«Blues for a woodpecker» του Ορέστη Καλαμπαλίκη

Η Μικρή Άρκτος σας προσκαλεί στην παρουσίαση του cd

με τίτλο «Blues for a woodpecker»

του Ορέστη Καλαμπαλίκη

τη Δευτέρα 23 Απριλίου στις 8 το βράδυ

στο Upper (Όθωνος 10 Σύνταγμα, 1ος όροφος).

Θα συνομιλήσει μαζί του ο στιχουργός και εκδότης της Μικρής Άρκτου

Παρασκευάς Καρασούλος και η ερμηνεύτρια και στενή συνεργάτης του

Κυβέλη Καστοριάδη.

 

Πρόσφατα  το ελληνικό κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει τον κιθαρίστα Ορέστη Καλαμπαλίκη  ως σολίστα μουσικό, στις συναυλίες που  πραγματοποίησε στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια, συνοδεύοντας τη νέα ερμηνεύτρια Κυβέλη Καστοριάδη.  Είχε προηγηθεί η επιτυχημένη συνεργασία  των δύο καλλιτεχνών στο cd Songs for a blue cloud, όπου η Κυβέλη τραγούδησε ελληνικά και ξένα τραγούδια σε δικές του διασκευές.

Το cd Blues for a Woodpecker, το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες η Μικρή Άρκτος, προχωρά ένα βήμα παραπέρα: αναδεικνύει τη συνθετική ταυτότητα του Ορέστη Καλαμπαλίκη, μιας και περιλαμβάνει συνθέσεις του αλλά και μεταγραφές και διασκευές για κιθάρα από τον ίδιο. Είναι ένα παράθυρο με θέα τις μουσικές αναφορές αλλά και το μουσικό κόσμο του.

Ο ήχος και  το αίσθημα που καταθέτει σ’ αυτήν την εργασία ο Καλαμπαλίκης αποτυπώνει  το συνθετικό του εύρος, τη σημαντικότητα της μουσικής του γραφής, το αισθητικό του βάθος,  αλλά και τη φαντασία με την οποία προσεγγίζει κομμάτια τόσο διαφορετικά μεταξύ τους όταν πρόκειται για διασκευές ή μεταγραφές, όπως π.χ. στη  Γυφτοπούλα του Γιώργου Μπάτη ή σε κλασσικά έργα του Σούμαν.

Ο ίδιος στο σημείωμά του στο δίσκο  γράφει:

«Όλα ξεκινούν από το τίποτα. Και ξαφνικά χαράζει μια ιδέα. Μία ανεπαίσθητη ρωγμή, λυτρωτική χαραμάδα, όπου βρίσκει διέξοδο η ανάγκη. Η χειμαρρώδης ανάγκη της έκφρασης, της επικοινωνίας.

Ο δίσκος αυτός είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας που άλλοτε υπήρξε επίπονη και σκοτεινή, άλλοτε εύθυμη και παιχνιδιάρικη.

Μέσω της περιέργειας, της δοκιμής, της αποτυχίας, της επιμονής, προσπάθησα να αποτυπώσω –στο μέτρο που οι δυνάμεις μου το επιτρέπουν– το πώς αντιλαμβάνομαι τα πράγματα εγώ, σήμερα: πώς φοβάμαι, πώς θυμώνω, τι πιστεύω, πώς αγαπώ. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και χαρά που μπορώ να το μοιραστώ μαζί σας.»

Ο δίσκος εγκαινιάζει μια νέα σειρά πρωτότυπων ορχηστρικών εργασιών Ελλήνων συνθετών στον κατάλογο της Μικρής Άρκτου

Καλή Ακρόαση!

 

Λίγα λόγια για τον Ορέστη

Ο Ορέστης Καλαμπαλίκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981, και  ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική στην ηλικία των 7 ετών. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές  του στην κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών (τάξη Γιάννη Πετρίδη), έγινε δεκτός στο Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse de Paris στην τάξη του Roland Dyens το 2005. Ως εκτελεστής έχει κερδίσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας: (FontenaysousBois, 2006/2ο βραβείο, πανελλήνιος διαγωνισμός ωδείου Φίλιππος Νάκας-Πάτρα, 2006/1ο βραβείο, πανελλήνιος διαγωνισμός Βέροιας 2006/1ο βραβείο, “The Ivor Mairants Guitar Award” 2006, Λονδίνο/3ο βραβείο, Fontenaysousbois, 2007/1ο βραβείο).  Επίσης έχει παρακολουθήσει πολλά master classes με διακεκριμένους καθηγητές. Παράλληλα με τις κλασικές σπουδές του έχει ασχοληθεί με διαφορετικά είδη μουσικής και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες. Επίσης εxει σπουδάσει σύνθεση, (τάξη Bernard Cavanna, Conservatoire des Gennevilliers) και διεύθυνση ορχήστρας (τάξη HenriClaude Fantapié, Conservatoire de NoisyleSec). Τρεις από τις συνθέσεις του για σόλο κιθάρα έχουν κερδίσει διεθνείς διαγωνισμούς: (“World Guitar Competition” 2012 (Νόβισαντ, Σερβία) / “Lycia Guitar Days” 2014 (Αττάλεια, Τουρκία) / “Nilufer Guitar Days” 2015 (Προύσσα, Τουρκία).

Γράφει επίσης και μουσική για θεατρικές παραστάσεις. Ζει μεταξύ Ελλάδας και Παρισιού.

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

“Songs Of Surrender”, U2

40 τραγούδια. 40 δημιουργοί. 40 ιστορίες. Κυκλοφορεί η πολυσυζητημένη συλλογή των 40 πιο αγαπημένων τραγουδιών από τον κατάλογο των U2, και μαζί με αυτό ένα συνεργατικό project «έκπληξη»

«ΦΩΤΙΕΣ ή Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ»

«ΦΩΤΙΕΣ ή Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ» ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Από την Πέμπτη 27 Απριλίου, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στο Θέατρο Αλκμήνη, θα παρουσιάζεται από την Θεατρική

ReThinking Ταυτότητες | Συγκρούσεις | Τέχνη & Τεχνικές 3 θεματικές εκθέσεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ReThinking Ταυτότητες | Συγκρούσεις | Τέχνη & Τεχνικές 3 θεματικές εκθέσεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «ReInHerit» Πρώτη έκθεση: «ReThinking Ταυτότητες: