“Πορτρέτα σε βάθος χρόνου” / Έτος Χαλεπά

 

“Πορτρέτα σε βάθος χρόνου”

Αναδρομική έκθεση του Πέτρου Ζουμπουλάκη

στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου

για το Έτος Χαλεπά

Εγκαίνια έκθεσης 1 Ιουλίου 2018 στις 20:00

Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου “Γιαννούλης Χαλεπάς” , Πύργος, Τήνος

Διάρκεια έκθεσης: 01 Ιουλίου- 30 Ιουλίου 2018

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα με Κυριακή 11:00-14:00 και 18:00-20:30

Αυτή την Κυριακή 01/07 πραγματοποιήθηκε στις 20:00 τα εγκαίνια της έκθεσης του Πέτρου Ζουμπουλάκη ¨Πορτρέτα σε βάθος χρόνου”  στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου “Γιαννούλης Χαλεπάς”. Η έκθεση “Πορτρέτα σε βάθος χρόνου”, είναι μία αναδρομική έκθεση, που περιλαμβάνει 60 προσωπογραφίες ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης που τον καθόρισαν. Ανάμεσά τους και το πορτρέτο του Χαλεπά, που επελέγη ως λογότυπο όλου του Έτους Χαλεπά 2018.

Τα πορτρέτα του, «άλλοτε εικόνα φευγαλέα, σκιτσογραφική με λανθάνουσα παρατηρητικότητα και άλλοτε με επιμονή στην ακριβή καταγραφή των φυσιογνωμικών ιδιαιτεροτήτων» όπως διαβάζουμε στον κατάλογο της έκθεσης. Πορτρέτα που διακρίνονται από ποικιλία και πολυμορφία εκφραστικών μέσων με απροσδόκητες τεχνικές και ματιέρες. Κάτι που προκαλεί αιφνίδιες αλλαγές στο ύφος: «είναι πορτρέτα άλλοτε ημιτελή και ηθελημένα πρόχειρα και άλλοτε επιμελημένα και τεχνικά άψογα».

Όπως τόνισε και ο ίδιος τα έργα που θα εκτεθούν είναι αποτέλεσμα 60 χρόνων εργασίας, ενώ αναφέρθηκε χωριστά στο καλλιτεχνικό αποτύπωμα του Χαλεπά χαρακτηρίζοντας την προσωπικότητα του “ανυπέρβλητη”. Στις αυτοπροσωπογραφίες του παρατηρούμε τις ανεπαίσθητες αλλοιώσεις της φυσιογνωμίας του, καθώς κυλάει ο χρόνος και οι εποχές. Κάποιοι αποδίδουν στον Π. Ζουμπουλάκη ψυχογραφικές και ψυχολογικές ικανότητες. Ο ίδιος λέει σεμνά: «Αν σχεδιάσεις σωστά τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του μοντέλου, τα συναισθήματα βγαίνουν αυτόματα». Την έκθεση επιμελήθηκε ο Μάνος Στεφανίδης, Ιστορικός Τέχνης.

 

 

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη..

 

Ο Π. Ζουμπουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937 και σπούδασε με υποτροφία του ΙΚΥ στην ΑΣΚΤ. Εχει διοργανώσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει λάβει μέρος σε πολλές σημαντικές ομαδικές εκθέσεις τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό καθώς και σε πολλές διεθνείς Biennale. Εχει δουλέψει στο θέατρο και τον κινηματογράφο φιλοτεχνώντας σκηνικά και κοστούμια και έχει επίσης ασχοληθεί με την διακόσμηση και την διαφήμιση.

Εικονογράφησε διηγήματα σε περιοδικά, συμμετείχε σε εικονογραφήσεις ημερολογίων και βιβλίων και έχει επίσης διδάξει εφαρμογές, ελεύθερο σχέδιο και χρώμα και διακοσμητικές εφαρμογές και χρώμα στο χώρο. Το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο