ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΣΤΕΓΗΣ ΩΤΩΝ PROJECT

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΣΤΕΓΗΣ

ΩΤΩΝ PROJECT

ARTéfacts ensemble – Ventus ensemble

14-15 Ιουνίου 2018 | Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών | 21:00

Εργαστήριο Θ΄ | Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

 

Πώς μια πόλη μετατρέπεται σε μουσική; Αυτιά ανοιχτά, ανήσυχα, περιδιαβαίνουν την πόλη και συλλέγουν τους ήχους της. Δύο αθηναϊκά μουσικά σύνολα καλούν τον Τούρκο συνθέτη Tolga Tüzün να αφουγκραστεί μαζί τους την Αθήνα και το ιστορικό της κέντρο.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση καλεί στις 14 και 15 Ιουνίου, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, δύο αθηναϊκά μουσικά σύνολα και τον Τούρκο συνθέτη Tolga Tüzün να αφουγκραστούν την Αθήνα και το ιστορικό της κέντρο. Το Ώτων Project είναι ένα ηχητικό αποτύπωμα του ιστορικού κέντρου της πόλης, το οποίο επεξεργάστηκαν συνθέτες που είτε ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αθήνα είτε την ανακαλύπτουν για πρώτη φορά. Ο συνδυασμός των συνόλων ARTéfacts και Ventus έχει ως αποτέλεσμα ένα αρκετά ασυνήθιστο ηχόχρωμα: περιλαμβάνει όλα τα ξύλινα και χάλκινα πνευστά, κλασικά κρουστά και ντραμς, ηλεκτρική κιθάρα, βιολί, μπάσο και συνθεσάιζερ. Ο Μάνος Βεντούρας και ο Κώστας Τζέκος, μέλη και των δύο συνόλων, αλλά συγχρόνως και συνθέτες, συνδυάζουν ακουστικούς και ηλεκτρικούς ήχους με τους ήχους της πόλης, καθώς και με τις ηχητικές εμπειρίες των υπόλοιπων μουσικών, για να δημιουργήσουν ένα soundtrack με αναπάντεχες προσμείξεις. Ο προσκεκλημένος συνθέτης Tolga Tüzün, που συμμετέχει στο πρότζεκτ, κατοικεί στην Κωνσταντινούπολη, αλλά επισκέφθηκε την Αθήνα για να την νιώσει, να την ακούσει και να δουλέψει με τους Αθηναίους μουσικούς. Πού θα τον οδηγήσουν τα δικά του αυτιά; Τι θα τον εντυπωσιάσει περισσότερο μέσα στον αστικό ιστό; Πόσο διαφορετικό θα είναι από αυτό το οποίο θα επιλέξουν οι συνάδελφοί του που ζουν εδώ;

Τα έργα του Tolga Tüzün ακούγονται εναλλάξ με αυτά των Βεντούρα και Τζέκου, δημιουργώντας έναν διάλογο ανάμεσα σε μουσικές οι οποίες αντικατοπτρίζουν πρώτες εντυπώσεις και μουσικές που μεταφέρουν την αίσθηση του οικείου. Οι ακροατές θα ακούσουν τη συναυλία μέσα σε ένα εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, το οποίο διαμόρφωσαν ειδικά για την περίσταση ο σκηνοθέτης Λουίζος Ασλανίδης και μια ομάδα φοιτητών της Σχολής, χρησιμοποιώντας προβολές και εγκαταστάσεις. Μια αλλιώτικη αθηναϊκή εμπειρία περιμένει το κοινό, που θα μπορεί να αφήσει και το δικό του αποτύπωμα στο πρότζεκτ.

 

Έργα των Tolga Tüzün, Μάνου Βεντούρα, Κώστα Τζέκου

Παίζουν: ARTéfacts ensemble, Ventus ensemble

Μουσική Διεύθυνση: Στάθης Σούλης

Σκηνοθεσία: Λουίζος Ασλανίδης

Διαμόρφωση χώρου, εγκαταστάσεις, βίντεο: ομάδα φοιτητών της ΑΣΚΤ

Σχεδιασμός φωτισμών: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη

Συντονισμός: Εσθήρ Λέμη (ΑΣΚΤ)

Project Manager: Λορέντα Ράμου

Παραγωγή / Υπεύθυνη Σκηνής: Μαρία Κακάρογλου
Ηχολήπτες: Γιώργος Κωστόπουλος, Αλέξης Χατζηιωάννου

 

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

 

Το Ώτων Project είναι μια συνεργασία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).

