Αναστασία Φλόκα «Η Πόλη είναι Άνθρωπος»

Έκθεση  Ζωγραφικής
Αναστασία Φλόκα
«Η Πόλη είναι Άνθρωπος»
18 – 28 Απριλίου 2018
στην γκαλερί του Black Duck

 

Η γκαλερί του Black Duck φιλοξενεί την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Αναστασίας Φλόκα με θέμα «Η Πόλη είναι Άνθρωπος» από τις 18 έως τις 29 Απριλίου
Εγκαίνια έκθεσης : Τετάρτη 18 Απριλίου  2018 στις 19.30

Διάρκεια έκθεσης : 18 – 28 Απριλίου 2018

Καθημερινές και Σάββατα: 13.00 – 22.00

Κυριακή: 17:00 – 22:00

 

Η ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Συχνά συμβαίνει οι σημαντικότερες και πιο ενδιαφέρουσες συνεισφορές σε έναν κλάδο όπως η ζωγραφική να έρχονται μέσα από ασυνήθιστες διαδρομές απίθανου χαρακτήρα. Και πολύ συχνά η αναγνώριση του ατόμου και η εκτίμηση της αξίας του έργου του να έρχεται αργά. 

Η Αναστασία Φλόκα είναι ενεργά υπέρ της αυξημένης εγρήγορσης των πολιτών, η οποία εξαλείφει τις ιεραρχικές σχέσεις υπέρ της οικοδόμησης μιας τέλεια συμμετρικής κοινωνίας. Μια ιδέα που σχετίζεται όχι μόνο με τη δομή της πόλης αλλά και με ένα καινοτόμο μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης στο οποίο ο κύριος σκοπός είναι η ικανότητα δημιουργίας ενεργών σχέσεων και η ενίσχυση της συνέργειας μεταξύ των ατόμων.

Ως προέκταση των προλεχθέντων θα μπορούσαμε να διακρίνουμε δύο θεματικές κατηγορίες στην παρούσα ατομική της έκθεση ζωγραφικής, οι οποίες ωστόσο δεν είναι και τόσο διακριτές μεταξύ τους όπως μπορεί εκ πρώτης όψεως να πιστεύει κανείς: την πόλη ως δομημένο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Η πόλη

Καθοδηγούμενη από ένα  ισχυρό ηθικό και κοινωνικό πνεύμα η Αναστασία Φλόκα διερευνά το τοπίο που την περιβάλλει με διάφορες ζωγραφικές μεθόδους αναπαράστασης και εντοπίζει τη λύση στα μοτίβα που απαντώνται επανειλημμένα, που όταν συνδυάζονται μεταξύ τους διαμορφώνουν συστήματα ή “γλώσσες”.  Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να σκεφτείς το περιβάλλον διαιρώντας το σε μικρά κομμάτια, αλλά πρέπει να το δεις σαν ένα σύνολο μονάδων που υποστηρίζουν και ενισχύουν το ένα το άλλο σε ένα πολύπλοκο και αλληλεξαρτώμενο σύνολο.

Με έναν ευαίσθητο αλλά και κατασκευαστικά προσεκτικό σχεδιασμό -είναι άλλωστε   έμπειρη γραφίστρια- αποδίδει τα αρχιτεκτονικά στυλ του 20ου αιώνα ως άχρηστες ποικιλίες περίτεχνης γεωμετρίας, ένα είδος κατακερματισμένης, αντικειμενοποιημένης δομής που είναι ασυμβίβαστη με την βιώσιμη μορφή.  Όσο συναρπαστικά και ελπιδοφόρα μπορούν να εμφανιστούν αρχικά αυτά τα κτίρια, στο τέλος μπορούν μόνο να προσθέσουν στην αυξανόμενη καταστροφή που υφίσταται το οικολογικό περιβάλλον.

 

Ο άνθρωπος

Σκεφτείτε κυρίως τις ζωές των ανθρώπων που ζουν στις κατασκευές αυτές, τις αλληλεπιδράσεις και τις καθημερινές ρουτίνες, το διαπροσωπικό τους περιβάλλον.

Η Αναστασία Φλόκα ακολουθεί έναν ρόλο στον οποίο ο ζωγράφος εμπλέκεται σε επεισοδιακή σχέση με το σχέδιο όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Οι μορφές που κατοικούν τους χώρους δείχνουν αμήχανες, δεν μας κοιτάζουν ποτέ, λες και θέλουν έτσι να κρύψουν τη γύμνια τους ή τις ενοχές τους, είναι δε απόλυτα ενσωματωμένες στο περιβάλλον τους, προκύπτουν οργανικά μέσα από αυτό.  Έτσι οι χώροι αποκτούν οργανικότητα και οι άνθρωποι φαίνεται να προκύπτουν από τα ίδια υλικά που είναι κατασκευασμένοι οι χώροι που κατοικούν. Άνθρωπος και περιβάλλον λοιπόν σε μια στενή και αδιαίρετη σχέση αίτιου- αιτιατού.

Τον 20ο αιώνα η κοινωνία μας ήταν κλειδωμένη σε θανάσιμες διαδικασίες που δημιούργησαν το σημερινό μας χτισμένο περιβάλλον. Διαδικασίες, τις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνώριζαν και δεν αμφισβήτησαν. Όποια και αν είναι η απάντηση   πρέπει να επιλέξουμε τώρα ενεργά να οικοδομήσουμε φυσικά, όπου υπάρχουν κατάλληλες κοινωνικές συνδέσεις, που όμως απαιτούν τεράστιους μετασχηματισμούς. Πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τα σπίτια μας με τις ζωές μας μέσω της πραγματοποίησης αλλαγών στην κοινωνία. Είμαστε αυτό που κατοικούμε! Η Αναστασία Φλόκα το γνωρίζει και το αποδίδει πολύ σωστά!

