τους πιο αινιγματικούς και σύνθετους χαρακτήρες της Marvel γεννιέται όταν ο κοινός θνητός Eddie Brock γίνεται ξενιστής ενός  εξωγήινου παράσιτου, του απρόβλεπτου συμβιωτή Venom. Έτσι αρχίζει μία επεισοδιακή και άκρως απολαυστική κινηματογραφική συμβίωση, με πρωταγωνιστή τον χαμαιλέοντα Tom Hardy (Locke, The Dark Knight Rises) και σκηνοθέτη τον Ruben Fleischer (Zombieland), που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν στο κοινό την πρώτη αυτόνομη ταινία ενός θανατηφόρου, παρανοϊκού, σκοτεινού, οργισμένου και με πολύ χιούμορ αντι-ήρωα. Στην πολυαναμένομενη ταινία εμφανίζεται η 4 φορές υποψήφια για Όσκαρ Michelle Williams (Blue Valentine, Manchester by the Sea) και ο πολυσχιδής Riz Ahmed (Rogue One).

 

 

Σύνοψη

 

Ο ρεπόρτερ Eddie Brock (Tom Hardy) προσπαθεί πεισματικά να καταστρέψει τον διαβόητο ιδρυτή του Life Foundation, τον ιδιοφυή Carlton Drake (Riz Ahmed), και αυτή η εμμονή επηρεάζει αρνητικά την καριέρα και τη σχέση του με τη σύντροφο του Anne Weying (Michelle Williams). Καθώς ερευνά ένα από τα πειράματα του Drake, ο εξωγήινος συμβιωτής Venom εισχωρεί στο σώμα του Eddie, και έτσι ξαφνικά αποκτά υπερδυνάμεις, καθώς και την ευκαιρία να κάνει ό,τι θέλει. Διεστραμμένος, σκοτεινός, απρόβλεπτος  και οργισμένος, ο Venom αφήνει τον Eddie να παλεύει με τις ανεξέλεγκτες ικανότητες του, τις οποίες, ομολογουμένως, βρίσκει συναρπαστικές. Όσο ο Eddie και ο Venom έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν, έρχονται πιο κοντά. Πού αρχίζει ο ένας και πού τελειώνει ο άλλος;

 

Διάρκεια: 112′

 

4 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

 

 

Είμαστε ο Venom!

 

Όλοι έχουμε μέσα μας κάτι που βράζει από θυμό. Κάποιος (ή κάτι) πυροδοτείται και δε θα ήταν τέλειο να απελευθερωθεί; Πόσο ικανοποιητικό θα ήταν να μασουλάει κανείς το κεφάλι ενός ηλίθιου; Πόση πλάκα θα είχε να δείξει κάποιος στον κόσμο αυτό που καραδοκεί μέσα του;

 

Για τον Eddie Brock, αυτό το τέρας, ο Venom, είναι έτοιμο να εξαπολυθεί και η σκοτεινή πλευρά της προσωπικότητας του θα βγει προς τα έξω… Τα πράγματα θα αγριέψουν. Πολύ.

Υπάρχει λόγος που ο Venom είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ήρωες της Marvel. Είναι επικίνδυνος, τρομακτικός, απρόβλεπτος, σκοτεινός και βίαιος. Όλο αυτό είναι στολισμένο με δύο τεράστια, άσπρα μάτια, ένα χαμόγελο με κοφτερά δόντια και μία μακριά, μυώδη γλώσσα που σαλεύει συνεχώς.

 

Στο επίκεντρο της ταινίας δεν είναι ένας αλλά δύο αντι-ήρωες σε ένα σώμα: Ο Eddie, που υποδύεται ο Tom Hardy, ένας εγωπαθής, πεισματάρης ρεπόρτερ που έχει βάλει σκοπό να εξολοθρεύσει τους ισχυρούς και διεφθαρμένους, και ο Venom, ένας ανατριχιαστικός εξωγήινος συμβιωτής με απίστευτες υπερδυνάμεις που έρχεται σε επαφή με τον Eddie. Οι δυο τους είναι ικανοί για τα πάντα. Αυτή η κυριολεκτικά συμβιωτική σχέση, τους επηρεάζει, καλώς ή κακώς…

 

Αυτή η ιδιαίτερη συνύπαρξη βρήκε τον κατάλληλο σκηνοθέτη στο πρόσωπο του Ruben Fleischer, που ξεχώρισε με την καλτ επιτυχία Zombieland, και τον κατάλληλο πρωταγωνιστή στον εξαιρετικό Tom Hardy, που έχει ενσαρκώσει μερικούς από τους πιο περίπλοκούς χαρακτήρες σε ταινίες.

 

“Ο Tom είναι ένας από τους σύγχρονους σπουδαίους ηθοποιούς. Ταλαντούχος και καθηλωτικός. Ένας πραγματικός αστέρας του σινεμά, στο απόγειο του. Δίνει πολλά σε κάθε βλέμμα, κάθε κίνηση, κάθε λεπτομέρεια, κάθε λέξη” τονίζει ο σκηνοθέτης. “Είναι πηγή έμπνευσης. Είναι ξεκαρδιστικός κι αυτό ακριβώς θέλαμε να προσφέρει ο Venom στους θεατές”.

 

Ο Hardy λέει ότι η ιδέα της συμβίωσης εκφράζεται από τους χαρακτήρες του Eddie και του Venom. “Είχε μεγάλη γκάμα ψυχολογικής δυναμικής στην ταινία. Ήταν συναρπαστικό γιατί έχει πολλαπλή προσωπικότητα. Ο ένας είναι άνθρωπος και ο άλλος εξωγήινος. Ο Eddie Brock πρέπει να χειριστεί ένα τέρας. Είναι ενωμένοι. Είμαστε ο Venom, όπως λέει το μάντρα τους”.

 

Ο Hardy ήταν ενθουσιασμένος με τον ρόλο. “Είναι κουλ, ένα κάθαρμα. Ο γιος μου μού είχε μιλήσει για αυτόν, τον αγαπά. Είναι αδίστακτος, δεν έχει κανόνες. Είναι πολυσύνθετος”.

Ο χαρακτήρας εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από 30 χρόνια στο τεύχος #300 του The Amazing Spider-Man. Ένας υπερβολικά κακός αντι-ήρωας που αποδείχθηκε ένας από τους πιο διασκεδαστικούς χαρακτήρες της Marvel.

 

Αρχικά, ο Venom είχε παρουσιαστεί ως τρομαχτικός ανταγωνιστής, αλλά οι αναγνώστες λάτρεψαν τον ωμό, αλλοπρόσαλλο αντιήρωα με τους τεράστιους κυνόδοντες και την ανελέητη φύση. Τώρα, είναι η πρώτη φορά που ο χαρακτήρας αποκτά τη δική του ταινία.

Στον ρόλο του εχθρού του Venom, του κακού απέναντι από ένα κάθαρμα, του Carlton Drake, οι δημιουργοί αναζητούσαν έναν ηθοποιό που θα έπαιζε τον χαρακτήρα με ανυπέρβλητη κομψότητα. Βρήκαν αυτό που έψαχναν στον βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα ηθοποιό, ράπερ και ακτιβιστή Riz Ahmed. Αρχικά, ο Carlton Drake μοιάζει ένας επιστήμονας, ένας φιλάνθρωπος, ένας εφευρέτης που υποτίθεται ότι έχει ιδρύσει το Life Foundation για το καλό της κοινωνίας. Στην πραγματικότητα, αυτός ο γλυκομίλητος οραματιστής είναι ένας εγκληματίας που πιστεύει στα ίδια του τα ψέματα σε βάρος των άλλων.

 

Ο σκηνοθέτης λέει: “Είμαι θαυμαστής του Riz πολύ καιρό και πέθαινα να δουλέψω μαζί του. Είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς ηθοποιούς εκεί έξω. Είχαμε τον Hardy και ήμουν πολύ ενθουσιασμένος που είχαμε τον Riz ως κακό της ταινίας. Είναι μια σατανική ιδιοφυία που νιώθει απόγνωση για το μέλλον του κόσμου”.

 

“Ο Carlton Drake είναι κάποιος που ψάχνει την αλήθεια της ζωής στη Γη και τι έχει κάνει η ανθρώπινη κοινωνία στον πλανήτη” εξηγεί ο Ahmed για τον ρόλο του. “Θέλει να βρει ένα μέλλον μέσα στο χάος. Οπότε το μέλλον για αυτόν σημαίνει εξερεύνηση του διαστήματος. Σημαίνει να αξιοποιηθούν εξωγήινες μορφές ζωής, έτσι ώστε οι άνθρωποι να κατοικήσουν το διάστημα. Και, όπως ξέρετε, το διάστημα είναι κάτι που οι επιχειρηματίες διερευνούν για παρόμοιους λόγους σήμερα”.

“Αλλά αυτό το ταξίδι είναι περίπλοκο. Νιώθει απόγνωση όταν βλέπει τον Eddie Brock, έναν δημοσιογράφο που προσπάθησε να τον καταστρέψει, να καταφέρνει να συμβιώσει με ένα εξωγήινο τέρας. Στο μυαλό του ο Eddie δεν αξίζει. O Carlton πιστεύει ότι εκείνος θα έπρεπε να επιλεχθεί για το επόμενο στάδιο του ανθρώπινου είδους. Θέλει να εξασφαλίσει ένα μέλλον για όλους, αλλά πόσες παράπλευρες απώλειες θα χρειαστούν για κάτι τέτοιο;” συνεχίζει ο ηθοποιός.

 

Εξίσου σημαντικό ήταν να βρεθεί και η ιδανική γυναίκα για να υποδυθεί την πρώην του Eddie, τη δικηγόρο Anne Weying, που με πολλούς τρόπους είναι η υπερδύναμη  της ιστορίας. Ευτυχώς, η βραβευμένη Michelle Williams ανέλαβε τον ρόλο της Anne, που στην αρχή της ιστορίας θέλει να χωρίσει τον Eddie εξαιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς του.

“Ενώ τον αγαπά, δεν αντέχει άλλο την απαίσια συμπεριφορά του. Αλλά η αγάπη δεν έχει σβήσει κι αυτό τους ενώνει σε όλη την ταινία” λέει η Williams.

 

Όσο για τη συνεργασία της με τον Tom Hardy, η Williams είδε την ευκαιρία και την πρόκληση που ήρθε προς το μέρος της. “Δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο Tom. Είναι τρελά ταλαντούχος. Είναι συναρπαστικό να δουλεύεις μαζί του γιατί μπορεί να κάνει νοητικά άλματα και ξαφνικά βρίσκεσαι σε ένα τελείως διαφορετικό σημείο μέσα στην ίδια σκηνή. Κάπου που δεν φανταζόσουν. Δεν ξέρεις ακριβώς πού θα βρεθείς κι αυτό είναι καταπληκτικό”.

 

Η Anne δεν είναι η μόνη θηλυκή δύναμη στην ταινία. Η Jenny Slate παίζει μία επιστήμονα στο ίδρυμα του Carlton Drake, που διαρρέει στον Eddie τις απάνθρωπες τακτικές που ισχύουν στα εργαστήρια.

 

Ο σκηνοθέτης Ruben Fleischer λέει: “Η Jenny παίζει λίγο κόντρα ρόλο, γιατί όλοι νομίζουμε ότι είναι κωμική ηθοποιός. Αλλά σε αυτή την ταινία, αναλαμβάνει δραματικό ρόλο. Το σπουδαίο με την Jenny είναι ότι όταν τη βλέπεις στην οθόνη, τη συμπαθείς και νοιάζεσαι για εκείνη, πράγμα πολύ σημαντικό για τον ρόλο”.

 

Για τον ρόλο, η Jenny Slate τονίζει ότι είναι έτσι γραμμένος, ώστε να μην μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. “Δεν είναι αβοήθητη. Έχει την πληροφορία. Έχει την πρόσβαση. Χρειάζεται τον Eddie, γιατί είναι δημοσιογράφος”.

 

 

Μα ποιος είναι ο Venom;

 

Καθηλωτικός, απειλητικός, τεράστιος και τρομακτικός. Ο Venom δε μοιάζει σε κανέναν άλλο χαρακτήρα σε κόμικς. Οι δημιουργοί ήξεραν καλά ότι η σωστή εμφάνιση ήταν πολύ σημαντική για τους οπαδούς του χαρακτήρα. Τα δόντια έπρεπε να είναι κοφτερά, τα μάτια απειλητικά και η γλώσσα… εξωπραγματικά ανατριχιαστική.