Ευχαριστούμε τον καθηγητή της ΑΣΚΤ, Νίκο Ναυρίδη, για τη χρήση του εργαστηρίου Θ΄, τον αρχιτέκτονα Τάκη Κουμπή και τον sound designer Κώστα Μπώκο (Studio 19st) για την ευγενική παραχώρηση του ηχοτοπίου της Αθήνας που είχε παρουσιαστεί ως μέρος της ελληνικής συμμετοχής στη Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής της Μπιενάλε της Βενετίας το 2002.

 

ARTéfacts ensemble και Ventus ensemble: Μάνος Αναγνωστόπουλος (ηλεκτρικό μπάσο), Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά), Μάνος Βεντούρας (ηλεκτρονικά, συνθεσάιζερ), Σπύρος Βέργης (τρομπόνι, μπάσο τρομπόνι), Φάνης Βερνίκος (τρομπέτα), Κώστας Γιοβάνης (όμποε, αγγλικό κόρνο), Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα), Όθωνας Γκόγκας (φλάουτο, πίκολο), Γιάννης Γούναρης (κόρνο), Αλέξανδρος Δρυμωνίτης (ηλεκτρική κιθάρα), Λαέρτης Κοκολάνης (βιολί), Δημήτρης Μαρίνος (πλήκτρα), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα), Δημήτρης Ντακοβάνος (φαγκότο), Κώστας Σερεμέτης (κρουστά), Γιάννης Σταυρόπουλος (ντραμς), Κώστας Τζέκος (μπάσο κλαρινέτο, σαξόφωνα), Σπύρος Τζέκος (κλαρινέτο), Guido De Flaviis (σαξόφωνα)

Φοιτητές της ΑΣΚΤ: Ευγενία Αντωνίου, Μίνα Αρχοντάκη, Αντώνης Βασιλάκης, Αλεξάνδρα Δαμιράλη, Σοφία Κρεμμύδα, Καλλιρόη Κωστίκογλου, Ειρήνη Μαντινάου, Άρτεμις Ορφανίδου, Παναγιώτης Σκαλκώτος, Yukari Sakata (επισκέπτρια Tokyo University of the Arts)

 

Διαβάστε περισσότερα

Το ARTéfacts ensemble τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συναυλίες με νέα έργα που αντλούν την έμπνευσή τους από ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Αφηγήσεις από τις κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Θήβας αποτέλεσαν τη βάση του πρότζεκτ Thiva km 102, ενώ ο καμβάς της συναυλίας «Μουσική για τον Νέο Κόσμο» ήταν υλικό από προφορικές ιστορίες των κατοίκων αυτής της αθηναϊκής γειτονιάς, στην οποία βρίσκεται και η Στέγη.

Τα μέλη του Ventus ensemble γνωρίζονται από παιδιά, καθώς οι φιλαρμονικές της Κέρκυρας αποτελούν το σημείο αναφοράς μιας κοινής μουσικής πορείας που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με τη σύμπραξη των περισσότερων από αυτών στις σημαντικότερες ελληνικές ορχήστρες. Το ρεπερτόριο του συνόλου εκτείνεται από την ελισαβετιανή έως τη σύγχρονη εποχή.

Η προηγούμενη συνεργασία των συνόλων ARTéfacts και Ventus έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2017, σε μια συναυλία αφιερωμένη στον Frank Zappa. Η παράσταση περιλάμβανε και σκηνική δράση, με θεατρικούς διαλόγους και αρκετό χιούμορ, που θύμιζαν τις συναυλίες του ίδιου του Zappa.

Ο Κώστας Τζέκος γεννήθηκε στην Κέρκυρα και σπούδασε στην Αθήνα (μουσικολογία στο ΕΚΠΑ, Ωδείο Φίλιππος Νάκας) και στο Παρίσι (École Normale de Musique de Paris «Alfred Cortot»). Έχει συμμετάσχει στα φεστιβάλ Akbank Jazz Festival (Κωνσταντινούπολη), KunstFestSpiele Herrenhausen (Αννόβερο), International Music Day in Hyde Park (Λονδίνο), Suså Festival (Δανία), documenta 14 (Κάσσελ) κ.ά. Ασχολείται ιδιαίτερα με τη σύγχρονη μουσική και είναι ιδρυτικό μέλος του Ergon Ensemble. Επίσης, ως μέλος συγκροτήματος ή σέσιον μουσικός, έχει εμφανιστεί σε όλες τις μεγάλες σκηνές της Αθήνας (ΡΟΔΟΝ, GAGARIN, KΥΤΤΑΡΟ κ.ά.). Είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ενώ στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Φιλαρμονική της Πράγας και όλες τις ορχήστρες της Αθήνας. Τον ενδιαφέρει η σχέση μεταξύ θορύβου, ήχου και μουσικής που δημιουργείται στο αστικό περιβάλλον και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να τον οργανώσει στον χώρο ο άνθρωπος που ζει σε αυτό.

Ο Μάνος Βεντούρας γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1981. Ξεκίνησε μαθήματα κόρνου στη Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος» με τον Γιώργο Κούρκουλο. Στη συνέχεια, σπούδασε κόρνο στο Ωδείο «Ορφείο Αθηνών» (τάξη Ευάγγελου Σκούρα), απ’ όπου αποφοίτησε το 2006. Είναι επίσης απόφοιτος του Conservatorium van Amsterdam (τάξη Peter Hoekmeijer/Herman Jeurissen στο σύγχρονο κόρνο, Teunis van der Zwart στο φυσικό κόρνο), με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Το 2014, συνέθεσε τη μουσική του ντοκιμαντέρ Παλικάρι: Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου, για την οποία τιμήθηκε τη χρονιά εκείνη με το Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (Docfest).

Ο Δρ Tolga Tüzün είναι συνθέτης ηλεκτροακουστικής μουσικής και περφόρμερ. Αφού πήρε πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες, σπούδασε σύνθεση στο Κέντρο Προηγμένων Μουσικών Σπουδών του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης. Στη διάρκεια των σπουδών του για απόκτηση διδακτορικού στη μουσική σύνθεση από το CUNY Graduate Center, σπούδασε σύνθεση με τους David Olan και Tristan Murail στη Νέα Υόρκη, καθώς και με τον Philippe Leroux στο Παρίσι. Συμμετείχε σε masterclasses με τους Roger Reynolds, Rand Steiger, Edmund Campion, Mara Helmuth, Horacio Vaggione, Hughes Dufourt, Joshua Fineberg και Brian Ferneyhough. Την περίοδο 2005-2006, ο Τόλγκα Τουζούν παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης και μουσικής υπολογιστών στο IRCAM (Παρίσι). Πέρα από τη συνθετική του παραγωγή, παίζει επίσης (πιάνο και laptop) σε πειραματικές, τζαζ και ηλεκτρονικές σκηνές, είτε σόλο είτε με άλλους καλλιτέχνες. Ο Τόλγκα Τουζούν είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης, όπου διδάσκει σύνθεση και ηλεκτρονική μουσική, ενώ από το 2010 είναι επικεφαλής τμήματος.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το σημείωμα του συνθέτη Tolga Tüzün.

Ο Λουίζος Ασλανίδης γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο στο Southampton Institute (Solent University) και στο London College of Printing (London Institute). Το 2000 ίδρυσε την Ekso Productions, εταιρεία παραγωγής ταινιών και post-production, την οποία έκτοτε διαχειρίζεται. Ως παραγωγός, έχει στο ενεργητικό του τρεις μεγάλου μήκους ταινίες (Το Κακό, 2005· Το κακό στην εποχή των ηρώων, 2009· Χάρισμα, 2009). Ως σκηνοθέτης, έχει κάνει τις μικρού μήκους ταινίες Η απόλυτη στιγμή (2004) και Rectum (1998), διαφημιστικά για την τηλεόραση, εταιρικά βίντεο, καθώς και την τηλεοπτική εκπομπή 31 επεισοδίων, «Τα Μυστικά της Μουσικής», που προβλήθηκε στην ΕΡΤ (2012 έως 2017). Συνεργάζεται με την ομάδα χορού Yelp, στην παραγωγή βίντεο που προβάλλονται στα έργα της ομάδας, ενώ είναι ο σκηνοθέτης του ARTéfacts Ensemble από την ίδρυση του συνόλου.

 

Πληροφορίες


Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Εργαστήριο Θ΄

Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης

14-15 Ιουνίου 2018 | 21:00

 

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

 

http://www.sgt.gr/gre/SPG2035

 

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Βιώματα ιστορίας…” Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιδρυτή του Ελληνικού Μελοδράματος Διονύσιο Λαυράγκα

“Βιώματα ιστορίας…” Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιδρυτή του Ελληνικού Μελοδράματος Διονύσιο Λαυράγκα Σάββατο 6 Απριλίου 2024 Ωδείο Αθηνών – Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος ~ Κύκλος «Συμφωνικές

ΣΚΗΝEΣ ΑΠO EΝΑ ΓAΜΟ – Περιοδεία

ΣΚΗΝEΣ ΑΠO EΝΑ ΓAΜΟ Ίνγκµαρ Μπέργκµαν Νίκος Ψαρράς – Μαρίνα Ασλάνογλου Σκηνοθεσία Έλενα Καρακούλη   Περιοδεία τον Απρίλιο 2024 σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας Από

Ο ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΣΤΟ «ΚΥΤΤΑΡΟ»

Ο ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΣΤΟ «ΚΥΤΤΑΡΟ» ΝΕΑ – ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 20-21/4 & 27-28/4 Η νέα παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά στο