Happy Birthday

10 Μαΐου στους κινηματογράφους από την ODEON

Δείτε το τρέιλερ:  https://vimeo.com/246781257

 

Το «HAPPY BIRTHDAY», η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Χρίστου Γεωργίου, είναι μια ιστορία ενηλικίωσης. Κάτι που ούτως η άλλως δοκιμάζει τη σχέση πατέρα και κόρης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου ο πατέρας και η κόρη κινδυνεύουν να παγιδευτούν σε ρόλους που τους έχουν κάνει εχθρούς, η δοκιμασία είναι ακόμα πιο έντονη…

 

Λίγα λόγια για την ταινία

Ο Γιώργος (Δημήτρης Ήμελλος) με την ανησυχία του πατέρα που θέλει να προστατέψει την κόρη του από ό,τι επικίνδυνο μπορεί να υπάρχει στον κόσμο – έγινε αστυνομικός πιστεύοντας πως αυτός θα είναι ο ρόλος του – βλέποντας όμως τον εαυτό του μέσα από τα μάτια της κόρης του νιώθει ντροπή για αυτό που εκείνη βλέπει.

Η Μαργαρίτα (Νεφέλη Κουρή) που βλέπει τον κόσμο μόνο με τις απόλυτες αλήθειες της ηλικίας της, παλεύει να κατανοήσει την ιδέα πως μπορεί την ίδια στιγμή ο Γιώργος, να είναι και ο πατέρας της και ένας αστυνομικός μονάδας αποκατάστασης τάξης που καταστέλλει με βία τους διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας.

 

Παρόλο το αρχικό φόντο των ταραχών η ιστορία στηρίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται εντός της οικογένειας. Παρατηρώντας την ιδιαίτερη σχέση του Γιώργου και της Μαργαρίτας βλέπουμε δύσκολες αλλά και κωμικές στιγμές, με πολύπλοκα συναισθήματα που πάνω από όλα εκφράζουν την ανθρώπινη διάσταση της ιστορίας μας. Αυτό είναι άλλωστε το φλέγον θέμα της ιστορίας , όχι οι ταραχές, αλλά η σχέση του πατέρα και της κόρης που αγαπιούνται αλλά κινδυνεύουν να χάσουν ο ένας τον άλλο, και πως θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο αυτό.

 

Η αφήγηση της ιστορίας  εξελίσσεται μέσα από μια λιτή κινηματογράφηση με ρεαλιστική αισθητική, μένοντας κοντά στους χαρακτήρες. Σκοπός είναι να γνωρίσουμε και να νιώσουμε αυτούς τους χαρακτήρες σαν πραγματικούς ανθρώπους, δίνοντας χώρο στις σκέψεις και στα συναισθήματα τους. Για αυτόν το λόγο η δομή της ταινίας στηρίζεται όχι τόσο σε γεγονότα αλλά σε ανθρώπινες στιγμές που συνυπάρχουν συχνά με ένα κωμικοτραγικό τρόπο μέσα από την ένταση μίας μη φυσιολογικής κατάστασης που τα περιβάλει, είτε αυτό είναι μία τούρτα γενεθλίων μέσα σε μία αστυνομική κλούβα είτε ένα άβολο μάθημα οδήγησης σε έναν επαρχιακό δρόμο ανάμεσα στους δύο τσακωμένους χαρακτήρες.

Ο πατέρας και η κόρη

Η Μαργαρίτα (Νεφέλη Κουρή) μεγάλωσε σε ένα πυρηνικό οικογενειακό περιβάλλον, με τις κλασσικές μικρές κατακτήσεις που έχουν περάσει όλοι μεγαλώνοντας. Έμαθε να μπουσουλάει, να κολυμπάει, κάποια στιγμή έζησε και το τελευταίο της παιδικό πάρτι και μετά από λίγα χρόνια ήρθε το επόμενο για την εποχή μας “φυσιολογικό βήμα”, η πρώτη της διαδήλωση. Δυστυχώς για την Μαργαρίτα σε αυτή την πρώτη διαδήλωση είδε το πατέρα της να σπάει στο ξύλο το πατέρα της καλύτερης της φίλης. Λίγο μετά άλλαξε  σχολείο. Και από τότε όταν την ρωτάνε, λέει ότι ο πατέρας της είναι δημόσιος υπάλληλος.

 

Σήμερα στα 16 της, η γνώση ότι ο πατέρας της δέρνει κόσμο στους δρόμους, έχει σχεδόν σκοτώσει την αγάπη της για εκείνον.

Ο Γιώργος (Δημήτρης Ήμελλος) με την πεποίθηση ότι έτσι θα προφυλάσσει την κόρη του από ό,τι επικίνδυνο μπορεί να υπάρχει στον κόσμο έγινε αστυνομικός. Η βία όμως που αναγκάστηκε να ασκήσει μέσα από την ταυτότητα του σαν Ματατζής τον έκανε να καταλάβει ότι ο ρόλος τους σαν αστυνομικός ήταν κάτι που έπρεπε να κρατήσει μακριά από την οικογένεια του.

 

Για αυτό και όταν βλέπει την συμπεριφορά της κόρης του απέναντι του να εκτροχιάζεται αποφασίζει να πάνε οι δυο τους στο σπίτι τους στο χωριό γιατί πιστεύει ότι εκεί οι καλές στιγμές που θα μοιραστούν θα τους θα βοηθήσουν δεθούν και να αποτραπεί η ολική ρήξη στη σχέση τους.