 

Λουκάς Λουκίδης
Γλύπτης, διδάσκων στην ΑΣΚΤ Αθήνας

Φεβρουάριος 2018

Λίγα λόγια για την Φλόκα Αναστασία

Η Φλόκα Αναστασία  γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το  Vakalo Art & Design College στον  τομέα του Graphic design , ‘’Οπτική Επικοινωνία και Διαφήμιση’’ και εργάστηκε ως υπεύθυνη σχεδιασμού της  Εταιρικής Εικόνας της εταιρίας ΕΚΟ  και των θυγατρικών αυτής,  στα Βαλκάνια και στην Κύπρο. Παράλληλα με την επαγγελματική της καριέρα ως graphic designer δεν άφησε ποτέ τη ζωγραφική !

 

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική  και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος .

 

 

Οι σπουδές της,  που αφορούν  στις καλές τέχνες

 

 • 2011-06/ 2017 Φοίτησε στο εργαστήριο του ζωγράφου Γιώργου Ρόρρη  (μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας “Σημείο”).
 • 2007 – 2011 μαθήματα ζωγραφικής – Εικαστικών ‘’Vivarte’’ με την κα Sandra Pons Careras.
 • 2007, μαθήματα ζωγραφικής με τον κ. Αλέξανδρο Αλιέα, Μικρό Πολυτεχνείο
 • 1991-92, μαθήματα  κουκλοθέατρου, κατασκευή κούκλας, με τον Χρήστο Αβτζίδη, (Ασχολήθηκε με με το  κουκλοθέατρο για 3 έτη)  .
 • 1985, μαθήματα   Αγιογραφίας με δάσκαλο τον Πατέρα Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο , 1984  και Πατέρα Σταμάτη Σκλήρη
 • 1981-1984, μαθήματα ζωγραφικής (ελεύθερο σχέδιο – χρώμα)  στη σχολή  Βακαλό με δάσκαλο τον κ. Κυριάκο Ρόκκο , και κα Χαρίκλεια Μυταρά  στη σύνθεση   και στην Ιστορία Τέχνης την κα  Ελένη Βακαλό
 • 1980-1982, μαθήματα ελεύθερου σχεδίου-χρώματος  στη σχολή Πετρά, με  δάσκαλο τον   κ.   Αντώνη Απέργη.
 • 1972-1974, ως παιδί έλαβα μαθήματα στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό κέντρο’’ ΩΡΑ’’  με υπεύθυνο τον κ. Ασαντούρ Μπαχαριάν.

     Έχει λάβει μέρο,ς σε ομαδικές εκθέσεις

 • 2018 – Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο ‘ Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με θεματική #metoo, θέμα  που  ανέδειξε το μέγεθος της σεξουαλικής παρενόχλησης στο σύγχρονο κόσμο.
 • 2017- Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση με θέμα ‘’ΠΟΛΕΜΟΣ και ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ’’. στο Εργοστάσιο Καχραμάνογλου , που διοργάνωσε η Κίνηση καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα»,
 • 2015 –Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής με την Ομάδα τέχνης «Σημείο», στην Gallery genesis  διάρκειας από τις 16 Δεκεμβρίου 2014 έως 10 Ιανουαρίου.
 • 2011 – Συμμετοχή σε Ομαδική έκθεση ζωγραφικής Fringe Festival με τίτλο «Η Αθήνα μας ανήκει»    (Γκάζι,)  με   ένα έργο μου.
 • 2010 – Συμμετοχή σε Ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Εικαστικές Μεταλλάξεις» με την ομάδα ‘’Vivarte’’ στην Ελληνική  Φωτογραφική Εταιρία.
 • 2009 – Συμμετοχή με έργο μου-γλυπτού- κατασκευή από σύρμα και χαρτί δέντρου γυναίκας, διάστασης 2μ., σε  εικαστική παρέμβαση  πρωτοβουλίας εικαστικών για τη σωτηρία του από τσιμεντοποίηση του . Άλσους  Παγκρατίου  με θέμα ‘’Αφήνοντας ίχνη Φυλαχτά  στους απειλούμενους ελεύθερους χώρους ‘’
 • 2007 – Δήμος Υμηττού – Εικαστικό Δρώμενο με θέμα ‘’η Πυρκάλ να γινει Πάρκο’’
 • 2007/8 – Συμμετοχή σε Ομαδική έκθεση ζωγραφικής  στην Παλαιά αγορά  Κυψέλης με την καλλιτεχνική ομάδα ‘’Μαύρη Παλέτα’’
 • 2004 – Συμμετοχή σε Συμμετοχή σε Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο Μικρό Πολυτεχνείο με την καλλιτεχνική ομάδα ‘’Μαύρη Παλέτα’’.

Black Duck Multiplarte –Ντόρα Ρίζου

Cafe-Bar-Restaurant-Gallery

Χρήστου Λαδά 9α  -Πλατεία Καρύτση

210 3234760

www.blackduck.gr / [email protected]

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Κατερίνα Ντίνου Live

Κατερίνα Ντίνου Live Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 22.00 Φέτος το χειμώνα η Κατερίνα Ντίνου μας ταξιδεύει με ένα ατόφιο αυθεντικό λαϊκό πρόγραμμα, σε αλλοτινές εποχές..

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ – HALF NOTE JAZZ CLUB

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ Παρασκευη 7, Σαββατο 8 και Κυριακη 9 Απριλίου  2023 HALF NOTE JAZZ CLUB Το “Half note jazz club” υποδέχεται και πάλι στις 7,8 και 9 Απριλίου τον