 

Πραγματικά, ο Venom είναι ένας ασυνήθιστος πρωταγωνιστής που συνδυάζει τον άνθρωπο και τον εξωγήινο, που ζωντανεύει από τη μείξη του πολύ αληθινού και ταλαντούχου Tom Hardy με την αντίστοιχα αληθινή και ταλαντούχα ομάδα των οπτικών εφέ, μέσω υπολογιστή. Υπεύθυνος για το δεύτερο μέρος είναι ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Paul Franklin, που κλήθηκε να δημιουργήσει ψηφιακά έναν σπλαχνικό Venom που θα προκαλούσε δέος στους θεατές.

 

“Ο Venom δεν μοιάζει με κανέναν χαρακτήρα που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Μοιάζει λίγο με άνθρωπο, αλλά μπορεί να κάνει πολλά παραπάνω. Μπορεί να αλλάζει το σχήμα του σώματος του. Είναι σχεδόν ανίκητος. Είναι ελάχιστα ευάλωτος” επισημαίνει ο Franklin.

 

Ο Franklin έπρεπε να δημιουργήσει τον Venom, και το παράσιτο που εισχωρεί στον Eddie. “Το παράσιτο μπαίνει μέσα στους πόρους του δέρματος, απορροφάται από το σώμα” εξηγεί ο Franklin. “Στην αρχή μοιάζει με άμορφο γυμνοσάλιαγκα και όταν μπαίνει στον Eddie, δημιουργεί ένα δέρμα πάνω από το σώμα του για να καταλήξει στον Venom, ένα γλοιώδες πλάσμα με καταπληκτικά άσπρα μάτια, που θυμίζουν τα χαρακτηριστικά στίγματα μιας δολοφόνου φάλαινας” εξηγεί ο Franklin. Το γεγονός ότι μπορούσε να πάρει υγρή μορφή, να μεταμορφωθεί σε ιστό, σε φύλλο και να πετάξει πλοκάμια, έκανε το έργο ιδιαίτερα περίπλοκο.

 

Το σήμα κατατεθέν του είναι το χαμόγελο με τα κοφτερά δόντια που ανοίγει στις 180 μοίρες, αποκαλύπτοντας μία μακριά και ιδιαίτερα κινητική γλώσσα. “Είναι ήρωας και αντιήρωας. Δεν είμαστε σίγουροι τι σκέφτεται και τι θα κάνει. Είναι δαιμονικός με αίσθηση χιούμορ, μαύρου χιούμορ. Είναι έξυπνος, σαρκαστικός και ολοκληρώνει τον Eddie” συμπληρώνει ο Franklin.

 

 

Τι σημαίνει Συμβιωτής;

 

Οι συμβιωτές είναι ιδιαίτερα εξελιγμένες μορφές εξωγήινης ζωής. Αντέχουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες και προσαρμόζονται απόλυτα. Όταν βρουν ξενιστή, απορροφούνται από το δέρμα του, υγροποιούνται και συνδέονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα. Έτσι διανέμονται στο νωτιαίο μυελό και τις κεντρικές διακλαδώσεις του νευρικού συστήματος. Στη συνέχεια, εκτονώνονται στο δέρμα ως ένα κέλυφος γύρω από το σώμα του ξενιστή.

 

Κάθε συμβιωτής μπορεί να φιλοξενηθεί από συγκεκριμένους ανθρώπους. Χρειάζεται το σωστό ταίριασμα. Στην ταινία ο Eddie και ο Venom είναι το απόλυτο ταίρι. Όταν ο συμβιωτής μπει στο ανθρώπινο σώμα, το κατατρώει εκ των έσω. Για να επιβιώσει ο άνθρωπος, πρέπει να αφαιρέσει τον συμβιωτή.