Η μητέρα

Η Σοφία (Μυρτώ Αλικάκη) είναι η ειρηνοποιός και καταλύτης της σχέσης του πατέρα και της κόρης. Εκείνη είναι που τους κρατάει ακόμα μαζί και εκείνη είναι που τους προτείνει να φύγουν από την πόλη και να πάνε στο μικρό εξοχικό τους για λίγες μέρες. Είναι μια προσπάθεια να κρατήσει και τους δύο μακριά από τους κινδύνους των ταραχών και μία ελπίδα ότι εκεί μπορεί να τα ξαναβρούνε μεταξύ τους. Η Σόφια το παίζει σίγουρη αλλά φοβάται. Μπορεί όμως να ελπίζει γιατί στον Γιώργο βλέπει πέρα από τον Ματατζή που τώρα βλέπει η κόρη τους, και στην Μαργαρίτα πέρα από την αντιδραστικό έφηβο που βλέπει ο Γιώργος, και ξέρει την αγάπη που έχουν ακόμα ο ένας για τον άλλο.

 

Η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας

Μετά τις εντυπωσιακά γεμάτες προβολές στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου η ταινία χαρακτηρίστηκε από τον τύπο ως μία από τις ταινίες που δεν έπρεπε κανείς να χάσει το, Happy Birthday επιλέχθηκε να συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Παλμ Σπρίνγκς (PSIFF). Το PSIFF, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου της Βόρειας Αμερικής με προβολές νέον αλλά και καταξιωμένων ταινιών μυθοπλασίας από όλο τον κόσμο έχει αποκτήσει την φήμη της πρώτης στάσης στον δρόμο για τα Όσκαρ.

 

Το PSIFF περιγράφει το Happy Birthday ως μια ταινία που “επηρεάζει” και “συγκινεί” τον θεατή. Μία ταινία η οποία “δίνει ένα ανθρώπινο πρόσωπο στην πολιτική αναταραχή της σύγχρονής Ελλάδας ” η οποία διηγείται “ταυτόχρονα μία παγκόσμια αλλά και μία προσωπική ιστορία”

Η μουσική της ταινίας

Την μουσική στη ταινία έχει γράψει ο Κωσταντής Παπακωσταντίνου, γιος του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Αυτή είναι η τρίτη φορά που συνεργάζεται με τον Χρίστο Γεωργίου – η πρώτη ήταν στην πολυβραβευμένη ταινία “Μικρό Έγκλημα”. Το συγκρότημα του «Largo» είναι ένα από τα πιο δυνατά και ελπιδοφόρα μουσικά σχήματα στο είδος του – και δανείζει στην ταινία την μεγάλη του επιτυχία «Απ’ την αρχή του Κόσμου».

 

Ο Σκηνοθέτης

Ο Χρίστος Γεωργίου είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ουάρικ στον Κινηματογράφο και Λογοτεχνία (BA Joint Honours), της Βόρειας Σχολής Κινηματογράφου της Αγγλίας στο Λίντς (Post Grad Diploma) και της Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου Θεάτρου και Τηλεόρασης της Πολωνίας στο Λόντζ (MA Film Production/ Direction)

Στην φιλμογραφία του συμπεριλαμβάνονται οι βραβευμένες Ευρωπαϊκές συμπαραγωγές μεγάλου μήκους μυθοπλασίας “Κάτω από τ’ Άστρα” ( Prix de Montreal 2001) και “Μικρο Έγκλημα” (εμπορική επιτυχία στην Γερμανία το 2009) , σειρές μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ για το BBC, το Channel 4, το ARTE/ZDF, το AL JAZEERA και την Ελληνική τηλεόραση.

Το “Happy Birthday”, επίσημη συμμετοχή στο Berlinale Co-Production Market το 2014, Ευρωπαϊκή συμπαραγωγή με την υποστήριξη του Eurimage, και επίσημη συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Palm Springs είναι η τρίτη μεγάλου μήκους μυθοπλασίας του.

 

Στοιχεία για την ταινία:

Σκηνοθεσία Χρίστος Γεωργίου
Σενάριο Χρίστος Γεωργίου
Παραγωγοί Θανάσης Καραθάνος, Χρίστος Γεωργίου, Κώστας Λαμπρόπουλος, Birgit Kemner,
Παραγωγή View Master Films A.E. Twenty Twenty Vision GMBH, Pallas Films, Manny Films, Lychnari   Productions, ΕΚΚ,  ΕΡΤ, CNC, Film Advisory Commission Cyprus
Ηθοποιοί Νεφέλη Κουρή, Δημήτρης Ήμελλος, Μυρτώ Αλικάκη, Βασίλης Μαγουλιώτης,
Φωτογραφία Γιώργος Γιαννέλης
Μοντάζ Αλίκη Παναγή
Σκηνικά Μιχάλης Σαμιώτης

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Από Κοινού Θέατρο Σάββατο 8/4/2023: ΑΚΡΟΑΣΗ

Από Κοινού Θέατρο Σάββατο 8/4/2023: ΑΚΡΟΑΣΗ για νέες ηθοποιούς σκηνικής ηλικίας 25 ετών Το Από Κοινού Θέατρο αναζητώντας νέα ηθοποιό για την καλοκαιρινή θεατρική περίοδο,