«ΟΛΕΣ ΜΙΑ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

«ΟΛΕΣ ΜΙΑ»

ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΓΚΙΜΟΣΟΥΛΗ

 ΤΡΙΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 19:30
Την Τρίτη 17 Απριλίου στις 7:30 μ.μ. ο πολυχώρος πολιτισμού Διέλευσις θα φιλοξενήσει την παρουσίαση του βιβλίου Όλες μία του Κωστή Γκιμοσούλη.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:

Όλα τα ποτάμια καταλήγουν στη θάλασσα και εσύ στη γυναίκα που έφτιαξες μέσα στο κεφάλι σου.

Δεν «απατάς» κανέναν. Μονάχα τον εαυτό σου.

Όλες είναι μία. Ή καμία, όπως λέει ένας πειρατής.

Γυναίκες πολλές. Από ερωμένες μέχρι τη μάνα σου. Πρόσωπα κάθε ηλικίας και απόχρωσης που πέρασαν ξυστά δίπλα σου ή ήταν νταλίκες σε μετωπική. Άμα συγχωρήσεις την ψυχή σου, τότε έχεις μια πιθανότητα να σε συγχωρήσουν κι αυτές.

Φτάνει να μην ξεχνάς το ποιηματάκι:

«Φρούτο περίεργο η γυναίκα

είτε μία έχεις είτε δέκα».

Από τη μια έχει ηδονή το κρύψιμο, αδρεναλίνη το κυνήγι του θηλυκού (παρότι δεν έχει απομείνει ούτε θήραμα ούτε καραμπίνα ζωντανή), μια γαργαλιστική συνήθεια δίχως τέλος. Απ’ την άλλη γεννάει μπελάδες αυτή η ειλικρίνεια.

Δεν είναι λάθος ο άλλος. Απλώς είναι διαφορετικός.

Άλλοι το νιώθουν στα είκοσι. Εμένα μου πήρε πάνω από μισό αιώνα.

Αλλά δεν βαριέσαι –όχι, δεν βαριέμαι ποτέ γιατί ποτέ δεν είναι αργά.

Μερικοί πεθαίνουν αγνοώντας τη γεύση αυτού του κόσμου. Κανείς δεν μου χρωστάει τίποτα –όταν το σκέφτομαι αυτό χαλαρώνω.

 

Ο Κωστής Γκιμοσούλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Γράφει διηγήματα, όπως η Κραυγή της πεταλούδας. Καμιά φορά αυτά τα διηγήματα μεγαλώνουν και γίνονται νουβέλες ή μυθιστορήματα, όπως τα Μια νύχτα με την ΚόκκινηΑνατολήΧέρι στη φωτιάΒρέχει φωςΤο θηρίο είναι παντού, η ταξιδιωτική νουβέλα Εξομολόγηση σ’ έναν κολομβιανό σκύλοΤο φάντασμά τηςΤο αηδόνι στο πόδι της. Γράφει και ποιήματα (O ξυλοκόπος πυρετόςΑγία μελάνηΤο στόμα κλέφτηςΕπικίνδυνα παιδιάΑγάπη από ζήλια). Το 2001 εκδόθηκε ένα βιβλίο του που περιέχει ποιήματα, διηγήματα και ζωγραφιές με νερομπογιές και ονομάζεται Μαύρος χρυσός, ενώ το 2011 κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο Για να μάθεις να πετάς, με ιστορίες-παραμύθια για μικρούς και για μεγάλους, και με εννέα ζωγραφιές του Γιάννη Ψυχοπαίδη εμπνευσμένες ειδικά γι’ αυτές. Το 2013 εκδόθηκε το Δυο μήνες στην αποθήκη, μια προσωπική μαρτυρία από την παραμονή του σε νοσοκομείο. Το 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο Τα παράξενα που δεν ξεχνάμε, που περιλαμβάνει μικρά πεζά, ποιήματα και σχέδια του ίδιου και το 2016 το αφήγημα      Ο μέσα και ο έξω.

Έργα του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Για το βιβλίο του Ο ξυλοκόπος πυρετός πήρε το βραβείο Μαρίας Ράλλη για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς.

Το Μια νύχτα με την Κόκκινη επανακυκλοφορεί τώρα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Σοφοκλή Αντιγόνη 441 +

  Σοφοκλή Αντιγόνη 441 +   Από το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024   Από το Σάββατο 20 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή  από την