 

 

Παραλειπόμενα

 

Ο γιος του Tom Hardy είναι θαυμαστής του Venom και ο Hardy χάρηκε που θα τον ευχαριστήσει με αυτόν τον ρόλο. “Ήθελα να κάνω κάτι που θα έβλεπε ο γιος μου. Οπότε έκανα μια ταινία που αποκεφαλίζω ανθρώπους με τα δόντια μου” λέει χαριτολογώντας ο ηθοποιός. Ο γιος μάλιστα έδωσε οδηγίες στον πατέρα σχετικά με τον χαρακτήρα που γνώριζε καλά από τα κόμικς.

 

Οι δημιουργοί άντλησαν έμπνευση από σκηνοθέτες όπως ο John Carpenter και ο David Cronenberg για το ύφος της ταινίας, ενώ αναφέρουν και τις κωμωδίες Ένας Αμερικανός λυκάνθρωπος στο Λονδίνο και Ghostbusters ως αναφορές.

 

Εκτός από τον ρόλο του Eddie Brock, ο Tom Hardy χάρισε τη φωνή του στον Venom.

 

Ο Tom Hardy έχει παίξει τον κακό Bane στον Σκοτεινό Ιππότη: Η Επιστροφή, το 2012. Στο κόμικ, ο Bane είχε καταπιεί έναν ορό που λεγόταν Venom για να αποκτήσει υπερδύναμη.

 

Το δεύτερο τρέιλερ της ταινίας συγκέντρωσε 64,3 εκατομμύρια προβολές μέσα στο πρώτο 24ωρο της κυκλοφορίας του. Οι προβολές έφτασαν τα 124,7 εκατομμύρια μέσα σε μία εβδομάδα.

 

Ο Tom Hardy αναφέρει τον James Brown ως επιρροή για τη φωνή του Venom.

 

Η Michelle Williams παίζει για πρώτη φορά σε ταινία με υπερ-ήρωα. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, η ηθοποιός είπε: “Μου αρέσει να κάνω κάτι που δεν έχω ξανακάνει. Διαφορετικά είδη, διαφορετικούς ρόλους. Μου αρέσει η πρόκληση και αυτή τη φορά μπήκα σε έναν μεγαλύτερο κόσμο”.

 

Μία από τις πιο απαιτητικές σκηνές της ταινίας διαδραματίζεται στο διαμέρισμα του Eddie, όταν αρχίζει να μεταμορφώνεται σε Venom για πρώτη φορά. Η σκηνή περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς ο ήρωας δέχεται επίθεση από τα πρωτοπαλίκαρα του Carlton Drake. Πρόκειται για μία σκηνή μάχης που χρειάστηκε λεπτομερή χορογραφία, για την οποία ο Tom Hardy προπονήθηκε εντατικά στις πολεμικές τέχνες.

 

 

 

Συντελεστές

 

Σκηνοθεσία: Ruben Fleische

Σενάριο: Jeff Pinkner, Scott Rosenberg, Kelly Marcel

Ηθοποιοί: Tom Hardy, Michelle Williams, Riz Ahmed, Scott Haze, Reid Scott

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Matthew Libatique, ASC

Σχεδιασμός Παραγωγής: Oliver Scholl

Μοντάζ: Maryann Brandon, ACE, Alan Baumgarten, ACE

Οπτικά Εφέ: Paul Franklin

Μουσική: Ludwig Göransson

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Ατομική Έκθεση Γλυπτικής του Στέλιου Γαβαλά με τίτλο : “‘Ισαλος Γραμμή “

Ατομική Έκθεση Γλυπτικής του Στέλιου Γαβαλά με τίτλο : ” ‘Ισαλος Γραμμή “   Η Sianti Gallery την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024 στις 19.30 εγκαινιάζει την ατομική έκθεση γλυπτικής του Στέλιου Γαβαλά με τίτλο «Ίσαλος

«Το ταξίδι» με τον Βασίλη Γισδάκη

«Το ταξίδι» με τον Βασίλη Γισδάκη   Το Σάββατο 11 Μαΐου.2024 στις 21:30, ο Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις υποδέχεται τον Βασίλη Γισδάκη, έναν από τους πιο

DIRTY GRANNY TALES The Philanthropist

DIRTY GRANNY TALES The Philanthropist Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Θέατρο 22-27-28 Μαΐου & 3-4 Ιουνίου στις 21.00 Οι Dirty Granny Tales επιστρέφουν μετά από 5 χρόνια