Γιατί η νηστεία μπορεί να μας βοηθήσει και πως

Αρθρογράφος: Παπαδοπούλου Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Η νηστεία έχει σίγουρα μεγάλη θρησκευτική αξία, αλλά παράλληλα είναι ευεργετική για την υγεία μας όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο.
Οι θρησκευτικές και ηθικές αξίες που ενδυναμώνει η νηστεία περιλαμβάνουν την εγκράτεια, την εξάσκηση της θέλησης, την αποχή από πειρασμούς, καταχρήσεις, άσχημες σκέψεις και θυμό.
Όμως, η περιοδική φυτοφαγία της νηστείας, χωρίς ακρότητες, είναι μια καλή ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού από την κρεατοφαγία και την υπερβολική κατανάλωση άλλων μορφών ζωικής προέλευσης προϊόντων.

Η αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης συμβάλει στην πρόληψη της αθηρωμάτωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και της ψηλής πίεσης. Για άτομα με υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, η νηστεία βοηθά στη μείωση τους.

Η νηστεία της Σαρακοστής ρίχνει την ολική και την κακή χοληστερίνη το ίδιο αποτελεσματικά με τα φάρμακα, ενώ μειώνει το σωματικό βάρος και καταπολεμά την κατάθλιψη.
Συγκεκριμένα, όσοι νηστεύουν παρουσιάζουν κατά 12,5% χαμηλότερη ολική χοληστερόλη σε σχέση με όσους δε νηστεύουν, κατά 15,9% χαμηλότερη LDL χοληστερόλη και κατά 1,5% χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος. Το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων στη μελέτη δεν βρέθηκε να επηρεάζει τα λιπίδιά τους και αυτό αποτέλεσε έκπληξη, καθώς συνήθως η υψηλότερη εκπαίδευση συνδυάζεται με καλύτερο λιπιδικό προφίλ.
Επίσης, η αφθονία των αντιοξειδωτικών ουσιών που υπάρχει στα χόρτα και στις άλλες φυτικές τροφές έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν την καρδιά μας από την αθηρωματική πλάκα που την αποφράσσει.

Γενικά, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα και μία περίοδο κατά την οποία κάποιος μπορεί να χάσει βάρος, καθώς τα ζωικά τρόφιμα τα οποία αποκλείονται συνήθως είναι πλούσια σε λίπη και μάλιστα σε κορεσμένα λίπη. Τροφές λοιπόν όπως το τυρί, τα αλλαντικά, τροφές που περιέχουν βούτυρο, το κρέας, απουσιάζουν, με αποτέλεσμα να μειώνουν την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη. Αν η αντικατάστασή τους γίνει μάλιστα από τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως είναι τα όσπρια και τα δημητριακά, η ενεργειακή πρόσληψη μπορεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και να επιτευχθεί απώλεια βάρους.
Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να καταναλώνονται άφθονα κατά διάρκεια της νηστείας, προσφέροντας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους, χωρίς να προσφέρουν πολλές θερμίδες. Επιπλέον προμηθεύουν τον οργανισμό με τις πολύτιμες φυτικές ίνες, οι οποίες μάλιστα δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού, χωρίς να αποδίδουν ενέργεια.

——————————————————————————–

Nutri – Care

Λ. Αλεξάνδρας 192β – Αμπελόκηποι

Λ. Ιασωνίδου 54β – Ελληνικό

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο